Σχέδιο της Κομισιόν για φθηνότερη ενέργεια -Στο επίκεντρο δίκτυα και διασυνδέσεις

Σχέδιο της Κομισιόν για φθηνότερη ενέργεια -Στο επίκεντρο δίκτυα και διασυνδέσεις
Παρασκευή, 18/07/2025 - 08:02

Τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενισχύσει τις ενεργειακές διασυνδέσεις και να χρηματοδοτήσει κρίσιμες επενδύσεις στα δίκτυα, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, διατύπωσε από την Αθήνα ο Επίτροπος Ενέργειας και Στέγασης, Dan Jørgensen

Κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Jørgensen ανακοίνωσε ότι το Φθινόπωρο θα παρουσιαστεί νέο σχέδιο της Κομισιόν για την ανάπτυξη ευρωπαϊκών δικτύων, το οποίο χαρακτήρισε «απαραίτητο» για την υλοποίηση επενδύσεων.

Όπως είπε η Επιτροπή, είναι αποφασισμένη να συμβάλλει στη μείωση των τιμών και το πιο αποτελεσματικό που μπορεί να γίνει είναι η διευκόλυνση των διασυνδέσεων. Άλλωστε η πρόταση της Επιτροπής για τον προϋπολογισμό της Ένωσης της περιόδου 2028 -2034 προβλέπει αύξηση των διαθέσιμων ποσών για τα δίκτυα κατά πέντε φορές. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Jørgensen «στο τρέχον Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο έχουμε διαθέσει λίγο κάτω από 6 δις. ευρώ, και στο επόμενο προτείνουμε να διαθέσουμε λίγο κάτω από 30, 29 δισ. ευρώ.

Εξάλλου και το Connecting Europe Facility (CEF) που χρηματοδοτεί διασυνοριακά έργα αυξάνεται κατά 140% έναντι της τρέχουσας περιόδου και συγκεκριμένα διαμορφώνεται σε 81,4 δισ ευρώ, έναντι 33,7 δισ ευρώ του σημερινού προϋπολογισμού του.

Ο κ. Μητσοτάκης καλωσόρισε την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την προτεραιότητα που αποδίδει η Κομισιόν στις πανευρωπαϊκές διασυνδέσεις και τα ηλεκτρικά δίκτυα, ζήτημα που – όπως υπενθύμισε – έχει θέσει επανειλημμένα, μεταξύ άλλων και με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Επιτροπής.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στις ανεπαρκείς διασυνδέσεις και τις δυσλειτουργίες του μοντέλου-στόχου (target model), οι οποίες, όπως είπε, έχουν ως αποτέλεσμα την επιβολή υψηλών τιμών στους πολίτες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα πρωτοπορεί στην πράσινη μετάβαση, εξακολουθούμε να έχουμε υψηλότερες τιμές από πολλές ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «κάτι δεν λειτουργεί σωστά» στην ενιαία αγορά ηλεκτρισμού της ΕΕ.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Jørgensen ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την πρότασή της να δημιουργηθεί ειδική ομάδα εργασίας (task force) για την αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία, όπως ανέφερε, θα εξετάσει προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Επιπλέον ο Επίτροπος σημείωσε τους τρεις βασικούς στόχους της ενεργειακής πολιτικής της Ένωσης που είναι:

  • Να μειωθούν οι τιμές, τόσο για τις επιχειρήσεις που δυσκολεύονται, όσο και για τους πολίτες.
  • Η ενεργειακή ανεξαρτησία και η απαλλαγή από την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια, ιδίως από το φυσικό αέριο.
  • Η απανθρακοποίηση, καθώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη και προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε πολλά κράτη μέλη.

Νωρίτερα από το βήμα του Ζαππείου όπου διεξήχθη η υπουργική σύνοδος της Ενεργειακής Κοινότητας της ΝΑ Ευρώπης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος έστειλε από την Αθήνα ένα ηχηρό μήνυμα, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. είναι αποφασισμένη να διακόψει οριστικά τις ενεργειακές εισαγωγές από τη Ρωσία. Όπως ανέφερε, από το 2022 η εξάρτηση της Ε.Ε. από ρωσικά ορυκτά καύσιμα έχει μειωθεί δραματικά, καθώς από 51% για τον άνθρακα και 27% για το πετρέλαιο, σε 0% και 3% αντίστοιχα, ενώ το ρωσικό αέριο από το 45% έχει υποχωρήσει στο 13%. Τόνισε δε ότι ακόμη και αυτό το 13% είναι υπερβολικό και ανακοίνωσε ότι έχει ήδη κατατεθεί πρόταση νόμου για την πλήρη απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου, η οποία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.