Π. Κόκκαλης: Η κυβέρνηση συνεχίζει να μη δίνει λύσεις στην ενέργεια

Π. Κόκκαλης: Η κυβέρνηση συνεχίζει να μη δίνει λύσεις στην ενέργεια
Πέμπτη, 23/02/2023 - 12:47

Γραπτή ερώτηση κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης, ερωτώντας το αυτονόητο, αν συνάδει ο περιορισμός στην αυτοπαραγωγή ενέργειας από τις ΑΠΕ στα 100kW με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, του Fit for 55% και του RePowerEU για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής ουδετερότητας και της ανάσχεσης της ενεργειακής κρίσης.

Ο ευρωβουλευτής δήλωσε σχετικά:

Η ελληνική κυβέρνηση είναι στην εξουσία για 4 χρόνια, με πληθώρα “πράσινων” εξαγγελιών με δυστυχώς μηδενικό αντίκρυσμα. Η κυβέρνηση επίσης έχει πληθώρα δηλώσεων για τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και πάλι οι δράσεις για την προστασία της χώρας περιορίζονται στην επιδότηση της αισχροκέρδεια των παρόχων ενέργειας με χρήματα των φορολογουμένων.

Έτσι φτάσαμε στη στιγμή όπου κατά την ενσωμάτωση Οδηγίας του 2019 για τις ΑΠΕ, η κυβέρνηση να την ενσωματώνει με τον δικό της τρόπο, περιορίζοντας την ενέργεια που μπορούμε να λάβουμε από τις ΑΠΕ γιατί δεν έχουν κάνει καμία υποδομή. Το μυαλό τους ήταν στο ξεπούλημα, αντί στις λύσεις. Και ω του θαύματος, για μία ακόμη φορά οφελημένοι θα βγουν πάλι τα ορυκτά καύσιμα και το φυσικό αέριο, στέλνοντας την υπόθεση της κλιματικής ουδετερότητας στις καλένδες. Τόσο “πράσινη” η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, για μία ακόμη φορά. Τόσο αποφασιστικοί… στις μη-λύσεις κάθε ζητήματος.

Όλη η ερώτηση:

Η συμμετοχή των πολιτών, των επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα στην παραγωγή και εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, του Fit for 55% και του RePowerEU για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής ουδετερότητας και της ανάσχεσης της ενεργειακής κρίσης.

Η Ελληνική κυβέρνηση στο σχέδιο νόμου το οποίο κατέθεσε προς διαβούλευση μέχρι τις 27/02/2023 με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές – Ενσωμάτωση των Οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944», προβλέπει στο άρθρο 28 το όριο αυτοπαραγωγής από συστήματα ΑΠΕ για τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου στα 100 kW.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή:

Το όριο αυτό συμβαδίζει με τις γενικές κατευθύνσεις και το πνεύμα της Οδηγίας ΕΕ 2018/2001, του στόχου της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ κατά 45% μέχρι το 2030 αλλά και τους επιμέρους στόχους του RePowerEU για την συμμετοχή των πολιτών και των επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης;

Οφείλει η Ελλάδα να προχωρήσει άμεσα σε επενδύσεις στο δίκτυο, ώστε να διευρύνει τον ηλεκτρικό της χώρο και να υποστηρίξει έτσι περισσότερες ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αυτοπαραγωγής;