Η Γερμανία αντιμετωπίζει πρωτοφανές εμπορικό έλλειμμα

Η Γερμανία αντιμετωπίζει πρωτοφανές εμπορικό έλλειμμα
Δευτέρα, 11/09/2023 - 06:43

Μεγάλο μέρος αυτού προέρχεται από την εξάρτηση της Γερμανίας από τη ρωσική ενέργεια.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις καθώς η μεταποιητική της παραγωγή μειώνεται, αναγκάζοντάς την να εισάγει περισσότερα αγαθά, με ισχυρές οικονομικές επιπτώσεις. Μεγάλο μέρος αυτού προέρχεται από την εξάρτηση της Γερμανίας από τη ρωσική ενέργεια, έχοντας κάνει μια σημαντική προσπάθεια διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών της τον τελευταίο χρόνο.

Οι ελλείψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις αρχές του περασμένου έτους εκτόξευσαν τις τιμές της ενέργειας στα ύψη και ενθάρρυναν πολλές εταιρείες να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε χώρες με φθηνότερο φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και καλύτερη ενεργειακή ασφάλεια, πλήττοντας σκληρά τη γερμανική οικονομία.

Τον Μάιο του 2022, η Γερμανία ανέφερε έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου ύψους 1,03 δισ. δολαρίων. Αναγκάστηκε να εισάγει περισσότερα αγαθά από όσα εξήγαγε για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. Τώρα εμφανίζει εμπορικό πλεόνασμα, αλλά οι εξαγωγές της παραμένουν χαμηλές. Οι εταιρείες μετακινούνται όλο και περισσότερο σε χώρες που προσφέρουν χαμηλότερες και σταθερότερες τιμές ενέργειας.

Η Γερμανία αναμένεται να χάσει μεταξύ 2 και 3 τοις εκατό του βιομηχανικού της δυναμικού εξαιτίας αυτής της τάσης, με τις ΗΠΑ να γίνονται σημαντικός πόλος έλξης για τη μεταποίηση χάρη στις φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλα κίνητρα για τις εταιρείες που είναι πρόθυμες να χρησιμοποιήσουν πράσινες τεχνολογίες.

Τον Ιούλιο, οι γερμανικές εργοστασιακές παραγγελίες μειώθηκαν περαιτέρω, γεγονός που αναμένεται να πλήξει σκληρά την οικονομία της χώρας καθ' όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους.

Η ζήτηση μειώθηκε κατά 11,7% τον Ιούνιο, πολύ περισσότερο από την αναμενόμενη μείωση κατά 4,3%. Αυτό σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη πτώση από το αποκορύφωμα της πανδημίας το 2020. Η παραγωγή των πάντων, συμπεριλαμβανομένων των μηχανημάτων, των εργαλείων, των οχημάτων, των καταναλωτικών αγαθών και των ενδιάμεσων αγαθών, μειώθηκε. Η οικονομία εξακολουθεί να ανακάμπτει από τη χειμερινή ύφεση και τώρα αναμένεται να αναπτυχθεί ελάχιστα το δεύτερο εξάμηνο του 2023, με το ενδεχόμενο να πέσει σε νέα ύφεση.

Εκτός από τις εταιρείες που εγκαταλείπουν τη γερμανική αγορά, οι κακές επιδόσεις της χώρας συνδέονται στενά με τη χαμηλή ζήτηση από την Κίνα για τις γερμανικές εξαγωγές. Η Κίνα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Γερμανίας.

Ωστόσο, η αργή ανάκαμψή της μετά την πανδημία Covid έχει αποδυναμώσει τη ζήτηση για εισαγόμενα αγαθά. Το 2021, η Κίνα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Γερμανίας, αλλά έκτοτε «έχει γίνει ανταγωνιστής και απλώς δεν χρειάζεται τόσα πολλά προϊόντα γερμανικής παραγωγής όσο στο παρελθόν», σύμφωνα με τον Κάρστεν Μπρζέσκι, τον παγκόσμιο επικεφαλής μακροοικονομικών ερευνών της ING.

Πολλοί έχουν επίσης αμφισβητήσει την εφικτότητα των φιλόδοξων στόχων της Γερμανίας για την πράσινη μετάβαση, η οποία σκοπεύει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ήδη από το 2045.

Δεδομένης της ισχυρής εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο και της προσπάθειας εξεύρεσης νέων προμηθευτών πέρυσι, καθώς και του αντιπυρηνικού κλίματος της κυβέρνησης, αυτό φαίνεται όλο και πιο απίθανο. Η Γερμανία συνεχίζει να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αιολική, ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια ως τις κύριες ανανεώσιμες πηγές της. Ωστόσο, πρόκειται για ασταθείς πηγές, οι οποίες θα συνεχίσουν να παρέχουν μόνο διαλείπουσα ενέργεια έως ότου η Γερμανία μπορέσει να αυξήσει σημαντικά την ικανότητα αποθήκευσης μπαταριών.

Πρόσφατες εκθέσεις των συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης για το κλίμα και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (UBA) υποδηλώνουν ότι ο στόχος της χώρας για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 65% έως το 2030 είναι πιθανό να μην επιτευχθεί.

Πριν από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, η Γερμανία βρισκόταν σε καλό δρόμο για την επιτυχή απεξάρτηση από τον άνθρακα. Το 2022, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα της ήταν κατά 40% χαμηλότερα από το επίπεδο του 1990. Ωστόσο, η αγωνία για την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας των καταναλωτών πέρυσι σήμαινε ότι η κυβέρνηση έχει κάπως αποπροσανατολίσει την πράσινη μετάβαση. Σύμφωνα με τις αναλύσεις, ο κτιριακός τομέας θα μπορούσε να υπολείπεται του στόχου για το 2030 κατά 35 εκατομμύρια τόνους CO2, ενώ ο τομέας των μεταφορών θα μπορούσε να τον χάσει κατά 117 έως 191 εκατομμύρια τόνους.

Στο εσωτερικό της Γερμανίας, η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προκαλεί πολιτικές αντιδράσεις, καθώς οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν υψηλότερες τιμές ενέργειας και μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει ένα «πράσινο ξέσπασμα», ενθαρρύνοντας πολλούς Γερμανούς να στραφούν σε δεξιά πολιτικά κόμματα, όπως το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχουν φόβοι ότι η συνεχιζόμενη ενεργειακή και οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Γερμανία θα μπορούσε να συμπαρασύρει και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Ορισμένοι αναφέρονται πλέον στη Γερμανία ως τον «ασθενή της Ευρώπης» λόγω των συνεχιζόμενων κακών οικονομικών επιδόσεών της, μια χειρονομία στις ημέρες της επανένωσης. Η ανάπτυξη της ευρωζώνης αποδείχθηκε ασθενέστερη από την αρχική εκτίμηση για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με τη Eurostat να μειώνει την εκτίμησή της για το ΑΕΠ από 0,3% σε 0,1%.

Ωστόσο, ορισμένοι είναι αισιόδοξοι για την ικανότητα της Γερμανίας να προσαρμόζεται γρήγορα στις νέες συνθήκες. Ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, ο οικονομολόγος που αποκάλεσε για πρώτη φορά τη Γερμανία τον «ασθενή της Ευρώπης» το 1998, πιστεύει ότι υπάρχει υπερβολική απαισιοδοξία γύρω από τη γερμανική οικονομία επί του παρόντος. Η οικονομία της παραμένει πολύ ισχυρότερη σε σχέση με τη δεκαετία του 1990, με υψηλά επίπεδα απασχόλησης.

Πέρυσι, η Γερμανία ανταποκρίθηκε γρήγορα στις κυρώσεις για τη ρωσική ενέργεια αναπτύσσοντας έναν νέο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσα σε λίγους μήνες. Επιπλέον, ο μεγάλος αριθμός των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεών της είναι σε θέση να αντιδράσει «σβέλτα σε ένα μεταβαλλόμενο ανταγωνιστικό τοπίο», σύμφωνα με τον Σμίντινγκ.