Η Αρμενία θα διπλασιάσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το Ιράν

Η Αρμενία θα διπλασιάσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το Ιράν
Δευτέρα, 07/11/2022 - 06:36

Επί του παρόντος, η Αρμενία εισάγει περίπου 365 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Ιράν κάθε χρόνο.

Η Αρμενία προμηθεύεται το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία. Αλλά οι δεσμοί με τη Μόσχα φθείρονται και το Ερεβάν θα έχει σύντομα περισσότερες εναλλακτικές λύσεις καθώς το Ιράν και η Αρμενία συμφώνησαν να διπλασιάσουν την ποσότητα φυσικού αερίου που το Ιράν πουλά στην Αρμενία και να επεκτείνουν τη συμφωνία τους για το εμπόριο φυσικού αερίου έως το 2030.

Η συμφωνία έγινε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν στην Τεχεράνη. Το μνημόνιο κατανόησης υπεγράφη την 1η Νοεμβρίου από τον Μαγίντ Τσεγκένι, αναπληρωτή υπουργό πετρελαίου για θέματα φυσικού αερίου του Ιράν και διευθυντή της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Φυσικού Αερίου (NIGC), και τον Γκνέλ Σανοσιάν, υπουργό εδαφικής διοίκησης και υποδομών της Αρμενίας.

Επί του παρόντος, η Αρμενία εισάγει περίπου 365 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Ιράν κάθε χρόνο. «Τώρα εξάγουμε 1 εκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Αρμενία καθημερινά, το οποίο θα διπλασιαστεί με βάση το νέο μνημόνιο», δήλωσε ο Τσεγκένι.

Οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν ενέργεια με βάση μια συμφωνία ανταλλαγής φυσικού αερίου με ηλεκτρική ενέργεια του 2006- η Αρμενία λαμβάνει ένα κυβικό μέτρο φυσικού αερίου από το Ιράν με αντάλλαγμα τρεις κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας που παράγονται από θερμικές μονάδες στην Αρμενία.

Μια επέκταση της συμφωνίας βρίσκεται στα σκαριά εδώ και αρκετό καιρό. Η αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου κατέστη δυνατή λόγω της αυξανόμενης ικανότητας της Αρμενίας να παράγει ηλεκτρική ενέργεια, δήλωσε ο οικονομολόγος Σούρεν Παρσιγιάν στην Eurasianet. Ένας νέος θερμοηλεκτρικός σταθμός που κατασκευάστηκε από την ιταλική εταιρεία Renco τέθηκε σε λειτουργία το 2021 και θα είναι σε θέση να συμπληρώσει τον άλλο προμηθευτή, τον κρατικό θερμοηλεκτρικό σταθμό του Ερεβάν.

Ακόμη και με τις πρόσθετες ιρανικές εισαγωγές, η Ρωσία θα παραμείνει ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της Αρμενίας. Η Αρμενία αγοράζει πάνω από 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου ετησίως, πληρώνοντας 165 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα. Η τιμή για το ρωσικό φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 15 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα το 2019 και η τιμή αυτή παραμένει αμετάβλητη.

Τον Απρίλιο, η Αρμενία άρχισε να πληρώνει για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια, αν και η ισοτιμία παραμένει συνδεδεμένη με την τιμή του δολαρίου. Η προμήθεια δεν έχει επηρεαστεί, ακόμη και όταν οι παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου βρίσκονται σε αναταραχή, με τη Ρωσία να αποκόπτει πολλούς Ευρωπαίους πελάτες και τις τιμές να παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις. Το 2021, η Αρμενία πλήρωσε 414 εκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία για το φυσικό αέριο της.

«Το ρωσικό φυσικό αέριο εξακολουθεί να είναι φθηνότερο» από το ιρανικό, δήλωσε ο Παρσιγιάν. «Το θέμα είναι ότι η Ρωσία θέλει χρήματα γι' αυτό, αλλά το Ιράν συμφωνεί να πληρωθεί σε ηλεκτρική ενέργεια».

Περαιτέρω επέκταση του ενεργειακού εμπορίου Ιράν-Αρμενίας θα μπορούσε να είναι στα σκαριά στο μέλλον.

Η ηλεκτρική ενέργεια παρέχεται επί του παρόντος στο Ιράν μέσω δύο γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά η κατασκευή μιας τρίτης γραμμής υψηλής τάσης έχει καθυστερήσει πολύ και τώρα έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023.

Τον Μάιο, ο Ακόμπ Βαρντανιάν, αναπληρωτής υπουργός εδαφικής διοίκησης και υποδομών, δήλωσε στο RFE/RL ότι «η Αρμενία θα είναι σε θέση να εισάγει έως και 1,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ιρανικού φυσικού αερίου μετά την ολοκλήρωση της παρατεταμένης κατασκευής μιας τρίτης γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα τη συνδέει με το Ιράν».

Ενώ η αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από το Ιράν βρίσκεται εδώ και καιρό στα σκαριά, έρχεται σε μια ευνοϊκή στιγμή από γεωπολιτικής άποψης.

Οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι τεταμένες, με τους Αρμένιους να κατηγορούν τη Μόσχα ότι δεν ήρθε σε βοήθεια κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν τον Σεπτέμβριο. Με τη σειρά της, η Ρωσία προβάλλει πιο επικριτική κάλυψη της σύγκρουσης με το Αζερμπαϊτζάν και οξύνει τις επιθέσεις της κατά της σημερινής ηγεσίας της Αρμενίας.

Το Ιράν, εν τω μεταξύ, έχει γίνει στενότερος εταίρος της Αρμενίας, προειδοποιώντας τακτικά το Αζερμπαϊτζάν κατά οποιασδήποτε προσπάθειας να προσπαθήσει να θέσει υπό τον έλεγχό του οποιοδήποτε αρμενικό έδαφος. Τον Οκτώβριο το Ιράν άνοιξε προξενείο στη νότια πόλη Καπάν, τοποθετώντας ουσιαστικά τη σημαία του στην πιο τεταμένη περιοχή.

Στην Τεχεράνη, ο Πασινιάν και ο πρόεδρος του Ιράν Ιμπραχίμ Ραΐσι είχαν θερμά λόγια για πολλές πτυχές της διμερούς σχέσης. Ο Ραΐσι επεσήμανε ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε κατά 43% το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ότι οι δύο πλευρές επιδιώκουν να αυξήσουν το συνολικό ετήσιο εμπόριο στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια. «Θα επιτύχουμε σίγουρα αυτόν τον στόχο», δήλωσε ο Ραΐσι. Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022, το διμερές εμπόριο ανήλθε σε 427 εκατομμύρια δολάρια.

Η στενότερη αρμενο-ιρανική συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια, η γεωργία και η οδοποιία έχουν «τεράστιες δυνατότητες», δήλωσε ο Πασινιάν από την Τεχεράνη.

Ο Σανοσιάν δήλωσε ότι παρότρυνε ιρανικές εταιρείες να συμμετάσχουν σε έργα οδοποιίας στο Syunik και συζήτησε με Ιρανούς συναδέλφους του την προγραμματισμένη κατασκευή μιας σήραγγας τεσσάρων χιλιομέτρων κάτω από ένα ορεινό πέρασμα στο δρόμο που οδηγεί στα σύνορα με το Ιράν- ο σημερινός δρόμος περνάει πάνω από ένα πέρασμα 2.500 μέτρων που συχνά κλείνει το χειμώνα λόγω κακοκαιρίας.

Όμως όπως φαίνεται η περιφερειακή ασφάλεια ήταν ίσως το υψηλότερο θέμα στην ατζέντα με το Ιράν καθώς ο Πασινιάν πήγε στην Τεχεράνη αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βαντιμίρ Πούτιν και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ στο Σότσι στις 30 Οκτωβρίου.