Σε ποια νησιά εμφανίζεται έλλειμμα ισχύος και πώς θα καλυφθεί

Σε ποια νησιά εμφανίζεται έλλειμμα ισχύος και πώς θα καλυφθεί
Κυριακή, 02/07/2023 - 07:52

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε η ΡΑΕ το σχέδιο του Προγράμματος Ανάπτυξης Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών για τα έτη 2023-2029, που υποβλήθηκε από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Οι μελέτες αφορούν σε προσομοιώσεις – με ωριαίο βήμα – της ετήσιας μελλοντικής λειτουργίας κάθε συστήματος, με εξέταση ποικίλων σεναρίων ανάπτυξης, με σκοπό τον προσδιορισμό του σεναρίου που ικανοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους στόχους και τις απαιτήσεις του Προγράμματος Ανάπτυξης Παραγωγής. Στόχος του προγραμματισμού ανάπτυξης είναι η εξασφάλιση της κάλυψης του φορτίου και της εφεδρείας και η αυξημένη διείσδυση ΑΠΕ.

Στα αποτελέσματα των μελετών περιλαμβάνεται και η επίπτωση κάθε σεναρίου στο κόστος του συστήματος, με διάκριση ως προς το κόστος καυσίμου, το πρόσθετο κόστος λειτουργίας και συντήρησης, το κόστος εκπομπών CO2, το κόστος ανάκτησης κεφαλαίου της νέας συμβατικής ισχύος, καθώς και το ενδεχόμενο κόστος ενοικίασης συμβατικών Μονάδων. Μετά άλλων στο σχέδιο του ΔΕΔΔΗΕ περιγράφεται πως η διασύνδεση της Ρόδου περιλαμβάνεται στη Α’ Φάση Διασύνδεσης των Νήσων του Νοτιοανατολικού Αιγαίου και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2027. Η διασύνδεση της Κω περιλαμβάνεται στη Α’ Φάση Διασύνδεσης των Νήσων του Νοτιοανατολικού Αιγαίου και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2027. Η επάρκεια ισχύος στο ΗΣ Κω - Καλύμνου εξετάζεται για το χρονικό διάστημα 2023-2024.Η επάρκεια ηλεκτροδότησης κατά το υπόψη διάστημα εξασφαλίζεται. Από την άλλη στη Λέσβο με βάση τις εκτιμήσεις εξέλιξης της ζήτησης και της αιχμής, παρουσιάζεται έλλειμμα ισχύος από το έτος 2023. Η επάρκεια ισχύος στο σύστημα της Λέσβου εξετάζεται για το χρονικό διάστημα 2023-2024. Για το έτος 2023 προτάθηκε, για την κάλυψη του προκύπτοντος ελλείμματος, η μίσθωση ισχύος της τάξεως των 14 MW τους θερινούς μήνες, ενώ αντίστοιχα για το έτος 2024 προτείνεται ημίσθωση ισχύος της τάξης των 15MW, επίσης κατά τους θερινούς μήνες σύμφωνα με το υπο διαβούλευση κείμενο.

Η διασύνδεση της Θήρας περιλαμβάνεται στη Δ’ Φάση Διασύνδεσης των Κυκλάδων και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2023. Σύμφωνα με το ΣΑΔ 2022-2026 προγραμματίζεται η υποβρύχια διασύνδεση μεταξύ Σαντορίνης - Ανάφης με δύο Υ/Β καλώδια με εκτιμώμενο έτος ηλέκτρισης το 2029. Στα πλαίσια εξέτασης της επάρκειας θέρους 2023, δεδομένης της επικείμενης διασύνδεσης του ΗΣ της Θήρας με εκτιμώμενο έτος ηλέκτρισης το 2023, προτάθηκε η διατήρηση της υφιστάμενης σύνθεσης του ΑΣΠ κι η κάλυψη του προκύπτοντος ελλείμματος με μίσθωση ισχύος της τάξεως των 20MW. Σύμφωνα με το ΔΠΑ 2024-2033, η διασύνδεση της Λήμνου περιλαμβάνεται στη Α’ Φάση Διασύνδεσης των Νήσων του Βορειοανατολικού Αιγαίου και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2027. Κατά το χρονικό διάστημα 2026-2027, για την κάλυψη του ελλείμματος ισχύος, την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και τη βελτίωση της οικονομικότητας, λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συστήματος της Λήμνου και διερευνώνται εναλλακτικά σενάρια μετεγκατάστασης Μονάδων από άλλα Ηλεκτρικά Συστήματα που διασυνδέονται. Λόγω του περιορισμένου χώρου εντός του σταθμού, στο σενάριο που εξετάζεται η εγκατάσταση νέας μονάδας, γίνεται υπό την προϋπόθεση αντικατάστασης υφιστάμενης μονάδας. Τέλος σύμφωνα με το πρόγραμμα η διασύνδεση της Καρπάθου περιλαμβάνεται στη Β’ Φάση Διασύνδεσης των Νήσων του Νοτιοανατολικού Αιγαίου και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2028.