Οι αμυντικές δαπάνες της ΕΕ ξεπέρασαν τα 200 δισ. ευρώ το 2021 για πρώτη φορά

Οι αμυντικές δαπάνες της ΕΕ ξεπέρασαν τα 200 δισ. ευρώ το 2021 για πρώτη φορά
Πέμπτη, 08/12/2022 - 14:07

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δαπάνησαν για πρώτη φορά το 2021 περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ για την άμυνα.

Σύμφωνα με την έκθεσητου Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA), η οποία λαμβάνει υπόψη τις πληροφορίες που παρείχαν 26 χώρες της ΕΕ εκτός της Δανίας, οι αμυντικές δαπάνες ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι και έφτασαν τα 214 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό, το οποίο αντιστοιχούσε στο 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των κρατών μελών, αντιστοιχούσε σε αύξηση 6% σε σύγκριση με το 2020.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Ιταλία, τη Φινλανδία, την Ελλάδα και τη Σλοβενία.

Στην ετήσια έκθεση της EDA, εκτιμήθηκε ότι «οι δηλώσεις των κρατών μελών μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία δείχνουν ότι οι αυξήσεις των δαπανών θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια».

Τα μέλη της EDA δαπάνησαν επίσης περισσότερα χρήματα για κοινές προμήθειες. Το ποσό αυτό αυξήθηκε από 11% σε 18%.

Όπως σημειώνει η έκθεση το 2021, οι συνολικές αμυντικές δαπάνες των 26 κρατών μελών της ΕDΑ ανήλθαν σε 214 δισ. ευρώ, σηματοδοτώντας την έβδομη έτος συνεχούς αύξησης. Το επίπεδο ρεκόρ του 24%, ήτοι 52 δισ. ευρώ, διατέθηκε για αμυντικές επενδύσεις.

Συνολικά, στα περισσότερα κράτη μέλη δίνεται μεγάλη προτεραιότητα στην προμήθεια εξοπλισμού από το ράφι, ενώ λιγότεροι πόροι αφιερώνονται στην αμυντική έρευνα και ανάπτυξη. Αυτό θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω από την τρέχουσα ασφάλεια στο πλαίσιο της ασφάλειας.

Επιπλέον, σημειώνει η έκθεση, μολονότι οι δαπάνες για έρευνα και τεχνολογία έφθασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με δαπάνες συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ και φέρνοντας τα κράτη μέλη πιο κοντά στο σημείο αναφοράς του 2%, το νέο επίπεδο ρεκόρ δαπανών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε δύο κράτη μέλη.

Τέλος, οι συνεργατικές ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες παραμένουν κάτω από τα σημεία αναφοράς, παρά την αύξηση των δαπανών για την ευρωπαϊκή συνεργατική προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού και έργων Ε&Α. Για να αποφευχθεί ο περαιτέρω κατακερματισμός του αμυντικού τοπίου της ΕΕ και να ενισχυθεί η συνοχή, τα μέλη κράτη μέλη πρέπει να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τις ανακοινωθείσες αυξήσεις του προϋπολογισμού και να συντονίσουν τα αμυντικά τους σχέδια μέσω κοινά ευρωπαϊκά προγράμματα Ε&Α και προμηθειών στον τομέα της άμυνας.