Οι Σαουδάραβες δεν θέλουν να «θυμώσουν» τον Πούτιν

Οι Σαουδάραβες δεν θέλουν να «θυμώσουν» τον Πούτιν
Δευτέρα, 04/07/2022 - 11:45

Ο πρόεδρος Μπάιντεν -που επιθυμεί απεγνωσμένα να δει ανακούφιση για τους Αμερικανούς οδηγούς ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών- έχει κάνει στροφή στο θέμα της Σαουδικής Αραβίας και αναμένεται αυτόν τον μήνα να επισκεφθεί το Βασίλειο.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, συνεχίζει να διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, ενώ ο κορυφαίος καταναλωτής πετρελαίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες, εκλιπαρεί τους μεγάλους παραγωγούς -συμπεριλαμβανομένου του Βασιλείου- να ενισχύσουν την προσφορά στην αγορά και να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου των καταναλωτών στην αντλία.

Ενώ οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους επιβάλλουν κυρώσεις στη Μόσχα και απαγορεύουν τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στρέφεται επίσης στη Σαουδική Αραβία για να της ζητήσει να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο, καθώς οι Αμερικανοί πληρώνουν κατά μέσο όρο 5 δολάρια το γαλόνι για τη βενζίνη.

Οι Σαουδάραβες προτιμούν να διατηρούν στενούς δεσμούς με τη Ρωσία στην πετρελαϊκή πολιτική, καθώς το σύμφωνο ΟΠΕΚ+ και ο έλεγχος μεγάλου μέρους της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου έχει ωφελήσει και τους δύο ηγέτες του ΟΠΕΚ+ -το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και τη Ρωσία- κατά την τελευταία μισή δεκαετία. Η Σαουδική Αραβία, ωστόσο, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα μικρό ξεπάγωμα στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος δεν μιλά πλέον για τον κορυφαίο εξαγωγέα αργού στον κόσμο ως κράτος «παρία».

Οι Σαουδάραβες ελίσσονται

Οι Σαουδάραβες ελίσσονται προσεκτικά για να διατηρήσουν τη Ρωσία ως σύμμαχο στην ομάδα ΟΠΕΚ+ και ενδεχομένως να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν -που επιθυμεί απεγνωσμένα να δει ανακούφιση για τους Αμερικανούς οδηγούς ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών- έχει κάνει στροφή στο θέμα της Σαουδικής Αραβίας και αναμένεται αυτόν τον μήνα να επισκεφθεί το Βασίλειο, το οποίο, όπως είπε στην προεκλογική εκστρατεία, θα αντιμετωπιστεί ως κράτος «παρίας» κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Αλλά οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ στα 5 δολάρια το γαλόνι και η απώλεια μέρους της ρωσικής προμήθειας έκαναν τον πρόεδρο Μπάιντεν να αναθεωρήσει και να συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Η Σαουδική Αραβία έχει επαναλάβει δημοσίως τους «θερμούς» δεσμούς της με τη Ρωσία αρκετές φορές μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία και θεωρεί ότι η διατήρηση της Ρωσίας στη συμμαχία ΟΠΕΚ+ αποτελεί σημαντικό μέρος της πετρελαϊκής της πολιτικής. Με τη Ρωσία να ηγείται μιας δωδεκάδας παραγωγών εκτός ΟΠΕΚ στο σύμφωνο, η Σαουδική Αραβία έχει μεγαλύτερη επιρροή στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου με τη μεγαλύτερη ομάδα ΟΠΕΚ+, παρά μόνο με τον ΟΠΕΚ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχουν συζητήσει τη συνεργασία των χωρών τους στο σύμφωνο παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ σε μερικές τηλεφωνικές συνομιλίες από τον Φεβρουάριο και έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τη συνεργασία τους.

Τον περασμένο μήνα, ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να συνεχίσει τη συμμετοχή της στη συμφωνία ΟΠΕΚ+ ακόμη και μετά την επίσημη λήξη της στο τέλος του τρέχοντος έτους. Ο Νόβακ μίλησε μετά από συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη με τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, ο οποίος έκανε μια αιφνιδιαστική εμφάνιση σε ρωσικό οικονομικό φόρουμ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, ο Σαουδάραβας υπουργός δήλωσε ότι οι σαουδαραβικές-ρωσικές σχέσεις είναι «τόσο θερμές όσο ο καιρός στο Ριάντ».

Δύο εβδομάδες πριν από αυτή τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επισκέφθηκε το Ριάντ και συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ. Οι δύο υπουργοί δήλωσαν ότι η συμμαχία ΟΠΕΚ+ είναι σταθερή, με το επίπεδο της συνεργασίας στο εσωτερικό της να είναι ισχυρό.

Η πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ+ να επιταχύνει την αύξηση της παραγωγής και να ανακαλέσει όλες τις περικοπές τον Αύγουστο, ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, προωθήθηκε από τη Σαουδική Αραβία εν μέσω πιέσεων των ΗΠΑ. Αλλά το Βασίλειο έπρεπε πρώτα να ελέγξει τη Ρωσία προτού προτείνει την ανακατανομή της αύξησης του Σεπτεμβρίου στον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δήλωσαν αυτή την εβδομάδα στο Reuters πηγές με γνώση της παρασκηνιακής διπλωματίας.

Τόσο οι Σαουδάραβες όσο και η Ρωσία επωφελούνται από τη συμφωνία ΟΠΕΚ+, οπότε το Ριάντ θέλει να κρατήσει τη Ρωσία στο πρόγραμμα, λένε οι πηγές.

«Οι Σαουδάραβες απολαμβάνουν τις υψηλές τιμές, ενώ οι Ρώσοι χρειάζονται εγγυημένη υποστήριξη από τον ΟΠΕΚ+ στις τρέχουσες συνθήκες», δήλωσε στο Reuters πηγή που γνωρίζει τις ρωσικές σκέψεις.

«Κανείς δεν ενδιαφέρεται για μια κατάρρευση της αγοράς», πρόσθεσε η πηγή.

Αφού οι περικοπές της παραγωγής ανακληθούν πλήρως τον επόμενο μήνα, μια πιο δύσκολη απόφαση για τον ΟΠΕΚ+ ελλοχεύει: τι να κάνει στη συνέχεια, καθώς η Ρωσία βρίσκεται περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως πίσω από τον στόχο και θα μπορούσε να χάσει περισσότερη προσφορά καθώς το εμπάργκο της ΕΕ στο πετρέλαιό της αρχίζει στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Ούτε ο ΟΠΕΚ+ ως ομάδα είναι κοντά στην επίτευξη του στόχου της παραγωγής του, ούτε στη Σαουδική Αραβία έχει απομείνει μεγάλη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα για να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή, όπως επιθυμούν οι ΗΠΑ και άλλοι μεγάλοι καταναλωτές. Σύμφωνα με τη συμφωνία του ΟΠΕΚ+, ο στόχος της Σαουδικής Αραβίας (καθώς και της Ρωσίας) είναι στα 11,004 εκατομμύρια bpd για τον Αύγουστο. Το βασίλειο σπάνια έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο, και όχι για μια διαρκή χρονική περίοδο. Έτσι, δεν είναι βέβαιο ότι οι Σαουδάραβες έχουν τη δυνατότητα να αντλούν 11 εκατ. bpd ή περισσότερο σε βιώσιμη βάση. Είναι ακόμη λιγότερο βέβαιο ότι το Βασίλειο μπορεί να αξιοποιήσει γρήγορα -αν το ήθελε- την παραγωγική ικανότητα των 12,2 εκατομμυρίων bpd που ισχυρίζεται ότι διαθέτει.