Στο «περίμενε» βρίσκεται η ελληνική βιομηχανία για το σχήμα κρατικών ενισχύσεων

Στο «περίμενε» βρίσκεται η ελληνική βιομηχανία για το σχήμα κρατικών ενισχύσεων
Παρασκευή, 21/07/2023 - 06:46

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού εγκρίνει σε μια μόλις ημέρα σχήματα κρατικών ενισχύσεων που φτάνουν στα 3 δισεκ. ευρώ, η ελληνική βιομηχανία βρίσκεται σε αναμονή για τις κρατικές ενισχύσεις που έχουν προαναγγελθεί προ μηνών.

Το ελληνικό σχήμα επιδότησης ενέργειας για την ενεργοβόρο βιομηχανία, η περιβόητη ενίσχυση των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, είχε κατατεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή λίγο πριν τη λήξη της θητείας του. Και ενώ το ελληνικό σχήμα βρίσκεται σε αναμονή για το «πράσινο φως» η DG Comp ανακοίνωσε χθες την έγκριση κρατικών ενισχύσεων για Γερμανία, Γαλλία και την επέκταση πόρων από το RRF για βιομηχανία της Ιταλίας.

Συγκεκριμένα ενέκρινε γερμανικό μηχανισμό άμεσης επιχορήγησης ύψους 550 εκατ. ευρώ, που υπό όρους θα φθάσουν το 1,45 δις. ευρώ για τη στήριξη της Thyssen Krupp Steel Europe προκειμένου να παράγει «πράσινο» χάλυβα και να επιταχύνει την απορρόφηση «πράσινου» υδρογόνου.

Επίσης ενέκρινε γαλλικό μηχανισμό ύψους 850 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της Arcelor Mittal France στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών CO2 κατά την παραγωγή χάλυβα. Όπως υποστηρίζει η DGComp το μέτρο θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής της ΕΕ για το υδρογόνο και την «πράσινη» μετάβαση συμβάλλοντας παράλληλα στον τερματισμό της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Παράλληλα ενέκρινε τη χορήγηση από το RRF 89,5 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της επέκτασης του εργοστασίου ηλιακών πάνελ της 3Sun στην Κατάνια της Σικελίας.
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό σχήμα επιδότησης για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις πιέσεις της ενεργειακής κρίσης προβλέπονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την επιδότηση ενεργοβόρων βιομηχανιών με βάση τους προσωρινούς κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Η προαναγγελία του ελληνικού σχήματος είχε γίνει από τον κ. Σκρέκα τον περασμένο Φεβρουάριο όταν ανακοίνωσε τις επιδοτήσεις των υπόλοιπων τιμολογίων για τον μήνα Μάρτιο και δήλωσε ότι σύντομα θα υποβληθεί σχέδιο στην Κομισιόν για την επιδότηση και των βιομηχανιών κατά τη διάρκεια του 2023 με ποσό της τάξης των 50 ευρώ/MWh.
Ειχε δηλώσει επίσης ότι οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν σύμφωνα με το Παράρτημα Ι του Προσωρινού Πλαισίου Κρατικών Ενισχύσεων της ΕΕ στο οποίο περιλαμβάνονται τομείς και υποτομείς που θεωρούνται ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Ο ελληνικός μηχανισμός επιδότησης που αναμένει το πράσινο φως από την Κομισιόν για να υλοποιηθεί είναι σύμφωνα με τον μαθηματικό τρόπο που περιγράφει η Επιτροπή στις αποφάσεις της και δεν αποκλίνει. Χωρίς να έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες, σύμφωνα με γνώστες του θέματος, προβλέπει ως βασική προϋπόθεση για την επιδότηση τη μείωση του EBITDA των βιομηχανιών το 2023 τουλάχιστον κατά 40% σε σχέση με το 2021, καθώς και ότι οι ωφελούμενες βιομηχανίες πρέπει να είναι έντασης ενέργειας. Μια πρόβλεψη στην οποία είχαν αντιδράσει όταν είχε προαναγγελθεί το ζήτημα, η ενεργοβόρος βιομηχανία σημειώνοντας ότι τίθενται αρκετοί περιορισμοί. Αντίδραση υπήρξε και για το γεγονός ότι στο σχήμα που είχε περιγραφεί οι βιομηχανίες που θα ενισχύονται δεν θα πρέπει να έχουν συνάψει συμβάσεις σταθερών τιμολογίων άνω των 12 μηνών και δεν θα συνάψουν διμερή συμβόλαια φυσικής παράδοσης με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Το θέμα παραμένει αδιευκρίνιστο προς το παρόν, δηλαδή δεν έχει γίνει γνωστό αν στο τελικό κείμενο του αιτήματος είχε συμπεριληφθεί η συγκεκριμένη πρόβλεψη ή αν έχουν εξαιρεθεί οι επιχειρήσεις που έχουν συνάψει ή πρόκειται να συνάψουν μακροχρόνιο συμβόλαιο προμήθειας ρεύματος.

Με βάση αυτά τα δεδομένα εκτιμάται ότι το ελληνικό σχήμα έχει συμπεριλάβει τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του χάλυβα, του αλουμινίου και του χαρτιού.