Εκτινάχθηκαν οι τιμές πλαφόν για την ηλεκτρική ενέργεια τον Αύγουστο

Εκτινάχθηκαν οι τιμές πλαφόν για την ηλεκτρική ενέργεια τον Αύγουστο
Τρίτη, 02/08/2022 - 07:52

Η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου οδήγησε σε σχεδόν διπλασιασμό της τιμής με την οποία θα αμείβονται τον Αύγουστο οι ηλεκτροπαραγωγοί με μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου.

Στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού λειτουργίας της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από φυσικό αέριο και λιγνίτη προσδιορίζεται κάθε μήνα.

Όπως προκύπτει από τις τιμές για κάθε τεχνολογία που ανακοίνωσε η ΡΑΕ, στα 422,39 ευρώ η μεγαβατώρα έναντι 292 ευρώ τον Ιούλιο, καθορίστηκε η τιμή με την οποία θα αμείβεται τον Αύγουστο κάθε ηλεκτροπαραγωγική μονάδα φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου.

Η πολύ μεγάλη αύξηση κατά περίπου 45% οφείλεται στην περαιτέρω εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου.

Οι μονάδες φυσικού αερίου ανοικτού κύκλου θα αμείβονται με 594,76 ευρώ η μεγαβατώρα έναντι 408,47 ευρώ τον Ιούλιο.

Στις λιγνιτικές μονάδες, με βάση την ανακοίνωση της ΡΑΕ, δεν υπάρχουν ουσιώδεις διαφοροποιήσεις. Από 208,29 ευρώ η μεγαβατώρα τον Ιούλιο, τον Αύγουστο η ΔΕΗ θα εισπράξει 205,38 ευρώ.

Η τιμή της ενέργειας που θα παράγεται τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ θα είναι σταθερά στα 112 ευρώ/MWh όπως σταθερή θα είναι η τιμή στα 85 ευρώ/ MWh για την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται μέσω ΑΠΕ.

Πώς υπολογίζεται το πλαφόν

Ο υπολογισμός της τιμής για την ενέργεια από μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη γίνεται με βάση μια σειρά παραμέτρων κόστους, το ύψος των οποίων έχει ήδη προσδιοριστεί και θα υπολογίζεται με έναν επίσης προσδιορισμένο μαθηματικό τύπο.

Υπενθυμίζεται ότι οι παράμετροι που προσδιορίζουν την τιμή για τις μονάδες αερίου και λιγνίτη είναι μεταξύ άλλων η μέση τιμή TTF φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα, η μέση τιμή προηγούμενου μήνα των συμβολαίων CO2, ο μέσος βαθμός απόδοσης των μονάδων, το κόστος εξόρυξης του λιγνίτη κλπ

Τα υπερέσοδα, δηλαδή η θετική διαφορά μεταξύ της προσδιορισμένης τιμής ανά μήνα και της μέσης τιμής στην Αγορά Επόμενης Ημέρας παρακρατούνται από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, που είναι ο εκκαθαριστής, και διοχετεύονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ο Φορέας Εκκαθάρισης της Αγοράς της Επόμενης Ημέρας

Σημειώνεται ότι η όλη διαδικασία που θα πρέπει να τηρεί ο Φορέας Εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας περιγράφεται στη σχετική υπουργική απόφαση ως εξής:

1. Ο υπολογισμός της Ρυθμιζόμενης Τιμής Εσόδων Παραγωγών ανά κατηγορία μονάδων παραγωγής πραγματοποιείται σε μηνιαία βάση, αφορά ένα ημερολογιακό μήνα (m), και πραγματοποιείται την ημέρα υπολογισμού του προηγούμενου μήνα (m-1).

2. Αν για οποιαδήποτε λόγο κάποια από τα απαιτούμενα μεγέθη του Άρθρου 2 δεν είναι διαθέσιμα κατά την ημέρα υπολογισμού σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, ο Φορέας Εκκαθάρισης χρησιμοποιεί τις πιο πρόσφατες διαθέσιμες τιμές.

3. Ο Φορέας Εκκαθάρισης μετά τον υπολογισμό αποστέλλει τις υπολογιζόμενες τιμές στη ΡΑΕ, καθώς και τα αντίστοιχα μεγέθη και τις πηγές αυτών. Η ΡΑΕ αναρτά στην ιστοσελίδα της, τις υπολογιζόμενες Ρυθμιζόμενες Τιμές Εσόδων Παραγωγών μαζί με τα λοιπά δεδομένα της εφαρμογής του Προσωρινού Μηχανισμού Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας.