«Βολές» από την αντιπολίτευση για ακρίβεια στο ρεύμα και την εξάρτηση από το φυσικό αέριο

«Βολές» από την αντιπολίτευση για ακρίβεια στο ρεύμα και την εξάρτηση από το φυσικό αέριο
Τρίτη, 26/07/2022 - 07:07

Κριτική για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης με φόντο την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας στις Βρυξέλλες δέχτηκε η κυβέρνηση στη Βουλή χθες στο νομοσχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρανε χθες πως η Αθήνα προσανατολίζεται στο να καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης.

Την ίδια ώρα όμως στη Βουλή συνεχίζεται η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά το οποίο βέβαια περιλαμβάνει πλήθος διατάξεων και άλλων υπουργείων. Για αδιέξοδο και πανικό της κυβέρνησης έκανε λόγο χθες ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος τονίζοντας πως «η κυβέρνηση προσπαθεί στο τέλος Ιουλίου να περάσει νομοθετικά με νομοσχέδιο σκούπα, όλες αυτές τις εξυπηρετήσεις μπροστά και στον προεκλογικό πανικό ο οποίος είναι πρόδηλος πλέον και το βλέπουμε όλοι. Είναι αξιοσημείωτο, ότι όλες οι Περιβαλλοντικές ΜΚΟ έχουν μιλήσει για ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο, για ένα νομοσχέδιο το οποίο πρέπει να αποσυρθεί, να ανακληθεί και να μην κατατεθεί».

Ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης αναφερόμενος στη υποχρεωτική μείωση της χρήσης του φυσικού αερίου κατά 15% από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημείωσε πως δεν αρκεί να διαφωνεί με το μέτρο η κυβέρνηση αλλά «πρέπει κάποια στιγμή να βάλουμε και ορόσημα και στόχους απεξάρτησης από το φυσικό αέριο, όπως σας είχαμε προτείνει στον κλιματικό νόμο και δεν το δεχτήκατε. Πρέπει να αναλάβετε μια πιο ενεργή πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής επεσήμανε πως «το πόσο φιλολαϊκή είναι αυτή η «πράσινη» μετάβαση φαίνεται από την ενεργειακή φτώχεια που έφερε και εξάπλωσε η αντικατάσταση της παραγωγής ενέργειας από τον εγχώριο λιγνίτη - γιατί αυτό έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις. Το πανάκριβο εισαγόμενο φυσικό αέριο, όπως και από την πανάκριβη αιολική ενέργεια οδηγεί σε θυσίες των κοινωνικών και λαϊκών αναγκών στο βωμό του κέρδους και σε μια περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής και της υγείας του λαού».