Στο τέλος Φεβρουαρίου οι οριστικές αποφάσεις για το deal ΔΕΗ- Enel

Στο τέλος Φεβρουαρίου οι οριστικές αποφάσεις για το deal ΔΕΗ- Enel
Κυριακή, 05/02/2023 - 07:49

Στο τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να οριστικοποιηθεί το deal της ΔΕΗ με την Enel στη Ρουμανία.

Όπως έκανε γνωστό η εταιρεία παρατείνονται οι διαπραγματεύσεις της εξαγοράς του συνόλου του χαρτοφυλακίου της Enel στη Ρουμανία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου έναντι της 15 Φεβρουαρίου, που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Όπως έχει γίνει γνωστό από υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας η ΔΕΗ δεν ενδιαφέρεται για την εξαγορά της θυγατρικής της Εnel στην Ελλάδα και η προτίμηση για τη ρουμανική εταιρεία έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στην αποτίμηση των παγίων και συγκεκριμένα είναι σημαντικά χαμηλότερο το κόστος για τα ρουμανικά περιουσιακά στοιχεία σε σχέση με έργα ΑΠΕ που αναπτύσσονται στην Ελλάδα.

Τα EBITDA της Enel Rumania σε επίπεδο ομίλου ανέρχονται περίπου στα 300 εκατ. ευρώ ετησίως και αντίστοιχη θα είναι η συνεισφορά που αναμένει η ΔΕΗ στα αποτελέσματά της από την πιθανή εξαγορά που έχει δρομολογήσει με την συμφωνία αποκλειστικών διαπραγματεύσεων που υπέγραψε με τον ιταλικό όμιλο στις 15 Δεκεμβρίου. Το ενδιαφέρον της ΔΕΗ για την αγορά της Ρουμανίας είναι στρατηγικό ενώ εξετάζεται κάθε δυνατότητα ανάπτυξης και μονάδας φυσικού αερίου.

Το έργο στη Βόρεια Μακεδονία

Στο μεταξύ, η ΔΕΗ είναι ένα βήμα πριν την ανάληψη κατασκευής μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς αναδείχτηκε ως προτιμητέος επενδυτής στον διαγωνισμό για την κατασκευή και και διαχείριση από κοινού με την τοπική εταιρία ΕSM (ElektraninaSevernaMakedonija) του υδροηλεκτρικού σταθμού Cebren, δυναμικότητας 333 MW. Το έργο αφορά στην ανάπτυξη τριών υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής μιας μεγάλης και δυο μικρότερων στον ποταμό CrnaReka (Μαύρος Ποταμός).

Σύμφωνα με τον διαγωνισμό η ΔΕΗ με την τοπική ESM  θα αναλάβουν τη διαχείριση για διάστημα 80 ετών. Στο διαγωνισμό είχε συμμετάσχει επίσης η γαλλική EDF, η προσφορά της όμως αποκλείστηκε αφού δεν συνοδευόταν από εγγυητική επιστολή και θεωρήθηκε μη δεσμευτική.

Οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας αξιολόγησαν το φάκελο της προσφοράς της ΔΕΗ και η σύμβαση θα υπογραφεί εντός των επομένων μηνών και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος στο Cebrenκαι των τριών υδροηλεκτρικών σταθμών. Το έργο θα υλοποιηθεί με τη διαδικασία της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας ESM θα είναι ο δημόσιος εταίρος στο έργο αυτό. Ο σταθμός θα έχει εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 333 MW και δυνατότητα ετήσιας παραγωγής 1000-1200 GWh ηλεκτρικής ενέργειας. Σημειώνεται ότι η ESM, κρατική επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας, παράγει συνολικά περίπου 4000 GWh ετησίως.

Τελευταία τροποποίηση στις 05/02/2023 - 07:52