Αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη

Αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη
Πέμπτη, 18/01/2024 - 05:44

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν με ταχείς ρυθμούς τους σχεδιασμούς για την επέκταση του τομέα της πυρηνικής ενέργειας, παρά την έλλειψη υποστήριξης από μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ, όπως η Γερμανία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για τη μεγαλύτερη πυρηνική επέκταση των τελευταίων 70 ετών, καθώς και σχέδια για την παράταση της διάρκειας ζωής αρκετών υφιστάμενων εγκαταστάσεων. Η Γαλλία συνεχίζει να στηρίζει τη μακροχρόνια προσέγγισή της στην πυρηνική ενέργεια, με σχέδια για την κατασκευή αρκετών νέων αντιδραστήρων τα επόμενα χρόνια. Η Σουηδία ψήφισε πρόσφατα υπέρ της επέκτασης του τομέα πυρηνικής ενέργειας και η Ουγγαρία προχωρά στην κατασκευή ενός τεράστιου πυρηνικού σταθμού.

Αυτόν τον μήνα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε σχέδια για τη μεγαλύτερη επέκταση της βρετανικής πυρηνικής ενέργειας εδώ και 70 χρόνια, με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας των καταναλωτών και τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Η κίνηση αυτή έρχεται αφού το Ηνωμένο Βασίλειο βίωσε μεγαλύτερη ενεργειακή αστάθεια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 και τις επακόλουθες κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια. Ο οδικός χάρτης πολιτικής πυρηνικής ενέργειας της κυβέρνησης περιγράφει τις φιλοδοξίες της χώρας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για τη μεγάλη ανάπτυξη του Sizewell C και της στρατηγικής της για τους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMR).

Το Ηνωμένο Βασίλειο ελπίζει να αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικές πηγές κατά περίπου τέσσερις φορές, σε 24 γιγαβάτ (GW), έως το 2050, γεγονός που θα καλύπτει το ένα τέταρτο των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια. Υποστηρίζοντας ότι τα μεγάλα έργα κλίμακας giga, όπως το Sizewell στο Suffolk ή το Hinkley στο Somerset, θα μπορούσαν να παρέχουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσουν περίπου 6 εκατομμύρια σπίτια το καθένα, μόλις ολοκληρωθούν, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε επίσης να επενδύσει έως και 379 εκατομμύρια δολάρια στην εγχώρια παραγωγή καυσίμου HALEU (χαμηλά εμπλουτισμένο ουράνιο υψηλής ανάλυσης) που απαιτείται για την τροφοδοσία προηγμένων πυρηνικών αντιδραστήρων, μετατοπίζοντας την εξάρτησή της από τη Ρωσία για το καύσιμο.

Αυτό θα μπορούσε να την καταστήσει την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα παράγει HALEU. Η κυβέρνηση σκοπεύει να επενδύσει επιπλέον 12,6 εκατ. δολάρια στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για τους εργαζόμενους που θα λειτουργούν τις νέες εγκαταστάσεις καυσίμων.

Εκτός από την ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων, η μεγάλη γαλλική ενεργειακή εταιρεία EDF δήλωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει να επενδύσει επιπλέον 1,6 δισ. δολάρια έως το 2026 για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των οκτώ βρετανικών πυρηνικών της εγκαταστάσεων. Η EDF θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει τη νέα μονάδα Sizewell B ισχύος 1,2 GW για 20 χρόνια περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, έως το 2055.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, δήλωσε ότι «η πυρηνική ενέργεια είναι το τέλειο αντίδοτο στις ενεργειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Βρετανία - είναι πράσινη, φθηνότερη μακροπρόθεσμα και θα εξασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου μακροπρόθεσμα. Αυτή είναι η σωστή μακροπρόθεσμη απόφαση και αποτελεί το επόμενο βήμα στη δέσμευσή μας για την πυρηνική ενέργεια, η οποία μας βάζει σε τροχιά επίτευξης του καθαρού μηδενός μέχρι το 2050 με μετρημένο και βιώσιμο τρόπο. Αυτό θα διασφαλίσει τη μελλοντική ενεργειακή μας ασφάλεια και θα δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας και τις δεξιότητες που χρειαζόμαστε για την ισορροπία της χώρας και την ανάπτυξη της οικονομίας μας».

Η Γαλλία ετοιμάζεται

Η Γαλλία, η ατμομηχανή της Ευρώπης στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, σχεδιάζει επίσης να επεκτείνει την πυρηνική της δυναμικότητα, παρά τις πιέσεις της Γερμανίας να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντί για πυρηνικά έργα. Τον περασμένο Μάρτιο, το γαλλικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του σχεδίου πυρηνικών επενδύσεων της κυβέρνησης, με σχέδια για την κατασκευή έξι νέων πυρηνικών αντιδραστήρων.

Αυτόν τον μήνα, το κοινοβούλιο θα συζητήσει το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού αυτού σε 14 νέους αντιδραστήρες, προκειμένου να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Αυτό υποστηρίζει τον στόχο της Γαλλίας να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα από το 60% στο 40% έως το 2035.

Οι κινήσεις της Σουηδίας

Η κυβέρνηση της Σουηδίας υποστηρίζει επίσης την επέκταση της πυρηνικής ενέργειας, καθώς το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε τον Νοέμβριο νομοσχέδιο που περιγράφει την κατασκευή πρόσθετων αντιδραστήρων. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ούλφ Κρίστερσον ελπίζει να κατασκευάσει δύο νέους συμβατικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες έως το 2035. Υπήρχε ένα προηγούμενο ανώτατο όριο 10 πυρηνικών αντιδραστήρων, το οποίο έκτοτε έχει αρθεί.

Επιπλέον, θα επιτραπεί η κατασκευή νέων αντιδραστήρων σε περιοχές πέραν των σημείων όπου βρίσκονται οι σημερινές εγκαταστάσεις του Ringhals, του Forsmark και του Oskarshamn. Το κοινοβούλιο Riksdag δήλωσε ότι «συμμερίζεται την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι η πυρηνική ενέργεια χωρίς ορυκτά θα συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο ενεργειακό μείγμα της Σουηδίας» προσθέτοντας πως «οι κύριοι λόγοι για αυτό είναι η αναμενόμενη μεγαλύτερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με την ανάγκη σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων, όχι μόνο για κλιματικούς λόγους».

Εν τω μεταξύ, η Ουγγαρία συνεχίζει την κατασκευή του πυρηνικού ενεργειακού της έργου Paks-2. Υπήρξαν σημαντικές επικρίσεις σχετικά με τους συνεχιζόμενους ενεργειακούς δεσμούς της χώρας με τη Ρωσία, γεγονός που άσκησε πιέσεις σε αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η γερμανική Siemens ή η γαλλική Framatome, να εγκαταλείψουν το έργο. Ωστόσο, η ανάπτυξη του Paks είναι επί του παρόντος το μεγαλύτερο πυρηνικό έργο στην Ευρώπη και αρκετές εταιρείες έχουν υπογράψει δεσμευτικές συμβάσεις για να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη και τη λειτουργία της εγκατάστασης, η οποία αναμένεται να συμβάλει στην πράσινη μετάβαση της χώρας.

Ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες απομακρύνονται από την πυρηνική ενέργεια προς όφελος των ανανεώσιμων εναλλακτικών λύσεων, αρκετές θεωρούν την επέκταση της πυρηνικής δυναμικότητας της περιοχής ως κλειδί για την απαλλαγή από τον άνθρακα και την επίτευξη της πράσινης μετάβασης. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Σουηδία ανακοίνωσαν φιλόδοξα σχέδια επέκτασης της πυρηνικής ενέργειας πέρυσι, ενώ η Ουγγαρία αναπτύσσει με ταχείς ρυθμούς τον τεράστιο πυρηνικό της σταθμό, σε συνεργασία με αρκετές ευρωπαϊκές δυνάμεις. Αυτό αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την ποσότητα καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται σε ολόκληρη την Ευρώπη τις επόμενες δεκαετίες.