∆ιεθνής Παρέµβαση του Προέδρου του ΙΕΝΕ, Κωστή Σταµπολή: "Η Κλιµατική Αλλαγή δεν Αντιµετωπίζεται µε «Ψαλίδι» στη Χρηµατοδότηση των Εταιρειών Ορυκτών Καυσίµων" - Επιστολή στους Financial Times

∆ιεθνής Παρέµβαση του Προέδρου του ΙΕΝΕ, Κωστή Σταµπολή: "Η Κλιµατική Αλλαγή δεν Αντιµετωπίζεται µε «Ψαλίδι» στη Χρηµατοδότηση των Εταιρειών Ορυκτών Καυσίµων" - Επιστολή στους Financial Times
Δευτέρα, 07/10/2019 - 13:40

Με νέα διεθνή παρέµβασή του, ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός ∆ιευθυντής του ΙΕΝΕ, Κωστής Σταµπολής, επισηµαίνει προς τους Financial Times, το πόσο σηµαντικό είναι για τη παγκόσµια σταθερότητα, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας ανά τον πλανήτη, να µην πειθαναγκαστούν, τα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα από τους διαπρύσιους ιεροκήρυκες της σωτηρίας του Κλίµατος, να µειώσουν δραστικά τη χρηµατοδότηση του τοµέα ορυκτών καυσίµων. Η νέα πρωτοβουλία του επικεφαλής του Ινστιτούτου έχει άµεση συνάφεια και µε τα συµφέροντα των εγχώριων πετρελαϊκών εταιρειών, σε µια περίοδο κατά την οποία η έναρξη των ερευνών υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο, παραµένει µετέωρη.

"Η µείωση του τραπεζικού δανεισµού και η περικοπή της χρηµατοδότησης, από περιφερειακά και παγκόσµια χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα, των εταιρειών ορυκτών καυσίµωνπετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα - δεν αποτελεί βιώσιµη επιλογή στην προσπάθειά µας να εκπληρώσουµε τους στόχους της συµφωνίας του Παρισιού για τον µετριασµό των επιπτώσεων από την αλλαγή του κλίµατος. Το να υποχρεώσουµε σε πτώχευση τις εταιρείες του τοµέα, όπως φαίνεται να προτείνουν ορισµένες ακραίες φωνές οικολόγων, δεν είναι ένας εποικοδοµητικός τρόπος για να αντιµετωπίσουµε τις προκλήσεις της Κλιµατικής Αλλαγής", επεσήµανε µε επιστολή του ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ σε πρόσφατη επιστολή του στους FT.

Στην επιστολή του αυτή, απάντηση σε άρθρο από τον Patrick McCully, προς τους Financial Times, ο Κωστής Σταµπολής απευθύνει θερµή έκκληση για επιστροφή στη λογική και τη µετριοπάθεια, στο δηµόσιο διάλογο που σοβεί, που τείνει να δαιµονοποιήσει, αδιακρίτως, όλες τις µορφές ορυκτών καυσίµων, λησµονώντας ότι διαθέτουµε λιγοστές επιλογές στην πορεία µας προς την Ενεργειακή Μετάβαση.

Με τη συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών, η ΕΕ και ο IEA, συµφωνώντας ότι το φυσικό αέριο αποτελεί το «καύσιµο επιλογής», για τη βιοµηχανία, το εµπόριο και τον ελληνικό τοµέα, κατά τα επόµενα χρόνια, η πρόσκληση για αναστολή όλων των χρηµατοδοτήσεων στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου µοιάζει, τουλάχιστον, ύποπτη.

Ακολουθεί το πλήρες κείµενο της επιστολής του κ. Κ. Σταµπολή όπως δηµοσιεύθηκε στο φύλλο των Financial Times, στις 2 Οκτωβρίου:

"Η πτώχευση των εταιρειών ορυκτών καυσίµων δεν αποτελεί λύση για την αντιµετώπιση της Κλιµατικής Αλλαγής

Αγαπητέ κύριε,

Στο άρθρο του µε τίτλο "Banks must cut the flow of financing for fossil fuels” (September 23), ο Patrick McCully φαίνεται να προτείνει πως θα ήταν εποικοδοµητικό να χρεοκοπήσουν οι εταιρείες ορυκτών καυσίµων, προκειµένου να συµµορφωθούν µε τους στόχους της συµφωνίας του Παρισιού για τον έλεγχο της µέσης παγκόσµιας θερµοκρασίας. Ως εκ τούτου, προτείνει να ξεκινήσουν οι τράπεζες να διακόπτουν αδιακρίτως τη χρηµατοδότηση προς τις εταιρείες άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Όµως, οι προκλήσεις της Κλιµατικής Αλλαγής δεν µπορούν να αντιµετωπιστούν απλώς παρεµβαίνοντας µε ένα τόσο ωµό τρόπο στη λειτουργία της αγοράς. Οι τράπεζες έχουν αναλάβει, πρωτίστως, υποχρεώσεις απέναντι στους µετόχους και τους πελάτες τους και θα διαχειρίζονται τις υποθέσεις τους όπως αυτές κρίνουν κατάλληλα για να λειτουργούν σε κερδοφόρα βάση και όχι να συµµορφώνονται κατά το πώς ορίζει ένα ασαφές απόφθεγµα περί περιβαλλοντικής ορθότητας. Οι κεντρικές τράπεζες οι οποίες έχουν την ικανότητα να παρατηρούν τα πράγµατα σε µακροπρόθεση βάση και διαθέτουν τους πόρους για να το υποστηρίξουν, ανησυχούν, ορθώς, για τον αντίκτυπο που θα έχει στο παγκόσµιο χρηµατοπιστωτικό σύστηµα, η προβλεπόµενη άνοδος των παγκόσµιων θερµοκρασιών και ως εκ τούτου, προσπαθούν να βρουν τρόπους βελτίωσης του περιβαλλοντικού κλίµατος και της διαχείρισης ρίσκου στη χρηµατοδότηση.

Η µείωση της οικονοµικής ενίσχυσης του τοµέα των ορυκτών καυσίµων - στον οποίο αναλογεί το 81% του παγκόσµιου ενεργειακού µείγµατος, σήµερα και το 74% έως το 2040, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις του ΙΕΑ - µέσω τραπεζικών δανείων, ή µέσω της έκδοσης οµολόγων, αποτελεί, σαφώς, µια άστοχη επιλογή. Η συνεχιζόµενη πορεία της Ενεργειακής Μετάβασης, προς έναν κόσµο καθαρών καυσίµων, θα επιταχυνθεί µόνο µε την υιοθέτηση σχετικών πολιτικών σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσµιο επίπεδο. Μόνο µέσα από την εφαρµογή ανάλογων πολιτικών, οι δυνάµεις της αγοράς θα αλλάξουν κατεύθυνση, συµπεριλαµβανοµένων των τραπεζών. Ο εξαναγκασµός των χρηµατοπιστωτικών ιδρυµάτων, να διακόψουν τη χρηµατοδότηση του τοµέα των ορυκτών καυσίµων, θα επιφέρει µόνο χάος στις αγορές ενέργειας, θα οδηγήσει σε απώλειες εκατοµµυρίων θέσεων εργασίας και, εν τέλει, δεν θα οδηγήσει πουθενά.

Κωστής Σταµπολής,

Πρόεδρος και Εκτελεστικός ∆ιευθυντής Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ