Ηλεκτρισμός: Σε καθοδική τροχιά η χονδρεμπορική τιμή- Βουτιά στη λιανική τον Μάρτιο

Ηλεκτρισμός: Σε καθοδική τροχιά η χονδρεμπορική τιμή- Βουτιά στη λιανική τον Μάρτιο
Πέμπτη, 11/04/2024 - 06:24

Βουτιά έκανε και η τιμή της λιανικής τον Μάρτιο με την Αθήνα να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ 33 ευρωπαϊκών πρωτευουσών καταγράφηκε στην Αθήνα.

Σε πτωτική τροχιά κινείται η χονδρεμπορική αγορά ρεύματος με την τιμή σήμερα να κάνει βουτιά 21,68% με την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας στα 51,22 ευρώ/MWh Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 102,13 ευρώ/MWh, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 0,04 ευρώ/MWh. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 309,18 GWh. Στο ενεργειακό μείγμα οι ΑΠΕ συνεισέφεραν το 63,8%, το φυσικό αέριο το 19,9%, τα υδροηλεκτρικά το 3,2%, οι εισαγωγές το 9,2% και ο λιγνίτης το 0,1%.

Βουτιά όμως έκανε και η τιμή της λιανικής τον Μάρτιο με την Αθήνα να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ 33 ευρωπαϊκών πρωτευουσών καταγράφηκε στην Αθήνα. Με την πτώση στο 12% η Ελλάδα βρέθηκε πολύ πιο χαμηλά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας HEPI για τις λιανικές τιμές του ηλεκτρικού σε χώρες της Ευρώπης που διεξάγουν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας και η εταιρεία Vaasa ETT.

Η τάση αυτή μείωσης της λιανικής τιμής του ρεύματος παρατηρείται και στις υπόλοιπες χώρες. Μάλιστα είναι μειωμένη κατά 9%, σε σχέση με το Μάρτιο του 2023 χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι οι διαδοχικές μειώσεις επανάφεραν την τιμή του ρεύματος στα προ κρίσης επίπεδα.

H βουτιά της λιανικής τιμής ρεύματος στην Ελλάδα τον Μάρτιο αποδίδεται στην έρευνα στον ανταγωνισμό που έχει φέρει το νέο καθεστώς στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τα πολύχρωμα τιμολόγια.

Στην Αθήνα η τιμή διαμορφώθηκε στα 20,22 λεπτά/KWh έναντι 24,25 λεπτών/KWh στις 27 πρωτεύουσες των κρατών της ΕΕ. Σε τροχιά μείωσης ήταν οι τιμές ρεύματος και σε Δουβλίνο, Ελσίνκι και Βίλνιους με 9%, 7% στη Στοκχόλμη, 6% στο Όσλο, 5% στις Βρυξέλλες, 4% στην Κοπεγχάγη και τη Ρώμη, 3% στο Άμστερνταμ και 2% στο Λονδίνο. Από την άλλη αύξηση καταγράφηκε στην Μαδρίτη λόγω της ανόδου του ΦΠΑ. Η μεγαλύτερη αύξηση ωστόσο καταγράφηκε στην Λευκωσία με 9% εξαιτίας της διακοπής των επιδοτήσεων.

Παράλληλα, η πτωτική τάση στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου συνεχίζεται τον Μάρτιο, με τη σημαντικότερη (-10%) να καταγράφεται στη Σόφια.

Στην Αθήνα η τιμή του φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 6%, το Μάρτιο και διαμορφώθηκε στα 6,49 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ο δείκτης αναφοράς TTF παρέμεινε κάτω από τα 30 €/MWh για ολόκληρο τον μήνα, πιο κοντά στα επίπεδα τιμών που παρατηρήθηκαν πριν από την ενεργειακή κρίση. «Ο ήπιος καιρός του φετινού χειμώνα και η υψηλή παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνέβαλαν στη διατήρηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υψηλά επίπεδα, ενώ υπάρχει βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα προμήθειας ή αποθήκευσης ούτε για τον επερχόμενο χειμώνα, τώρα που η περίοδος θέρμανσης πλησιάζει στο τέλος της», σύμφωνα με τη HEPI.