Το Αζερμπαϊτζάν επανεκκινεί τις εξαγωγές πετρελαίου καθώς η ζήτηση στην Ευρώπη εκτοξεύεται

Το Αζερμπαϊτζάν επανεκκινεί τις εξαγωγές πετρελαίου καθώς η ζήτηση στην Ευρώπη εκτοξεύεται
Κυριακή, 19/02/2023 - 07:51

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν μέσω του πετρελαιαγωγού Μπακού-Τυφλίδας-Τζεϊχάν (BTC) ξεκίνησαν εκ νέου μετά από εξαήμερη διακοπή λόγω των καταστροφικών σεισμών στη νότια Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου.

Η λειτουργία του τερματικού σταθμού του Τζεϊχάν, στις μεσογειακές ακτές της Τουρκίας, συνεχίστηκε στις 12 Φεβρουαρίου, με το πρώτο δεξαμενόπλοιο που μετέφερε αζέρικο αργό να αναχωρεί την επόμενη ημέρα.

Ο ίδιος ο αγωγός BTC διαπιστώθηκε ότι δεν είχε υποστεί ζημιές μετά τους σεισμούς, αλλά οι ζημιές στην αίθουσα ελέγχου του τερματικού σταθμού του Τζεϊχάν σήμαιναν ότι δεν μπορούσε να φορτώσει το αργό πετρέλαιο στα δεξαμενόπλοια που περίμεναν και το πετρέλαιο έπρεπε να αντληθεί σε δεξαμενές αποθήκευσης εν αναμονή των επισκευών.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι εξαγωγές πετρελαίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω δύο άλλων αγωγών προς τη Μαύρη Θάλασσα ανεστάλησαν λόγω φόβων για την ασφάλεια των δεξαμενόπλοιων που κινούνται στην ανατολική Μαύρη Θάλασσα, με αποτέλεσμα ο αγωγός BTC να παραμείνει η μόνη οδός εξαγωγής του Μπακού.

Την είδηση ότι οι εξαγωγές πετρελαίου από το Τζεϊχάν ξεκίνησαν εκ νέου, ακολούθησε στις 15 Φεβρουαρίου η δημοσιοποίηση στοιχείων από την Κρατική Τελωνειακή Επιτροπή του Αζερμπαϊτζάν, τα οποία έδειχναν τον βαθμό στον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει πλέον να αντικαταστήσει τις ρωσικές εισαγωγές της με αζέρικο αργό.

Το Μπακού δεν δημοσιεύει συνήθως τόσο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον προορισμό των εξαγωγών αργού πετρελαίου του. Φαίνεται ότι επιθυμεί να θεωρηθεί ότι βοηθά την Ευρώπη να ανταποκριθεί στην πρόκληση της αντικατάστασης του αργού πετρελαίου από τη Ρωσία, η οποία από τις 5 Δεκεμβρίου υπόκειται σε σειρά κυρώσεων της ΕΕ.

Αυτές περιλαμβάνουν πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού αργού που παραδίδεται με δεξαμενόπλοια και ανώτατο όριο τιμής 60 δολάρια ανά βαρέλι για το αργό που παραδίδεται με αγωγούς (26 δολάρια ανά κάτω από την τρέχουσα τιμή αναφοράς για το αργό τύπου Brent).

Σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία του Αζερμπαϊτζάν, το 67% των 2,246 εκατομμυρίων τόνων αργού πετρελαίου που εξήγαγε το Αζερμπαϊτζάν τον Ιανουάριο κατευθύνθηκε σε οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν και δεν δόθηκαν συγκριτικά στοιχεία στη δημοσιότητα, πιστεύεται ότι το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από τις εξαγωγές προς τα μέλη της ΕΕ κατά τους μήνες πριν από την επιβολή των κυρώσεων.

Συνολικά, η Ευρώπη εισήγαγε λίγο περισσότερο από 1,5 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου από το Αζερμπαϊτζάν τον Ιανουάριο- το μεγαλύτερο μέρος πήγε στην Ιταλία, η οποία εισήγαγε μόνη της 849.000 τόνους, δηλαδή το 37,8% των συνολικών εξαγωγών του Αζερμπαϊτζάν για τον μήνα.

Οι άλλοι Ευρωπαίοι εισαγωγείς αργού πετρελαίου από το Αζερμπαϊτζάν τον Ιανουάριο ήταν η Γερμανία, με 146.000 τόνους, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ιρλανδία, η Ρουμανία, η Αυστρία, η Ελλάδα και η Ισπανία.

Το υπόλοιπο 33% των εξαγωγών πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν τον Ιανουάριο πήγε στο Ισραήλ, την Ινδία, το Βιετνάμ και την Τουρκία, καμία από τις οποίες δεν επιβάλλει κυρώσεις στο ρωσικό αργό και όλες εισάγουν κανονικά πετρέλαιο από το Αζερμπαϊτζάν.

Πριν η Μόσχα στείλει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία, η Ρωσία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, παρέχοντας το 29% των εισαγωγών πετρελαίου της ΕΕ το 2020.

Πάνω από το 90% αυτού του αργού παραδιδόταν με δεξαμενόπλοια, τα οποία οι κυρώσεις της ΕΕ απαγορεύουν πλέον, παρουσιάζοντας στα διυλιστήρια πετρελαίου της Ευρώπης μια άνευ προηγουμένου πρόκληση.

Πολλά διυλιστήρια σε ολόκληρη την Ευρώπη εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για την προμήθεια αργού πετρελαίου, και ορισμένα από αυτά ανήκουν ή ανήκαν ακόμη και στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες που προμηθεύουν το πετρέλαιο.

Από τις 27 χώρες της ΕΕ μόνο στα διυλιστήρια της Βουλγαρίας και της Κροατίας έχει χορηγηθεί προσωρινή απαλλαγή για να συνεχίσουν τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου με δεξαμενόπλοια.

Το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας, το εργοστάσιο ISAB, το οποίο διαθέτει το ένα πέμπτο του συνόλου της διυλιστικής ικανότητας της χώρας, βρίσκεται στο νησί της Σικελίας από όπου προμηθεύεται αποκλειστικά με δεξαμενόπλοια.

Λαμβάνοντας υπόψη τις κυρώσεις της ΕΕ, είναι πιθανό να είναι ο προορισμός του μεγαλύτερου μέρους του αζέρικου αργού που εισήγαγε η Ιταλία τον Ιανουάριο.

Η ISAB ανήκει επίσης στη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, τη Lukoil.

Τον Δεκέμβριο η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θέτει το εργοστάσιο της ISAB υπό κρατική διοίκηση προκειμένου να συμμορφωθεί με το καθεστώς κυρώσεων.

Τον επόμενο μήνα η Lukoil ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να πουλήσει την ISAB στην GOI Energy, θυγατρική του ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου Argus με έδρα την Κύπρο, με την πώληση να αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη πολιτική κυρώσεων της ΕΕ, υποδηλώνει ότι η μονάδα θα συνεχίσει να είναι πελάτης του αζέρικου αργού για κάποιο χρονικό διάστημα.

Τα διυλιστήρια στη Γερμανία εξαρτώνται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου που πραγματοποιούνται μέσω του δικτύου αγωγών Ντρούζμπα, το οποίο διέρχεται από τη Λευκορωσία και την Πολωνία.

Το Βερολίνο ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι εθνικοποιεί τα διυλιστήρια που ανήκουν στον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 12% της διυλιστικής ικανότητας της χώρας. Αυτόν τον μήνα αναμένεται να αρχίσουν να δέχονται παραδόσεις αργού πετρελαίου από το Καζακστάν που παραδίδεται μέσω του αγωγού Ντρούζμπα.

Εάν είναι επιτυχής, η προμήθεια αργού από το Καζακστάν στη Γερμανία μέσω του αγωγού αναμένεται να μειώσει την ανάγκη της Γερμανίας για αργό πετρέλαιο από το Αζερμπαϊτζάν για όσο διάστημα ο αγωγός συνεχίζει να λειτουργεί.