Συνάντηση του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου για το κλίμα με τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας

Συνάντηση του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου για το κλίμα με τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας
Τρίτη, 18/07/2023 - 08:25

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το κλίμα, Τζον Κέρι, συναντήθηκε στο Πεκίνο με το κορυφαίο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας ως προς τη χάραξη της διπλωματίας του ασιατικού γίγαντα, τον Ουάνγκ Γι, καθώς οι δυο χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή ξανάρχισαν τον διάλογο για το ζήτημα.

Ο κ. Κέρι, ο οποίος έφθασε στην κινεζική πρωτεύουσα την Κυριακή, έγινε δεκτός από τον κ. Ουάνγκ στο παλάτι του λαού, το κτίριο σοβιετικού στιλ το οποίο δεσπόζει στην αχανή πλατεία Τιενανμέν, διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι δυο άνδρες έσφιξαν τα χέρια και αντάλλαξαν μερικά λόγια πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, κατά την ίδια.

Ο κ. Κέρι έκανε ευρείας κλίμακας δηλώσεις του πριν από τις συνομιλίες τον κ. Ουάνγκ, ο οποίος τον χαιρέτισε αποκαλώντας τον «παλιό του φίλο».

Οι δυο τους συνεργάστηκαν στο παρελθόν, ιδίως όταν γίνονταν διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν.

Ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας (2013-2017) τόνισε ότι οι δύο χώρες μπορούν να αρχίσουν να αλλάζουν την ευρύτερη σχέση τους μέσω της συνεργασίας τους για την κλιματική αλλαγή. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτιμά τη σχέση του με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και θα ήθελε να αλλάξει τη δυναμική ώστε οι δύο χώρες να προχωρήσουν μπροστά, πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε πως ο κ. Μπάιντεν παραμένει προσηλωμένος στη σταθερότητα στη διμερή σχέση και ότι θέλει να γίνουν προσπάθειες που θα κάνουν τη διαφορά σε διεθνές επίπεδο. «Η ελπίδα» της Ουάσιγκτον, πάντα σύμφωνα με τον κ. Κέρι, είναι πως οι συνομιλίες που έχει στο Πεκίνο θα μπορούσαν να σημάνουν «την έναρξη (...) νέας συνεργασίας για την επίλυση των διμερών διαφορών».

Χθες Δευτέρα, ο Τζον Κέρι είχε τετράωρη συνάντηση με τον κινέζο ομόλογό του Σιέ Τζενχουά, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Ουάσιγκτον και Πεκίνο «πρέπει να λάβουν επείγοντα μέτρα σε ορισμένα μέτωπα, ιδιαίτερα για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις (που αποτελούν) η ρύπανση από τον άνθρακα και το μεθάνιο», ανέφερε κατόπιν μέσω Twitter.

«Η κλιματική κρίση απαιτεί οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να συνεργαστούν για να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη», υπογράμμισε.

«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί κοινή πρόκληση για όλη την ανθρωπότητα», σχολίασε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του κινεζικού Μάο Νινγκ, ερωτηθείσα κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών.

Η Κίνα «θα συζητήσει με τις ΗΠΑ τα ζητήματα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και θα συνεργαστεί μαζί τους για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και να βελτιωθεί η ευημερία των σημαντικών και των μελλοντικών γενεών», είπε ακόμη η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας.

Η κυβέρνηση της Κίνας πρακτικά ανέστειλε τις διμερείς επαφές για το κλίμα το περασμένο καλοκαίρι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ταξίδι που έκανε η Δημοκρατική τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόσι, στην Ταϊβάν.

Το ταξίδι του αμερικανού ειδικού απεσταλμένου στην κινεζική πρωτεύουσα, το τρίτο του με αυτή την ιδιότητα, καταγράφεται τέσσερις μήνες πριν από την COP28 και καθώς ο αντίκτυπος του φαινομένου του θερμοκηπίου γίνεται οδυνηρά αισθητός στον πλανήτη, με κύματα καύσωνα σε αρκετές περιοχές του κόσμου. Από αυτά δεν γλιτώνει ούτε η Κίνα: η πρωτεύουσά της αντιμετωπίζει για εβδομάδες θερμοκρασίες περί τους 40 ° Κελσίου.

Η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν θεωρεί πως το κλίμα αποτελεί πεδίο στο οποίο οι δυο δυνάμεις, σε ανελέητο ανταγωνισμό κατά τα άλλα, μπορούν να συνεργαστούν στενά.