Η Τουρκία αναβάλλει την πληρωμή 600 εκατομμυρίων δολαρίων για τη ρωσική ενέργεια έως το 2024

Η Τουρκία αναβάλλει την πληρωμή 600 εκατομμυρίων δολαρίων για τη ρωσική ενέργεια έως το 2024
Πέμπτη, 11/05/2023 - 11:24

Η Τουρκία επέλεξε να αναβάλει μέχρι το 2024 πληρωμές ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων προς τη Ρωσία για παραδόσεις φυσικού αερίου, δήλωσαν ανώνυμες πηγές στο Reuters την Τετάρτη.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι η χώρα είχε καταλήξει σε συμφωνία με τον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom για την αναβολή μέρους των πληρωμών που οφείλει η Τουρκία για την προμήθεια φυσικού αερίου μετά το άλμα των τιμών πέρυσι.

Η Τουρκία, σημαντικός εισαγωγέας ενεργειακών προϊόντων, έχει δει τα δημόσια οικονομικά της να επιδεινώνονται από την αρχή της ενεργειακής κρίσης και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έστειλε τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στα ύψη το 2022.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας Τουρκίας-Ρωσίας για αναβολές πληρωμών, η Τουρκία θα μπορούσε να αναβάλει έως και 4 δισεκατομμύρια δολάρια του λογαριασμού των ενεργειακών εισαγωγών της από τη Ρωσία, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

«Επισήμως μια πληρωμή ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων έχει αναβληθεί για το επόμενο έτος. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας είχε τεράστιο αντίκτυπο σε αυτό», δήλωσε στο Reuters μία από τις πηγές που γνωρίζουν τη συμφωνία.

Η Τουρκία στοχεύει στην ανεξαρτησία από το φυσικό αέριο με τα πρόσφατα τεράστια ευρήματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα και την έναρξη της μεταφοράς φυσικού αερίου από το κοίτασμα φυσικού αερίου Sakarya τον περασμένο μήνα.

Τον Απρίλιο, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου που έχει βρει η Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα αξίζουν περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα τεράστια ευρήματα φυσικού αερίου θα ήταν αρκετά για να προμηθεύσουν όλα τα νοικοκυριά της χώρας για 35 χρόνια ή για να καλύψουν τη συνολική τουρκική κατανάλωση φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας, για 15 έως 20 χρόνια, πρόσθεσε ο υπουργός.

Τα νεοαναπτυχθέντα κοιτάσματα φυσικού αερίου πρόκειται να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Τουρκίας. Μέχρι στιγμής, η χώρα βασίζεται κυρίως στις εισαγωγές για την προμήθεια ενέργειας. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έπληξε σκληρά την οικονομία της Τουρκίας και τις τιμές της ενέργειας και έκανε τις εισαγωγές ενέργειας πολύ πιο ακριβές για την Άγκυρα.