ΟΠΕΚ: Χρειάζονται υψηλότερες επενδύσεις στο πετρέλαιο για να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη μεταβλητότητα

ΟΠΕΚ: Χρειάζονται υψηλότερες επενδύσεις στο πετρέλαιο για να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη μεταβλητότητα
Κυριακή, 06/11/2022 - 07:56

Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα παγκοσμίως είναι σήμερα πολύ χαμηλή και βρίσκεται στα χέρια δύο εκ των μεγάλων παραγωγών του ΟΠΕΚ, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Η πετρελαϊκή βιομηχανία πρέπει να αυξήσει τις επενδύσεις σε δυναμικότητα και νέα παραγωγή, ώστε η αγορά πετρελαίου να αποφύγει την υψηλή μεταβλητότητα στο μέλλον, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Αϊτχάμ Αλ Γκάις.

Ο Αλ Γκάις τόνισε τη σημασία της αύξησης των επενδύσεων στον πετρελαϊκό τομέα σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρακτορείο Ειδήσεων των Εμιράτων (WAM) στο περιθώριο του ενεργειακού συνεδρίου ADIPEC στο Άμπου Ντάμπι.

Η σημαντική μείωση των επενδύσεων στην πετρελαϊκή βιομηχανία, η οποία ξεκίνησε με την κατάρρευση των τιμών το 2015 και στη συνέχεια και πάλι το 2020 με το πρώτο κύμα COVID, επιτείνει την αστάθεια στην αγορά πετρελαίου, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ.

Πριν από το 2016, οι επενδύσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία ξεπερνούσαν τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, αλλά έκτοτε μειώθηκαν, οδηγώντας σε μείωση της παραγωγικής ικανότητας, δήλωσε ο Αλ Γκάις στο WAM.

Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα παγκοσμίως είναι σήμερα πολύ χαμηλή και βρίσκεται στα χέρια δύο εκ των μεγάλων παραγωγών του ΟΠΕΚ, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Ο Αλ Γκάις του ΟΠΕΚ επανέλαβε τα πρόσφατα σχόλια της Σαουδικής Αραβίας και άλλων μεγάλων παραγωγών που δήλωσαν ότι η σημερινή ενεργειακή κρίση δημιουργήθηκε για χρόνια με την υποεπένδυση στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Η πολυετής υποεπένδυση στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι η κύρια αιτία της σημερινής ενεργειακής κρίσης και όταν η παγκόσμια οικονομία ανακάμψει από την τρέχουσα επιβράδυνση, η μικρή πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα πετρελαίου που έχει απομείνει θα εξαλειφθεί, δήλωσε τον Σεπτέμβριο ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco Αμίν Νάσερ. Οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο μειώθηκαν περισσότερο από το μισό μεταξύ 2014 και 2021, δήλωσε ο Νάσερ, προσθέτοντας ότι "οι αυξήσεις φέτος είναι πολύ λίγες, πολύ αργά, πολύ βραχυπρόθεσμες".

«Αυτές είναι οι πραγματικές αιτίες αυτής της κατάστασης ενεργειακής ανασφάλειας: υποεπενδύσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, εναλλακτικές λύσεις που δεν είναι έτοιμες και κανένα σχέδιο εφεδρείας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco τον Σεπτέμβριο.

Αυτή την εβδομάδα, στο συνέδριο ADIPEC, ο ΟΠΕΚ παρουσίασε την έκδοση 2022 των Παγκόσμιων Προοπτικών Πετρελαίου, η οποία αναφέρει ότι «όλες οι μορφές ενέργειας θα χρειαστούν για την αντιμετώπιση των μελλοντικών ενεργειακών αναγκών» και ότι το πετρέλαιο αναμένεται να διατηρήσει το μεγαλύτερο μερίδιο στο ενεργειακό μείγμα μέχρι το 2045, αντιπροσωπεύοντας τότε σχεδόν 29%. Οι προοπτικές του ΟΠΕΚ έδειξαν επίσης ότι ο παγκόσμιος πετρελαϊκός τομέας θα χρειαστεί σωρευτικές επενδύσεις ύψους 12,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο upstream, midstream και downstream μέχρι το 2045, που αντιστοιχούν σε πάνω από 500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.