Το Ιράκ θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγική του ικανότητα σε πετρέλαιο στα 6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα

Το Ιράκ θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγική του ικανότητα σε πετρέλαιο στα 6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα
Τετάρτη, 22/06/2022 - 05:49

Πριν η πανδημία αποδεκατίσει τη ζήτηση και ωθήσει τον ΟΠΕΚ και τους εταίρους του να μειώσουν σημαντικά την παραγωγή, το Ιράκ αντλούσε περίπου 4,5 εκατομμύρια bpd.

Το Ιράκ θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγική του ικανότητα πετρελαίου στα 6 εκατομμύρια bpd μέσα στην επόμενη πενταετία, αλλά όχι περισσότερο από αυτό, λόγω των περιορισμών που επιβαρύνουν την επέκταση της βιομηχανίας, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Ali Allawi, όπως αναφέρει το Energy Intelligence, αυτή την εβδομάδα.

Το Ιράκ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, αλλά αγωνίζεται να αυξήσει την παραγωγή του σύμφωνα με τη συμφωνία επέκτασης της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ που υπέγραψε το διευρυμένο καρτέλ πέρυσι, αφού η ζήτηση άρχισε να ανακάμπτει μετά την πανδημία.

Σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ για την αγορά πετρελαίου, το Ιράκ παρήγαγε περίπου 4,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Μάιο, από 4,426 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο. Ο μέσος ρυθμός παραγωγής του Μαΐου ήταν επίσης χαμηλότερος από τον ρυθμό παραγωγής του Ιράκ για το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Πριν η πανδημία αποδεκατίσει τη ζήτηση και ωθήσει τον ΟΠΕΚ και τους εταίρους του να μειώσουν σημαντικά την παραγωγή, το Ιράκ αντλούσε περίπου 4,5 εκατομμύρια bpd.

Παρά τα πολιτικά προβλήματα και τις αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον των επενδύσεων στο ιρακινό πετρέλαιο, ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Ihsan Abdul Jabbar Ismail, φιλοδοξεί να δει την παραγωγική ικανότητα να φτάνει τα 8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι το 2027.

«Δεν νομίζω ότι θα επεκτείνουμε την παραγωγική μας ικανότητα πέρα από ... άλλο 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως εντός πέντε ετών», δήλωσε ο αναπληρωτής του, ο Allawi. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα 6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ήταν ένας πιο ρεαλιστικός στόχος για την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας.

Εν τω μεταξύ, η Big Oil εγκαταλείπει το Ιράκ, γεγονός που αποτελεί έναν από τους λόγους της αβεβαιότητας για το μέλλον της ανάπτυξης της πετρελαϊκής βιομηχανίας του. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, κυκλοφόρησε η είδηση ότι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Basrah Oil Company θα αγοράσει το μερίδιο της Exxon στο πετρελαϊκό πεδίο West Qurna 1, καθώς η υπερμεγάλη εταιρεία επιδιώκει να εγκαταλείψει το Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, το Ιράκ επεκτείνεται επίσης στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου εν μέσω της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης. Μόλις αυτή την εβδομάδα, η χώρα ανακοίνωσε την πρώτη αποστολή υγροποιημένου φυσικού αερίου από το λιμάνι Umm Qasr. Σχεδιάζεται επίσης η εξαγωγή συμπιεσμένου και ημίψυκτου υγροποιημένου αερίου.