Ενεργειακή κρίση: Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ανησυχεί για τα χειρότερα

Ενεργειακή κρίση: Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ανησυχεί για τα χειρότερα
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Δευτέρα, 04/07/2022 - 07:51

Τις ανησυχίες του ότι η Ρωσία θα προχωρήσει στην αναστολή μεγαλύτερων ποσοτήτων φυσικού αερίου εξέφρασε το Σαββατοκύριακο σε συνέντευξή του στην Die Zeit ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ σημειώσει ότι μέσω του αγωγού Nord Stream 1 η Μόσχα έχει τα περιθώριο για μεγαλύτερη πίεση στην ΕΕ και αυτό το χαρακτήρισε ως ένα ορθολογικό βήμα από την ρωσική πλευρά, στην κατάσταση που έχουν φτάσει τα πράγματα.

Ο κ. Χάμπεκ έφτασε στο σημείο να μην αποκλείει ακόμα και πλήρη διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου κάποια στιγμή το αμέσως επόμενο διάστημα με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ευρώπης. Πράγματι ένας τέτοιος στόχος από την Ρωσία έχει φοβίσει αρκετούς αναλυτές, οι οποίοι έχουν υποστηρίξει πως θα ήταν μια εύλογη επιλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν που όχι μόνο θα έθετε σε δοκιμασία σχέσεις κρατών, αλλά θα προκαλούσε και μεγάλα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα σε μια σειρά από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Βλέπετε ένα μοτίβο και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυτό το σενάριο», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επισημαίνοντας με αυτόν τον τρόπο τη μεθοδολογία άσκησης πίεσης του Ρώσου Προέδρου προς τη Δύση. Όπως φαίνεται η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια γι’ αυτό και την προηγούμενη εβδομάδα έθεσε τη χώρα στο δεύτερο στάδιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Το δεύτερο στάδιο είναι το αμέσως προηγούμενο από εκείνο που προβλέπει πια μέτρα από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις περιορισμού της κατανάλωσης καυσίμων. Προς το παρών αυτό που συμβαίνει είναι να έχει μετατεθεί η ευθύνη στην κυβέρνηση για τη διανομή και προτεραιοποίηση της ενέργειας. Ψηλά στη λίστα βρίσκονται νοσοκομεία, νοικοκυριά και βιομηχανίες παραγωγής και μεταποίησης ειδών πρώτης ανάγκης.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Γερμανία βρίσκεται συγκριτικά με άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα την Ισπανία, σε δυσχερέστερη θέση από πλευράς υποδομών. Ένα από τα βασικά γερμανικά μειονεκτήματα είναι ότι δεν διαθέτει κανέναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Γι’ αυτόν τον λόγο η γερμανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην ενοικίαση τεσσάρων πλοίων, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα επαναφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου σε αέρια μορφή. Όμως τα πλοία αυτά δεν είναι ακόμα έτοιμα και υπάρχουν οι προσδοκίες να έχουν παραδοθεί στη διάθεση του Βερολίνου τους επόμενους λίγους μήνες. Αντίθετα, το έτερο μειονέκτημα συνδέεται με τις λοιπές υποδομές, οι οποίες θα χρειαστούν περισσότερο από δύο χρόνια ώστε να είναι λειτουργικές. Τέλος η γερμανική κυβέρνηση έχει υπογράψει μνημόνια κατανόησης με άλλες χώρες με αντικείμενο την αλληλεγγύη στην περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση. Αυτές οι χώρες είναι: Αυστρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία και προβλέπεται βοήθεια για την επίλυση προβλημάτων στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.