Χρηματοδότες της Wall Street συνέρρευσαν στη Σαουδική Αραβία

Χρηματοδότες της Wall Street συνέρρευσαν στη Σαουδική Αραβία
Τετάρτη, 01/11/2023 - 11:22

Η Σαουδική Αραβία υποδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα κορυφαίους χρηματοδότες και μεγιστάνες της τεχνολογίας για να προσελκύσει πρόσθετες επενδύσεις στην οικονομία της, την οποία θέλει να διαφοροποιήσει από το πετρέλαιο.

Το φόρουμ Future Investment Initiative (FII), το οποίο πολλοί παρατηρητές ονόμασαν «Νταβός στην έρημο», πραγματοποιήθηκε λίγες εβδομάδες αφότου η ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή ανατράπηκε εκ νέου μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και την επακόλουθη ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.

Στο φόρουμ συμμετείχαν επιφανείς τραπεζίτες της Wall Street, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Τζέιμι Ντίμον και η διευθύνουσα σύμβουλος της Citigroup Τζέιν Φρέιζερ, καθώς και ο αποπεμφθείς διευθύνων σύμβουλος της WeWork Άνταμ Νόιμαν - όλοι προσελκύστηκαν από τις πιθανές ευκαιρίες που θα μπορούσε να προσφέρει το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων (PIF).

Η παρουσία κορυφαίων χρηματιστών της Wall Street υποδήλωσε ότι τα χρήματα από το σαουδαραβικό πετρέλαιο εξακολουθούν να είναι ελκυστικά για ξένες επενδύσεις, αλλά ο νέος πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να καταστρέψει τα σχέδια του κρατικού πετρελαϊκού γίγαντα της Σαουδικής Αραβίας Aramco να πουλήσει περισσότερες μετοχές στο κοινό.

Τον περασμένο μήνα, η Wall Street Journal ανέφερε ότι η Aramco -η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο- εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει μετοχές αξίας έως και 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εάν το Βασίλειο προχωρήσει στην πώληση μετοχών, θα είναι η μεγαλύτερη τέτοια προσφορά στην ιστορία.

Στο φόρουμ Future Investment Initiative, το περίπτερο της Aramco ήταν πιο ήσυχο από εκείνο του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων, γράφει ο Ίαν Μάρτιν στο Forbes.

Η Σαουδική Αραβία και ο πρίγκιπας διάδοχός της Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ποντάρουν στις ξένες επενδύσεις, την τεχνολογία και τα μεγαλεπήβολα έργα, όπως η φουτουριστική πόλη NEOM αξίας 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να διαφοροποιήσουν την οικονομία της μακριά από το πετρέλαιο, στο πλαίσιο της στρατηγικής Vision 2030.

Όμως το έργο NEOM δεν είναι απαλλαγμένο από αντιπαραθέσεις, που κυμαίνονται από αμφιβολίες ότι ο εξαιρετικά φιλόδοξος αρχιτεκτονικός και σχεδιαστικός σχεδιασμός μπορεί ακόμη και να επιτευχθεί μέχρι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες δεν είναι ασυνήθιστες στο Βασίλειο.

Ο πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ και μια πιθανή περαιτέρω αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να τρομάξουν ορισμένους ήδη διστακτικούς επενδυτές μακριά από τη Σαουδική Αραβία.

«Τα πρωτοσέλιδα είναι μια ανεπιθύμητη εξέλιξη για το βασίλειο, δεδομένης της εστίασής του στην προσέλκυση ξένων επενδυτών και την πειθώ επιχειρήσεων να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη Σαουδική Αραβία», δήλωσε στο Bloomberg ο Αϊχάμ Καμέλ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της Eurasia Group για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, πριν από το φόρουμ την περασμένη εβδομάδα.

«Το Ριάντ πρέπει να αισθάνεται τη γεωπολιτική ζέστη, αλλά το πρόγραμμα οικονομικού μετασχηματισμού του εξακολουθεί να παρουσιάζει ορισμένες ενδιαφέρουσες ευκαιρίες», πρόσθεσε ο Καμέλ.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Επενδύσεων Καλίντ Αλ-Φαλίχ δήλωσε στο φόρουμ ότι «θα μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες επενδύοντας στην ανθρώπινη ενέργεια και τους πόρους μας».

Μέχρι η Σαουδική Αραβία να καταφέρει να διαφοροποιήσει την οικονομία της από το πετρέλαιο, αν καταφέρει ποτέ, θα χρειαστεί τιμές πετρελαίου σε σχετικά υψηλά επίπεδα για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της και να έχει αρκετά χρήματα για να επενδύσει σε φουτουριστικά έργα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία πρόκειται να διολισθήσει σε δημοσιονομικό έλλειμμα το οικονομικό έτος 2023-2024, παρά τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου. Τα ελλείμματα θα συνεχιστούν, επίσης, λόγω των επεκτατικών σχεδίων δαπανών του Ριάντ, σημείωσε το υπουργείο.

Τα σχέδια αυτά φαίνεται να είναι αρκετά επεκτατικά για να αντισταθμίσουν την επίδραση των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου που προκύπτουν από τα ανώτατα όρια παραγωγής.

Αξιολογώντας τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Σαουδικής Αραβίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές είναι ισορροπημένοι.

«Στα θετικά, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου -καθώς οι προσδοκίες για ισχυρή ζήτηση πετρελαίου για το υπόλοιπο του έτους παραμένουν-, η πιθανή αλλαγή στις περικοπές της παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ και η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων θα μπορούσαν να τονώσουν την ανάπτυξη», ανέφερε το ΔΝΤ στην αξιολόγησή του.

«Από την άλλη πλευρά, οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου λόγω της υποτονικής παγκόσμιας δραστηριότητας αποτελούν βασικό βραχυπρόθεσμο κίνδυνο, ενώ μια ταχύτερη μετατόπιση της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα θα μπορούσε να παρεμποδίσει την ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», σύμφωνα με το Ταμείο.