Αυξάνεται η πίεση για τη βιομηχανική απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα

Αυξάνεται η πίεση για τη βιομηχανική απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα
Κυριακή, 19/11/2023 - 07:36

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πιέζουν τις εταιρείες να αλλάξουν τις πρακτικές τους για την απαλλαγή από τον άνθρακα, σύμφωνα με τους στόχους της πράσινης μετάβασης.

Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Μπάιντεν προσφέρει σημαντικά οικονομικά κίνητρα για τη χρήση τεχνικών μείωσης του άνθρακα, πράσινων πηγών ενέργειας και καθαρών τεχνολογιών μέσω ευνοϊκών πολιτικών για το κλίμα. Άλλες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, αναμένεται να παράσχουν στις επιχειρήσεις παρόμοια οφέλη για την απαλλαγή από τον άνθρακα.

Ωστόσο, ορισμένες βιομηχανίες που είναι δύσκολο να μειώσουν τον άνθρακα βρίσκουν εξαιρετικά δύσκολο να ανταποκριθούν στις προσδοκίες αυτές λόγω του υψηλού κόστους και της ανάγκης για μεγαλύτερη καινοτομία στις τεχνολογίες μείωσης του άνθρακα.

Αναμένεται να εισαχθούν αυστηρότερα πρότυπα καθαρού αέρα από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA), τα οποία θα απαιτήσουν από πολλά εργοστάσια σε ολόκληρη τη χώρα να δαπανήσουν για τον καθαρισμό των λειτουργιών.

Ο νόμος των ΗΠΑ για τον καθαρό αέρα του 1967 επαναξιολογείται κάθε πέντε χρόνια, με βάση επιστημονικές ενημερώσεις, για να κατανοηθεί η τρέχουσα κατάσταση των επιβλαβών ρύπων. Τα λεπτά σωματίδια είναι επικίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων και ο νόμος για τον καθαρό αέρα διασφαλίζει ότι τίθενται περιορισμοί στην ποσότητα και το είδος των ρύπων που μπορούν να παράγουν οι βιομηχανίες.

Όταν πολλά χαλυβουργεία και άλλες βαριές βιομηχανίες άρχισαν να λειτουργούν πριν από δεκαετίες, οι γνώσεις σχετικά με τα λεπτά σωματίδια και τις επιπτώσεις τους στην υγεία ήταν περιορισμένες, αλλά με την πάροδο των ετών, καθώς η επιστήμη βελτιώθηκε, οι κανονισμοί έγιναν αυστηρότεροι.

Οι εταιρείες σε ολόκληρη τη χώρα αναγκάστηκαν επανειλημμένα να δαπανήσουν για τον καθαρισμό των λειτουργιών τους, επενδύοντας σε πιο αποδοτικό εξοπλισμό και ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες στις πρακτικές τους. Ωστόσο, καθώς οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύτηκαν στα ύψη το τελευταίο έτος και οι περιορισμοί στην αλυσίδα εφοδιασμού αύξησαν την τιμή ενός ευρέος φάσματος πρώτων υλών, οι εταιρείες βαρέων βιομηχανιών δυσκολεύτηκαν όλο και περισσότερο να διατηρήσουν τις δραστηριότητές τους. Η θέσπιση αυστηρότερων κανονισμών για τον καθαρό αέρα μπορεί να λυγίσει ορισμένες από αυτές τις εταιρείες.

Από τη μία πλευρά, οι κανόνες από τον νόμο για την καθαρή ενέργεια οδήγησαν σε μείωση της παραγωγής, της απασχόλησης και της παραγωγικότητας σε αρκετές βιομηχανίες έντασης ρύπανσης. Από την άλλη, έχουν σώσει αμέτρητες ζωές, καθιστώντας τον αέρα στις περιοχές των ΗΠΑ με έντονη βιομηχανική δραστηριότητα πολύ καθαρότερο για να τον αναπνεύσει κανείς. Οι ειδικοί σε θέματα υγείας πιστεύουν ότι οι θάνατοι και οι ασθένειες που αποτρέπονται λόγω αυτών των κανόνων υπερκαλύπτουν κατά πολύ το κόστος παραγωγικότητας της θέσπισής τους. Η EPA προβλέπει ότι τα οφέλη του νόμου για τον καθαρό αέρα θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με 55 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2032, εάν μειωθεί το όριο στα εννέα μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Ωστόσο, οι παραγωγοί χάλυβα και αλουμινίου αντιδρούν στα αυστηρότερα πρότυπα, καθώς δεν έχουν την πολυτέλεια να προβούν σε περαιτέρω βελτιώσεις, ενώ παράλληλα δίνουν μάχη με την αύξηση του λειτουργικού κόστους. Μια εταιρεία αναμένει ότι τα νέα πρότυπα θα «μειώσουν σημαντικά την πιθανότητα» να μπορέσει να επανεκκινήσει ένα χυτήριο στο Κεντάκι, το οποίο διέκοψε το 2022 λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας. Αρκετά νεότερα εργοστάσια δεν αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, καθώς αναπτύχθηκαν με τη χρήση νέου εξοπλισμού και καινοτόμων τεχνολογιών, αλλά οι εταιρείες με γηρασμένες εγκαταστάσεις θα δυσκολευτούν περισσότερο.

Δεν είναι μόνο τα μικροσωματίδια που απασχολούν τις βιομηχανίες, με τις κυβερνήσεις να πιέζουν επίσης για την απεξάρτηση από τον άνθρακα. Στις βιομηχανίες που εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα ορυκτά καύσιμα για την τροφοδοσία των λειτουργιών τους, πολλές επιλέγουν να εγκαταστήσουν τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) για να βοηθήσουν στη μείωση της παραγωγής CO2. Αλλά και πάλι, αυτό δεν είναι φθηνό.

Οι τεχνολογίες CCS είναι ικανές να συλλάβουν το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από ορυκτά καύσιμα ή βιομηχανικές δραστηριότητες για να το μεταφέρουν και να το αποθηκεύσουν βαθιά στο υπέδαφος σε γεωλογικούς σχηματισμούς, ώστε να αποφευχθεί η απελευθέρωση αυτού του CO2 στην ατμόσφαιρα και η συμβολή του στην κλιματική αλλαγή. Πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν εισαγάγει τεχνολογίες CCS στις δραστηριότητές τους για την παραγωγή ορυκτών καυσίμων «χαμηλών εκπομπών άνθρακα» και τώρα εταιρείες σε πολλές βαριές βιομηχανίες επιδιώκουν να κάνουν το ίδιο.

Ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενθαρρύνει την υιοθέτηση των τεχνολογιών CCS με την παροχή οικονομικών κινήτρων, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις και επιχορηγήσεις, στο πλαίσιο του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, πολλές εταιρείες ανησυχούν για την υψηλή τιμή της τεχνολογίας. Επιπλέον, οι περισσότερες άλλες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δεν προσφέρουν στις εταιρείες τέτοιου είδους κίνητρα για την υιοθέτηση της τεχνολογίας CCS.

Πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη υποδεικνύει ότι η τιμή των τεχνολογιών CCS θα παραμείνει υψηλή για αρκετά χρόνια. Η Λόρα Κάμερον από το think tank δήλωσε ότι «η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα είναι ακριβή και το κόστος δεν είναι πιθανό να μειωθεί στο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την επίτευξη των κλιματικών μας στόχων».

Ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) δημοσίευσε ένα πρόσφατο άρθρο στο οποίο αναφέρεται η ανάγκη για μεγαλύτερη τεχνολογική καινοτομία για την υποστήριξη της απεξάρτησης από τον άνθρακα των βιομηχανιών που είναι δύσκολο να εξαλειφθούν.

Συγκεκριμένα το άρθρο αναφέρει ότι «νέες καινοτόμες λύσεις θα πρέπει να εισαχθούν στις αγορές για την απαλλαγή των βιομηχανιών από τον άνθρακα. Μπορούμε να προσδιορίσουμε δύο κύριες οδούς όσον αφορά την απαλλαγή των βιομηχανιών από τον άνθρακα- η μία είναι η άμεση ηλεκτροδότηση των διαδικασιών, η άλλη, η έμμεση ηλεκτροδότηση αυτών των διαδικασιών με τη χρήση πράσινου υδρογόνου, που παράγεται από τον άνεμο και την ηλιακή ενέργεια, ως φορέα ενέργειας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αντικατάσταση του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το σενάριο 1,5°C του IRENA, μέχρι το 2050, η άμεση ηλεκτροδότηση θα μπορούσε να παρέχει το 27% των βιομηχανικών ενεργειακών αναγκών και το υδρογόνο (έμμεση ηλεκτροδότηση) το 22%, από το 23% που είναι σήμερα και οι δύο πηγές μαζί».

Περαιτέρω, «τρεις κύριοι βιομηχανικοί τομείς - ο χημικός, ο τσιμεντοβιομηχανικός και ο χαλυβουργικός - είναι οι πιο δύσκολες για ηλεκτροδότηση και αναπτύσσονται υποσχόμενες λύσεις για τις διεργασίες τους».

Ενώ οι εταιρείες ανησυχούν για το κόστος της εισαγωγής νέων τεχνολογιών στις λειτουργίες, η μεγαλύτερη καινοτομία στην καθαρή τεχνολογία θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των τιμών και στη βελτίωση της αποδοτικότητας, ώστε να υποστηριχθεί η αποτελεσματική απεξάρτηση από τον άνθρακα των βιομηχανιών που είναι δύσκολο να σταματήσουν.