Αλλάζουν όλα στους λογαριασμούς ρεύματος – Έρχονται ανακοινώσεις για Ενιαίο Τιμολόγιο

Αλλάζουν όλα στους λογαριασμούς ρεύματος – Έρχονται ανακοινώσεις για Ενιαίο Τιμολόγιο
Κυριακή, 29/10/2023 - 07:31

Αλλάζουν όλα στους λογαριασμούς ρεύματος και οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέξουν το νέο τιμολόγιο που θα ακολουθήσουν.

Αλλάζουν όλα στους λογαριασμούς ρεύματος και οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέξουν το νέο τιμολόγιο που θα ακολουθήσουν. Τις αλλαγές φέρνουν οι ανακοινώσεις του αρμόδιου Υπουργού Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη την ερχόμενη εβδομάδα.

Αυτά που έχουν γίνει γνωστά είναι ότι «ξεπαγώνει» η ρήτρα αναπροσαρμογής, καταργείται η οριζόντια επιδότηση στους λογαριασμούς και δεν θα είναι εύκολος ο ενεργειακός τουρισμός.

Το υπουργείο προσανατολίζεται στη διαμόρφωση ενός Ενιαίου Τιμολογίου, το οποίο θα διαφοροποιείται από πάροχο σε πάροχο μόνο ως προς το περιθώριο κέρδους.

Στο νέο αυτό τιμολόγιο θα περάσουν αυτόματα από την 1η Ιανουαρίου όλοι οι καταναλωτές, εκτός και αν διαλέξουν νωρίτερα κάποια άλλους είδους σύμβαση από αυτές που θα τους προσφέρει ο πάροχος.

Το τιμολόγιο θα έχει προαναγγελία τιμής (ex-ante) και ο καταναλωτής θα γνωρίζει την 1η κάθε μήνα, την τιμή που θα ισχύσει για όλο τον υπόλοιπο, με βάση τη διακύμανση στην χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος.

Οι νέοι λογαριασμοί ρεύματος

Εκτός από το ενιαίο τιμολόγιο θα καθιερωθούν τρεις τύποι τιμολογίων,.

Σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης, που θα επισημαίνονται με μπλε χρώμα.

Κυμαινόμενα με ανακοίνωση της τιμής είτε πριν την εφαρμογή της (π.χ. η τιμή του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί την 1η Ιανουαρίου), είτε απολογιστικά (δηλαδή η τιμή του Ιανουαρίου θα οριστικοποιείται έως δύο μήνες μετά τον μήνα κατανάλωσης, δηλαδή έως τον Μάρτιο), που θα επισημαίνονται με πράσινο χρώμα. Στο ίδιο πλαίσιο (επίσης με πράσινο χρώμα) εντάσσονται και τα προϊόντα μεικτής τιμολόγησης, η τιμή των οποίων θα ανακοινώνεται είτε την πρώτη μέρα του μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της, είτε την πρώτη μέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της.

Προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης, τα οποία μπορούν να κυμαίνονται ακόμη και μέσα στην ημέρα και προσφέρονται μόνο στους καταναλωτές που έχουν έξυπνο μετρητή. Αυτά θα επισημαίνονται με πορτοκαλί χρώμα.