Η βιομηχανία και μεταποίηση στη μέγγενη του ενεργειακού κόστους και των υψηλών επιτοκίων

Η βιομηχανία και μεταποίηση στη μέγγενη του ενεργειακού κόστους και των υψηλών επιτοκίων
Δευτέρα, 05/12/2022 - 06:26

Εκρηκτικός συνδυασμός για την εγχώρια βιομηχανία και μεταποίηση είναι το δυσθεώρητο ενεργειακό κόστος σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.

Αν και πρόκειται για προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο σύνολό τους οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες και μόνο οι εγχώριες ωστόσο αποτελούν απειλή για την ανταγωνιστικότητα ενός κρίσιμου για την ελληνική οικονομία κλάδου.

Υποχώρηση των επιχειρηματικών προσδοκιών

Δεν είναι τυχαίο ότι ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία τον Νοέμβριο υποχώρησε στις 99,5 μονάδες από τις 95,9 μονάδες τον Οκτώβριο, όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Η υποχώρηση του δείκτη είναι απόρροια κυρίως των αρνητικών εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση και τις νέες παραγγελίες αλλά και της υποχώρησης των θετικών εκτιμήσεων για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι το μέσο κόστος νέου δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο, σε υψηλό τριετίας, στο 4,1%, διευρύνοντας την απόκλιση από το μέσο κόστος δανεισμού επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη και το «Νότο» της Ευρωζώνης, στις 166 (από 131 τον Αύγουστο) και 129 (από 86) μονάδες βάσης, αντίστοιχα, όπως προκύπτει από το «Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία» για το Νοέμβριο που εκδίδει το ΙΟΒΕ σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία «Ελληνική Παραγωγή- Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη».

Επίσης με βάση το «Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία» καταγράφεται επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο, απόρροια εξασθένισης προσδοκιών σε Υπηρεσίες και Βιομηχανία, και καταναλωτικής εμπιστοσύνης με βάση . Ειδικότερα, καταγράφεται επιδείνωση των προσδοκιών, ως αποτέλεσμα απαισιοδοξίας για το επίπεδο παραγγελιών, ζήτησης και διόγκωσης των αποθεμάτων.

Υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής

Να σημειωθεί ότι με βάση το ίδιο Δελτίο, υπάρχει υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής 1,2% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, στην Ελλάδα, έναντι αύξησης 5,3% στην ΕΕ των 27.

Όπως μάλιστα αναφέρεται, το ενεργειακό ζήτημα εξακολουθεί να προκαλεί απαισιοδοξία ενόψει της χειμερινής περιόδου, ενώ πλέον το πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού πλήττει σχεδόν όλες τις κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών.

Η βιομηχανία και συνολικά οι επιχειρήσεις ζητούν από την πολιτεία να εξαντληθούν οι δυνατότητες στήριξης της παραγωγής, εντός των ευρωπαϊκών κανόνων, όπως και να συνεχιστεί η προσπάθεια για μια συστηματική μεσοπρόθεσμη βελτίωση του πλαισίου ενεργειακής μετάβασης.

Το σήμα κινδύνου από τον ΣΕΒ

Με φόντο το δυσμενές αυτό περιβάλλον ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Όπως είπε την περασμένη εβδομάδα απευθυνόμενος στα μέλη του Γενικού Συμβουλίου και στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα «η ευρωπαϊκή βιομηχανία σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή υπαρξιακή κρίση, με σοβαρές επιπτώσεις στο παραγωγικό δυναμικό, εξαιτίας του μη ανταγωνιστικού ενεργειακού κόστους φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και λόγω των προκλήσεων της πράσινης μετάβασης».

Με βάση τα σημεία που ανέδειξε το Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η ενεργειακή εξοικονόμηση, η απλοποίηση της αδειοδότησης, η αποτελεσματικότητα του χωροταξικού σχεδιασμού, η μακρόχρονη εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος στην πορεία προς την πράσινη μετάβαση και η εξομάλυνση σημαντικών στρεβλώσεων ανταγωνιστικότητας που θέτουν οι κανονισμοί CBAM/ETS αποτελούν τις προτεραιότητες για τη διατήρηση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, επεσήμανε η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη μας και τόνισε ότι η ιστορικών διαστάσεων ενεργειακή κρίση αλλάζει τις ισορροπίες και το σχεδιασμό όλων. «Η πρόκληση σήμερα είναι να χειριστούμε ταυτόχρονα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενεργειακή μετάβαση χωρίς να πληγεί ανεπανόρθωτα η ανταγωνιστικότητα». Παρά την εντεινόμενη διεθνή συγκυρία, τόνισε ότι η Ελλάδα διατηρεί θετικές προσδοκίες οικονομικής και κοινωνικής προοπτικής, οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν εφόσον συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το επενδυτικό περιβάλλον.