Τι περιμένει να ακούσει η αγορά για την αξιοποίηση της βιομάζας

Τι περιμένει να ακούσει η αγορά για την αξιοποίηση της βιομάζας
Πέμπτη, 26/10/2023 - 06:58

Αλυτος γρίφος παραμένει εάν θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για τη βιομάζα.

Περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις δημιούργησαν οι ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκη κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα, σε σχέση με τη διαχείριση μαζών. Παράλληλα, άλυτος γρίφος παραμένει εάν θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για τη βιομάζα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με την αξιοποίηση της βιομάζας που είναι η εφοδιαστική αλυσίδα αποτελεί βασική προϋπόθεση. Πριν τις ανακοινώσεις το υπουργείο προχώρησε σε επαφές με φορείς της αγοράς, ενώ ανέθεσε και σε επιχειρηματικό σύμβουλο την δημιουργία ενός πλάνου για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα, με έμφαση τη δημιουργία συστήματος Carbon Credits.

Βέβαια, όλα αυτά θα είναι ασκήσεις επί χάρτου, αν δεν ολοκληρωθούν οι διαχειριστικές μελέτες. Βασικό πρόβλημα όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς είναι η υποστελέχωση των δασικών υπηρεσιών. Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί και ποιοι από το σύνολο των δασικών συνεταιρισμών είναι ενεργοί και βέβαια αν υπάρχει το capacity building για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του εγχειρήματος. Τέλος, βασικό ζήτημα είναι το θέμα της επιδότησης. Όπως ανέφερε την Δευτέρα ο κ. Σκυλακάκης «η επιδότηση θα προκύπτει από τις εγκεκριμένες διαχειριστικές μελέτες, με κριτήριο την προστασία και την ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων. Όσο πιο δύσκολη είναι η απόληψη της βιομάζας και όσο περισσότερο συνεισφέρει στην πρόληψη, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιδότηση. Θα παρέχεται ετησίως, με βάση τα τιμολόγια πώλησης της απολαμβανόμενης βιομάζας. Για το σχεδιασμό του συστήματος επιδότησης θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι σχετικές παράμετροι, όπως ο τύπος ξυλείας, η τελική χρήση, ο βαθμός δυσκολίας απόληψης (π.χ. κλίση δάσους, δυνατότητα πρόσβασης, ειδικά χαρακτηριστικά αναγλύφου), κ.ά.».

Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν τη δημιουργία αγοράς και απορρόφησης των προϊόντων βιομάζας και βέβαια δεν γνωρίζουμε τη βασική ποσότητα της δασικής ύλης που είναι εκτεθειμένη προς αξιοποίηση. Επίσης, βασικό μέλημα της αγοράς είναι να ξέρει από που θα παραλάβει το τεμαχισμένο ξύλο και πια θα είναι η τιμή του, με την οποία θα το προμηθεύεται. Υπό αυτές τις προυποθέσεις θα αρχίσει να εκδηλώνεται επενδυτικό ενδιαφέρον. Το ζήτημα της αξιοποίησης της βιομάζας σε πολλές χώρες της Ε.Ε. είναι γνωστό. Η ηλεκτροπαραγωγή με τη χρήση των κλαδεμάτων έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν. Στην Ισπανία, ή στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας υπάρχουν αξιόλογα παραδείγματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ) κατέθεσε πρόσφατα τις απόψεις της στη διαβούλευση του ΥΠΕΝ επί του σχεδίου αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως συμφωνεί με την κατεύθυνση του όπως στην Ηλεκτροπαραγωγή, με την προοπτική διατήρησης του υφιστάμενου σχήματος στήριξης των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών, τουλάχιστον έως το 2030, καθώς το κόστος συλλογής και προεπεξεργασίας πρώτων υλών για την μετατροπή σε καύσιμα στερεής βιομάζας διαρκώς αυξάνεται.