Αντλίες θερμότητας: Τριπλασιασμός της ανάπτυξης για την επίτευξη των κλιματικών στόχων

Αντλίες θερμότητας: Τριπλασιασμός της ανάπτυξης για την επίτευξη των κλιματικών στόχων
Παρασκευή, 05/05/2023 - 06:33

Μια γρήγορη εγκατάσταση αντλίας θερμότητας στην Ευρώπη θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, στη μείωση λογαριασμών και εισαγωγών φυσικού αερίου αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Υπάρχουν σήμερα περίπου 20 εκατομμύρια αντλίες θερμότητας στην Ευρώπη, οι οποίες ευθύνονται για 54 εκατομμύρια λιγότερους τόνους CO2.

Ενώ ο αριθμός των εγκατεστημένων αντλιών θερμότητας στην ΕΕ αυξάνεται ραγδαία, η απορρόφησή τους δεν είναι αρκετά γρήγορη για να εκπληρώσει τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ διαπιστώνει έρευνα του thinktank Cambridge Econometrics – που δημοσιεύτηκε σε έκθεση από την European Heat Pump Association και το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για το Κλίμα. Αυτό οφείλεται στη συνεχιζόμενη εξάρτηση της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα για τη θέρμανση των σπιτιών. Υπάρχουν ακόμη πάνω από 90 εκατομμύρια λέβητες φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ΕΕ, με έναν νέο να εγκαθίσταται κάθε οκτώ δευτερόλεπτα.

Τα κτίρια της Ευρώπης θα είναι κλιματικά ουδέτερα μέχρι το 2050 μόνο εάν ληφθούν πρόσθετα μέτρα σήμερα. Σύμφωνα με τις ήδη υιοθετημένες πολιτικές, οι εκπομπές CO2 θα μειωθούν μόνο κατά 11% έως το 2030, σε σύγκριση με το 2022. Η επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ προϋποθέτει ότι το τρέχον ποσοστό ανανεώσιμης ενέργειας και η ανάπτυξη αντλιών θερμότητας θα πρέπει να τριπλασιαστούν τουλάχιστον έως το 2030.

Στην Πολωνία, η απορρόφηση των αντλιών θερμότητας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την ποιότητα του αέρα, καθώς θα έχει ως αποτέλεσμα 100% μείωση των λεπτών σωματιδίων (PM2,5) από τη θέρμανση των νοικοκυριών έως το 2030. Η Πολωνία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά αντλιών θερμότητας στην Ευρώπη τα τελευταία τρία χρόνια, μια διαδικασία που επιταχύνθηκε περαιτέρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πολλοί κάτοικοι έκαιγαν άνθρακα για την κάλυψη των αναγκών τους σε θέρμανση, αλλά μετά την έναρξη του πολέμου, η τιμή των δημοφιλών σφαιριδίων άνθρακα εκτινάχθηκαν στα ύψη, γεγονός που οδήγησε σε αυτή τη στροφή προς τις αντλίες.

Σύμφωνα με την προαναφερόμενη μελέτη η συνεχιζόμενη αναθεώρηση της οικοδομικής νομοθεσίας της ΕΕ (οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων) μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιτάχυνση της σταδιακής κατάργησης των συσκευών θέρμανσης με ορυκτά καύσιμα και να διασφαλίσει ότι περισσότερα κτίρια ανακαινίζονται και με ταχύτερους ρυθμούς. Η μείωση των φόρων και των εισφορών στην ηλεκτρική ενέργεια και η μείωση των φόρων για την αγορά και την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω την οικονομική προσιτότητα των αντλιών θερμότητας.