ΥΠΑΑΤ: Πρόσκληση 2ετούς διάρκειας για τη «μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα»

ΥΠΑΑΤ: Πρόσκληση 2ετούς διάρκειας για τη «μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα»
Παρασκευή, 29/12/2023 - 11:44

Λευτέρης Αυγενάκης: Τονωτική «ένεση» για τον πρωτογενή τομέα-Ισόρροπη ανάπτυξη αγροτικής παραγωγής και προστασίας του περιβάλλοντος

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης & ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, εκφράζοντας έμπρακτα την στήριξή τους στις περιοχές που επλήγησαν από ακραία φαινόμενα, ανακοινώνουν σήμερα την έκδοση της Προδημοσίευσης για νέα προκήρυξη της δράσης10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα»του Μέτρου 10 του ΠΑΑ 2014-2022.

Επιλέξιμες είναι οι κάτωθι πέντε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως ευπρόσβλητες από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης, όπως εμφανίζονται στους χάρτες:

  1. Θεσσαλικό Πεδίο
  2. Περιοχή Αλμυρού Μαγνησίας
  3. Πεδιάδα Ανατολικά &Δυτικά της λίμνης Βιστωνίδας
  4. Περιοχή του Νότιου Τμήματος του ποταμού Έβρου
  5. Περιοχή του Βόρειου Τμήματος του ποταμού Έβρου

Η έκδοση της πρόσκλησης αναμένεται εντός του πρώτου τετραμήνου του έτους 2024 και οι δεσμεύσεις των δικαιούχων θα είναι διετούς διάρκειας.

Επιπλέον δίνεται η δυνατότηταετήσιας παράτασης των δεσμεύσεων για τους παραγωγούς που έχουν ενταχθεί στη δράση 10.1.04 στο πλαίσιο της 2ηςκαι 3ης Πρόσκλησης,το έτος 2022, αμέσως μετά τη λήξη των διετών δεσμεύσεων τους, την 15ηΦεβρουαρίου 2024,χωρίς να υπάρξει διακοπή. Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης για ετήσια παράταση θα γίνει κατόπιν έκδοσης σχετικής Πρόσκλησης.

Στο κείμενο της προδημοσίευσης η οποία είναι αναρτημένη στους διαδικτυακούς τόπους του ΥΠΑΑΤwww.minagric.gr και του ΠΑΑwww.agrotikianaptixi.gr, περιγράφονται αναλυτικά οι όροι και προϋποθέσεις ένταξης των υποψήφιων δικαιούχων.

Ο Yπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε:«Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η κυβέρνηση, εκφράζουν έμπρακτα τη στήριξή τους σε περιοχές που επλήγησαν από θεομηνίες, ενισχύοντας με κάθε τρόπο και αξιοποιώντας κάθε δυνατό μέσο και πόρο για την αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα. Παράλληλα, όμως, φροντίζουμε και για την προστασία του περιβάλλοντος, ενεργοποιώντας δράσεις όπως η 10. 1.04. που αποτελεί μια τονωτική «ένεση» για την αγροτική παραγωγή. Στόχος μας είναι η ανάταξη των συγκεκριμένων περιοχών και η ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής να γίνει σωστά και σε ισορροπία με την προστασία του περιβάλλοντος».