Κομισιόν: Νέοι κανόνες για χρήση ανακυκλωμένων πλαστικών στις συσκευασίες τροφίμων

Κομισιόν: Νέοι κανόνες για χρήση ανακυκλωμένων πλαστικών στις συσκευασίες τροφίμων
Unsplash
Πέμπτη, 15/09/2022 - 17:02

Σήμερα, η Επιτροπή ενέκρινε νέους κανόνες σχετικά με την ασφάλεια των υλικών και αντικειμένων από ανακυκλωμένο πλαστικό, τα οποία προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα. Ο εν λόγω κανονισμός θα προβλέπει σαφείς κανόνες για την ασφαλή χρήση του ανακυκλωμένου πλαστικού στις συσκευασίες τροφίμων στην ΕΕ.

Θα συμβάλει στην αύξηση της συνολικής βιωσιμότητας του συστήματος τροφίμων και στην επίτευξη των στόχων του σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία.

Ο κ. Φράνς Τίμερμανς, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, δήλωσε σχετικά: «Για να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τις πρωτογενείς πρώτες ύλες και να οικοδομήσουμε μια πλήρως κυκλική οικονομία, πρέπει να δώσουμε ώθηση στην αγορά των ανακυκλωμένων πλαστικών και να περιορίσουμε σημαντικά τα πλαστικά απόβλητα στον τομέα των τροφίμων και όχι μόνο. Το πλαστικό είναι χρήσιμο για τη διατήρηση των τροφίμων, αλλά η χρήση του πρέπει να είναι βιώσιμη. Οι νέοι κανόνες επιτρέπουν στους κατασκευαστές τροφίμων να χρησιμοποιούν περισσότερα ανακυκλωμένα πλαστικά στις συσκευασίες τροφίμων. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ασφαλή και βιώσιμη χρήση των ανακυκλωμένων πλαστικών στον τομέα των τροφίμων».

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, κ. Στέλλα Κυριακίδου προσέθεσε: «Η ΕΕ χρειάζεται νέους κανόνες για την παραγωγή ασφαλών ανακυκλωμένων πλαστικών, τα οποία να μπορούν να τα εμπιστευτούν οι επιχειρήσεις τροφίμων και οι καταναλωτές. Δεδομένου ότι περίπου το 50% των πλαστικών συσκευασιών στην ΕΕ χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα, πρέπει να διασφαλίσουμε τη μετάβαση του τομέα αυτού προς μια πιο βιώσιμη παραγωγή τροφίμων με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Η χρήση περισσότερων ανακυκλωμένων πλαστικών είναι καίριας σημασίας για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών μας είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και οι νέοι κανόνες υπηρετούν αυτούς τους στόχους!»

Ο κανονισμός καθιστά δυνατή την έγκριση διαδικασιών ανακύκλωσης για την παραγωγή ασφαλών ανακυκλωμένων πλαστικών υλικών προοριζόμενων για τη συσκευασία τροφίμων. Θα βοηθήσει επίσης τον κλάδο της ανακύκλωσης να θεσπίσει κατάλληλους τρόπους για την ανακύκλωση πλαστικών υλικών, τα οποία επί του παρόντος δεν μπορούν να ανακυκλωθούν για χρήση σε συσκευασίες τροφίμων.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) θα έχει στη διάθεσή της μια πιο ξεκάθαρη βάση για την αξιολόγηση της καταλληλότητας των τεχνολογιών ανακύκλωσης και της ασφάλειας του ανακυκλωμένου πλαστικού στις συσκευασίες τροφίμων που παράγονται με διαδικασίες που χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνολογίες. Ο κανονισμός θα καταστήσει δυνατή τη χορήγηση ατομικών αδειών για πάνω από 200 μηχανικές διαδικασίες ανακύκλωσης PET (τερεφθαλικού πολυαιθυλενίου), βοηθώντας έτσι τη βιομηχανία να επιτύχει τον δεσμευτικό στόχο του 2025 για ποσοστό 25% ανακυκλωμένου πλαστικού στις φιάλες ποτών από PET. Επιπλέον, με τον νέο κανονισμό θα θεσπιστεί ένα δημόσιο μητρώο των διαδικασιών ανακύκλωσης, των φορέων ανακύκλωσης και των εγκαταστάσεων ανακύκλωσης που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του, για ενισχυμένη διαφάνεια.

Τελευταία τροποποίηση στις 15/09/2022 - 22:38