ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας και οικολογικής ισορροπίας από το τεράστιο έργο άρδευσης στη Ξάνθη

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας και οικολογικής ισορροπίας από το τεράστιο έργο άρδευσης στη Ξάνθη
Τετάρτη, 09/07/2025 - 15:45

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Δράμας και Τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θ. Ξανθόπουλου κατατέθηκε Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων 12 Βουλευτών του κόμματος προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας και οικολογικής ισορροπίας από το τεράστιο έργο άρδευσης στη Ξάνθη με απόληψη νερού από το φράγμα των Τοξοτών στον ποταμό Νέστο.

«Ενώ τα υδατικά διαθέσιμα του ποταμού Νέστου φθίνουν σταθερά σύμφωνα με επίσημα στοιχεία και οι μελέτες για την εξέλιξη των κλιματικών δεδομένων στη ΝΑ Ευρώπη, δεν είναι ευοίωνες, η κυβέρνηση προωθεί την υλοποίηση ενός τεράστιου έργου άρδευσης στην πεδιάδα της Ξάνθης, με απόληψη νερού από το φράγμα των Τοξοτών, προκειμένου να καλύψει θεωρητικά επιπλέον 303.000 στρέμματα γεωργικής γης», αναφέρεται στο κείμενο της Ερώτησης. «Πρόκειται για έργο με επιφανειακά θετικό περιβαλλοντικό στόχο-την αποκατάσταση των υπόγειων υδροφορέων της περιοχής μέσω περιορισμού των γεωτρήσεων-που όμως σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών δεν διασφαλίζει ούτε την ορθολογική χρήση του νερού, ούτε την προστασία του ποταμού και των οικοσυστημάτων του, ούτε –κυρίως– την ασφάλεια των παραγωγών», προστίθεται.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι το έργο βασίζεται σε δεδομένα και υπολογισμούς του 2005, οι υπολογισμένες ανάγκες άρδευσης στη Μ.Π.Ε είναι κατά τεκμήριο υποεκτιμημένες ενώ αντίστοιχα διαπιστώνονται υπερεκτιμήσεις των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού από τα φράγματα της ΔΕΗ, η οποία έχει ήδη δηλώσει ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες για αρδευτική χρήση πέραν του 2024, λόγω της ανάγκης διασφάλισης ενεργειακής επάρκειας από τα υδροηλεκτρικά της έργα. Παράλληλα ο ΟΦΥΠΕΚΑ μιλά για κίνδυνο σημαντικών διαταραχών στην ισορροπία του υδάτινου συστήματος και στη συνολική λειτουργία του οικοσυστήματος, ενώ δεν έχει προηγηθεί κανένα έργο ταμίευσης και δεν προβλέπεται σαφής φορέας διαχείρισης. Αναφέρεται επίσης ότι αν και το έργο σχεδιάστηκε με σκοπό την αποκατάσταση υπόγειων υδροφορέων, δεν υπάρχει σαφής απάντηση για το πόσες γεωτρήσεις θα κλείσουν τελικά και πόσο νερό θα εξοικονομηθεί.

Επειδή, το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν προσφέρεται για πρόχειρες σχεδιαστικές προσεγγίσεις ή έργα βιτρίνας ενώ για την ορθή διαχείρισή των υδατικών πόρων, ειδικά σε ευαίσθητες περιοχές, βασικές προϋποθέσεις είναι ο τεκμηριωμένος σχεδιασμός, ο σεβασμός στο φυσικό σύστημα και η ουσιαστική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, οι βουλευτές θέτουν συγκεκριμένα κρίσιμα ερωτήματα για την βιωσιμότητα και την διαχείριση του έργου, την εξοικονόμηση νερού, την οικολογική ισορροπία της περιοχής και την απαραίτητη επικαιροποίηση όλων των μελετών, τις οποίες ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή.