Λογαριασμοί ρεύματος με αλλαγές και αυξήσεις στα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου

Λογαριασμοί ρεύματος με αλλαγές και αυξήσεις στα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου
Τετάρτη, 30/08/2023 - 11:53

Σημαντική αύξηση αναμένεται να εφμανίσουν οι λογαριασμοί ρεύματος, καθώς οι χρεώσεις του Σεπτεμβρίου 2023 έχουν πάρει την ανιούσα. Ποιες είναι οι επιδοτήσεις.

Σε σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος που ξεπερνούν ακόμη και το 40% για τον μήνα Σεπτέμβριο έναντι του Αυγούστου σημειώθηκαν στα τιμολόγια ρεύματος που ανακοινώθηκαν, γεγονός που θα φέρει επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Την ίδια στιγμή, την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές ενέργειας στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ωθούμενες από την ανοδική τιμή του φυσικού αερίου και την αύξηση της ζήτησης λόγω της ζέστης.

Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) κατέγραψε υψηλό 25 εβδομάδων και σημείωσε άνοδο το περασμένο επταήμερο φτάνοντας τα 137,61 ευρώ ανά MWh.

Η τιμή ηλεκτρισμού στην Ελλάδα παραμένει μία από τις υψηλότερες στη ΝΑ Ευρώπη.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποφάσισε και για τον επόμενο μήνα την επιχορήγηση των οικιακών τιμολογίων ρεύματος.

Συγκεκριμένα, για τον Σεπτέμβριο οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kwh η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 15 ευρώ/ MWH. Αυτή η κατηγορία καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kwh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η ενίσχυση ανέρχεται στα 50 ευρώ/mwh για το σύνολο της κατανάλωσης και απορροφά το 100% του αυξημένου κόστους.
Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται στα 15 ευρώ/mwh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Η αξία της ενίσχυσης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες, τον Σεπτέμβριο, ξεπερνάει συνολικά τα 21,4 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά των ενισχύσεων αφαιρούνται από τα τιμολόγια ρεύματος που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, οι οικιακοί καταναλωτές με μία επισταμένη και ενδελεχή έρευνα μπορούν να αποφύγουν τα ακριβά τιμολόγια ρεύματος.

Κι αυτό καθώς σημαντικός αριθμός εταιρειών προχώρησε στη διάθεση νέων προγραμμάτων ρεύματος με τιμές χαμηλότερες έναντι εκείνων που διαθέτουν εδώ και μήνες στην αγορά.

Έτσι, οι καταναλωτές βάσει του νόμου έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την αλλαγή του προγράμματος τους και να επιλέξουν κάποιο από τα νέα προϊόντα ή ακόμα, ακόμα και να μεταπηδήσουν σε άλλο πάροχο, οποίος έχει ανταγωνιστικά προϊόντα σε σχέση με εκείνον από τον οποίο ηλεκτροδοτούνται σήμερα. Άλλοι επίσης προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας τροποποίησαν τρέχοντα προγράμματα τους. Κάτι τέτοιο έγινε με την αλλαγή των εκπτώσεων συνέπειας που χορηγούν.

Οι λογαριασμοί ρεύματος αλλάζουν

Οι λογαριασμοί ρεύματος αλλάζουν με τα νέα τιμολόγια ρεύματος που θα εφαρμοστούν από το νέο έτος.

Το υπουργείο ενέργειας μπορεί να ανακοίνωσε την επέκταση των έκτακτων μέτρων μέχρι τέλος του 2023 και την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, όμως παραμένει το ερώτημα σε σχέση με τα νέα τιμολόγια ρεύματος που θα εφαρμοστούν από το νέο έτος. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιούνιο η ΡΑΑΕΥ πρότεινε σε διαβούλευση 4 κατηγορίες τιμολογίων:

Α)Προϊόντα Ορισμένου Χρόνου και Σταθερής Τιμολόγησης: Πρόκειται για Προϊόντα τα οποία προσφέρουν μία σταθερή τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας.

Β) Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης με Ανακοίνωση Τιμής την 1η κάθε μήνα: Πρόκειται για Προϊόντα τα οποία παρέχονται με κυμαινόμενη τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας, η οποία δημοσιοποιείται πριν την έναρξη του μήνα στον οποίο αφορά και προκύπτει από υπολογιστικό τύπο (συνάρτηση) ο οποίος περιγράφεται στους όρους της Σύμβασης Προμήθειας και συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς οι οποίοι εκκαθαρίζονται πριν την έναρξη του μήνα τιμολόγησης (της 1ης μέρας κάθε μήνα).

Γ) Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης με Ανακοίνωση Τιμής μετά τον μήνα εφαρμογής

Πρόκειται για Προϊόντα τα οποία παρέχονται με κυμαινόμενη τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας, η οποία δημοσιοποιείται μετά την έναρξη του μήνα στον οποίο αφορά και προκύπτει από υπολογιστικό τύπο (συνάρτηση) ο οποίος περιγράφεται στους όρους της Σύμβασης Προμήθειας και συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς οι οποίοι δεν εκκαθαρίζονται πριν την έναρξη του μήνα τιμολόγησης (της 1ης μέρας κάθε μήνα). Οι δείκτες της χονδρεμπορικής θα πρέπει να εκκαθαρίζονται μέχρι και την τελευταία ημέρα του μήνα ν+2 προκειμένου να ανακοινώνεται η τελική τιμή προμήθειας λιανικής. Η τιμή των εν λόγω προϊόντων ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του Προμηθευτή το αργότερο έως και δύο μήνες μετά τον μήνα εφαρμογής τους. Πρακτικές επαναληπτικής έκδοσης λογαριασμών για την ίδια περίοδο (έναντι ή εκκαθαριστικών), διορθωτικών ή απολογιστικών, θεωρούνται καταχρηστικές.

Δ) Προϊόντα Δυναμικής Τιμολόγησης

Πρόκειται για Προϊόντα τα οποία προσφέρουν κυμαινόμενη τιμή προμήθειας και προσφέρονται σε καταναλωτές που έχουν εγκατεστημένο ευφυή μετρητή.

Θα πρέπει πάντως να υπάρχει προγνωστοποίηση των αλλαγών από τους προμηθευτές δύο μήνες πριν την εφαρμογή τους. Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε την παράταση έως και τις 31 Δεκεμβρίου του μηχανισμού επιστροφής των υπερεσόδων στη χονδρική αγορά, που εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του 2022 και ήδη έχει αποδώσει πάνω από 3,3 δισ. ευρώ έως σήμερα στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της αυξημένου κόστους λόγω της ενεργειακής κρίσης για τους καταναλωτές.