Σοκ και δέος από τις τιμές ρεύματος στην Ευρώπη

Σοκ και δέος από τις τιμές ρεύματος στην Ευρώπη
Δευτέρα, 29/08/2022 - 06:56

Μια ανάσα από τα 700 ευρώ η μεγαβατώρα στην Ελλάδα οι τιμές ρεύματος.

Νέο αρνητικό ρεκόρ για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η τιμή του οποίου έφτασε μια ανάσα από τα 700 ευρώ.

Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται σήμερα στα 697 ευρώ τη μεγαβατώρα με τη μέγιστη τιμή να φτάνει στα 871 ευρώ και την ελάχιστη στα 521 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η τιμή στην αγορά της επόμενης ημέρας εκτινάχθηκε κατά 54,84% με το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής να διαμορφώνεται στο 45,8% φυσικό αέριο, 19,8% οι ΑΠΕ, 16,3% ο λιγνίτης, 8,4% τα υδροηλεκτρικά και 3,4% οι εισαγωγές.

Το φράγμα των 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα έσπασε η τιμή της μεγαβατώρας στο Ελληνικό Χρημαστιστήριο Ενέργειας για πρώτη φορά στις 23 Αυγούστου με την τιμή να φτάνει στα 616,38 ευρώ.

Η νέα εκτίναξη των τιμών

Την ίδια ώρα σοκ και δέος προκαλούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Στην Ιταλία η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος φτάνει τα 740 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στη Βουλγαρία τα 697 ευρώ, στη Γαλλία τα 733 ευρώ και στη Γερμανία τα 658 ευρώ.

Η νέα εκτίναξη των τιμών είναι απόρροια της εκρηκτικής ανόδου του φυσικού αερίου με τις τιμές να έχουν ξεπεράσει τα 300 ευρώ τη μεγαβατώρα ενόψει και τον φόβο για μεγαλύτερη άνοδο ενόψει της τριήμερης διακοπής λειτουργίας του Nord Stream στις 31 Αυγούστου.

Το θέμα της αποσύνδεσης του φυσικού αερίου έθεσε χθες ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ. Μάλιστα το θέμα αυτό όπως είπε θα απασχολήσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας που ετοιμάζεται να συγκαλέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να αναζητήσει μια συνολική λύση στην ενεργειακή κρίση, μετά και την εκτίναξη των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg στην έκτακτη σύνοδο θα τεθεί επί τάπητος το θέμα του πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς αρκετές χώρες της ΕΕ δεν μπορούν να αντέξουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος μόνο με εθνικά μέτρα. Μια αποτυχία ελέγχου της κρίσης θα οδηγούσε σε κοινωνική αναταραχή και πολιτικές ανατροπές, εάν υπάρξουν φαινόμενα μπλακάουτ ή αδυναμίας θέρμανσης κατοικιών τον χειμώνα, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.