Πόσο περισσότερα θα πληρώσουμε στους λογαριασμούς για ΥΚΩ και Χρέωση Δικτύου Διανομής

Πόσο περισσότερα θα πληρώσουμε στους λογαριασμούς για ΥΚΩ και Χρέωση Δικτύου Διανομής
Πέμπτη, 15/06/2023 - 06:00

Οι καταναλωτές βλέπουν αυξήσεις στους λογαριασμούς εξαιτίας της ανόδου της χρέωσης δικτύου διανομής.

Παρά την πτώση της χονδρικής τιμής ρεύματος στα επίπεδα που ήταν λίγο πριν το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης παραμένει η αβεβαιότητα σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπενθυμίζεται πως η ευρωπαϊκή ένωση ζητά την κατάργηση των έκτακτων μέτρων, ενώ από 1η Οκτωβρίου η ρήτρα αναπροσαρμογής θα επανέλθει σύμφωνα με την πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων.

Όμως οι καταναλωτές βλέπουν αυξήσεις στους λογαριασμούς εξαιτίας της ανόδου της χρέωσης δικτύου διανομής. Συγκεκριμένα αυξήθηκε η χρέωση ισχύος από 0,52 ευρώ/kVa στα 4,434 ευρώ/kVa, ενώ η χρέωση ενέργειας μειώθηκε σε στο 0,01415 ευρώ από 0,0213 ευρώ/κιλοβατώρα. Σύμφωνα με το εργαλείο τιμών allazorevma.gr σε τριφασική παροχή με 4.800KW κατανάλωση ο πολίτης πριν τις νέες χρεώσεις θα πλήρωνε 122.15 ευρώ ετησίως για τη συγκεκριμένη χρέωση, ενώ τώρα θα πληρώσει 189,50 ευρώ. Σε ότι αφορά τις αλλαγές στη χρέωση που αφορά τα ΥΚΩ η νέα χρέωση θα είναι σχεδόν 1,7 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0 έως 1.600 kWh όταν μέχρι πρότινος ήταν 0,00690 ευρώ. Έτσι ο πολίτης για 1.600KW κατανάλωση τετράμηνου θα πληρώσει από 11,04, 27,20 ευρώ. Η συγκεκριμένη επιβάρυνση αναμένεται να φανεί το επόμενο διάστημα στους λογαριασμούς.

Σε σχέση με τη εξέλιξη των τιμών σύμφωνα με το δελτίο ενεργειακής ανάλυσης του ΙΕΝΕ, για την περίοδο 5 Ιουνίου - 11 Ιουνίου «η αυξημένη παραγωγή των σταθμών ΑΠΕ και η επανέναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας της Πτολεμαΐδας 5 άσκησαν καθοδικές πιέσεις στις τιμές του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού συνέχισε την άνοδό της πάνω από τις 0.8 TWh (840 GWh). Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 869 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (29 GWh)».