Η εταιρεία επικεντρώνει την κριτική της κυρίως στις παρεμβάσεις που σχετίζονται με μονάδες παραγωγής ρεύματος οι οποίες έχουν τη δυνατότητα χρήσης εναλλακτικού καυσίμου, όπως η δική της μονάδα στη Θεσσαλονίκη, η οποία –πέραν του φυσικού αερίου για το οποίο είναι σχεδιασμένη– μπορεί να λειτουργήσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με ντίζελ.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε επιστολή της προς τη ΡΑΑΕΥ, η Elpedison επισημαίνει ότι το προσχέδιο περιγράφει μεν διάφορα σενάρια κρίσης – όπως διακοπή τροφοδοσίας με φυσικό αέριο, έλλειψη φορτίου αιχμής ή ακόμη και μακροχρόνια απομάκρυνση μονάδων παραγωγής – και προτείνει μέτρα μετριασμού τους, ωστόσο σε αρκετά σημεία η περιγραφή των διαδικασιών κρίνεται ανεπαρκής. Όπως τονίζει, απαιτείται μεγαλύτερη αναλυτικότητα προκειμένου να διασφαλίζεται ισότιμο πεδίο ανταγωνισμού και να αποφεύγονται στρεβλώσεις ή δομικές ασυμμετρίες στη λειτουργία των αγορών.
Πιο συγκεκριμένα, η Elpedison θεωρεί ότι στο σενάριο ανεπάρκειας ορυκτών καυσίμων –και ειδικά φυσικού αερίου– περιγράφεται μεν η διαδικασία και τα βήματα για την ενεργοποίηση μονάδων με δυνατότητα λειτουργίας με εναλλακτικό καύσιμο. Για τον σκοπό αυτό, όπως επισημαίνει, προβλέπεται ο ορισμός μιας ελάχιστης (κατώτατης) τιμής προσφοράς για τις μονάδες φυσικού αερίου, χωρίς όμως να προσδιορίζεται ο τρόπος ή ο τύπος υπολογισμού της, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρεβλώσεων στην αγορά. Mε βάση τα όσα αναφέρονται στην επιστολή προβλέπεται η εφαρμογή περιορισμού στο άθροισμα των ποσοτήτων των υποβληθέντων Εντολών Πακέτου, των συνδεδεμένων Εντολών Πακέτου, καθώς και των Εντολών Πακέτου που ανήκουν σε μία Αποκλειστική Ομάδα Εντολών Πακέτου, που υποβάλλονται για μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ώστε (το άθροισμα) να είναι ίσο ή μικρότερο από τη Μέγιστη Ημερήσια Παραγωγή.
Σύμφωνα με την Elpedison θα ήταν χρήσιμο να διασαφηνιστεί αν στον προαναφερόμενο περιορισμό υπάγονται οι υβριδικές εντολές, πέραν των block orders. Εξάλλου αναφορικά με τη διαδικασία που περιγράφεται για ενεργοποίηση αλλαγής καυσίμου μετά το κλείσιμο της πύλης των προσφορών, η Elpedison θεωρεί ότι δεν έχουν οριστικοποιηθεί όλες οι παράμετροι και λεπτομέρειες για την αποζημίωση των μονάδων με χρήση εναλλακτικού καυσίμου και υποστηρίζει ότι: «Στο ενδεχόμενο επιβολής υποχρέωσης στις μονάδες αυτές να διορθώσουν τη θέση τους, είναι κρίσιμο να ληφθεί υπόψη ο βαθμός ρευστότητας στις ενδοημερήσιες αγορές. Η απουσία αυτής, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αποκλίσεις και, συνακόλουθα, χρεώσεις μη συμμόρφωσης για τις οποίες δεν ευθύνεται ο παραγωγός, αλλά επιτάσσονται στο πλαίσιο της ασφάλειας εφοδιασμού. Στις περιπτώσεις αυτές, οι παραγωγοί των επίμαχων μονάδων θα πρέπει να εξαιρούνται από την επιβολή συναφών χρεώσεων λόγω αποκλίσεων».
Τέλος, στο προσχέδιο περιγράφεται ο μηχανισμός αποζημίωσης στο πλαίσιο της λειτουργίας των μονάδων στη Αγορά Επόμενης Ημέρας
καθώς και στις Ενδοημερήσιες Αγορές, χωρίς ωστόσο να αναλύεται επαρκώς η εφαρμογή του στην Αγορά Εξισορρόπησης. Η εταιρία θεωρεί ότι η συμπλήρωση της διοικητικής διαδικασίας κατά την οποία επιβάλλεται ελάχιστη τιμή προσφοράς στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν μόνο φυσικό αέριο πρέπει να εφαρμόζεται και στην Αγορά Εξισορρόπησης, ειδικότερα δε όσον αφορά την ανοδική ενέργεια ενεργοποίησης ώστε να μην ρυθμίζεται ασύμμετρα η λειτουργία των παραγωγικών μονάδων.
Παράλληλα υποστηρίζει ότι ο προσδιορισμός της ελάχιστης (κατώτατης) τιμής προσφοράς θα πρέπει να προβλέπει διαφοροποιημένες παραμέτρους λαμβάνοντας υπόψη τον επιβαλλόμενο τρόπο λειτουργίας και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των μονάδων εναλλακτικού καυσίμου.