Στα 900 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο τα έσοδα από το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος

Στα 900 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο τα έσοδα από το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος
Τετάρτη, 27/07/2022 - 07:38

Σε 900 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν, τα έσοδα από τον νέο μηχανισμό λειτουργίας της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα τον Αύγουστο, ενώ για την περίοδο από τις 7 έως και τις 26 Ιουλίου ανήλθαν σε 332 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτείνοντας άμεση παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού για το σύνολο της Ευρώπης. Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας το Target Model έχει εξαντλήσει τα όρια του, καθώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην βαθιά ενεργειακή κρίση που βιώνει η Ευρώπη. Ο Έλληνας υπουργός ζήτησε να εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα νέο σχήμα με τη λειτουργία δυο ξεχωριστών αγορών. Στην μια θα εντάσσονται οι μονάδες ΑΠΕ και τα πυρηνικά και στη δεύτερη οι υπόλοιπες τεχνολογίες δηλαδή οι μονάδες άνθρακα και φυσικού αερίου.

Στόχος του νέου αυτού σχήματος είναι να μειωθεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς θα αποσυνδεθεί από την Οριακή Τιμή που διαμορφώνει η ακριβότερη μονάδα φυσικού αερίου.

«Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ρουμανία και η Κύπρος στήριξαν την πρόταση της Ελλάδας για να ξεκινήσει η συζήτηση για ένα νέο πανευρωπαϊκό μοντέλο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας.

Αλμα στις τιμές φυσικού αερίου

Η ελληνική πρόταση όπως παρουσιάστηκε χθες από τον κ. Σκρέκα αναδεικνύει το μείζον πρόβλημα των τιμών του φυσικού αερίου οι οποίες χθες έκαναν νέο άλμα.

Συγκεκριμένα εκτοξεύτηκαν στα 214,005 ευρώ/MWh, μετά από άνοδο 21,170%. Με τον τρόπο αυτό υποδέχθηκε η αγορά φυσικού αερίου τη συμφωνία των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για την περικοπή της κατανάλωσης, καθώς και το γεγονός ότι από σήμερα οι ροές ρωσικού αερίου στον αγωγό Ρωσίας- Γερμανίας Nord Stream 1 μειώνονται στο 20% της xωρητικότητάς του, από 40% που ήταν ως χθες.

Με ορατό πλέον το ενδεχόμενο της ολικής διακοπής των εξαγωγών αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, εντείνεται η ανησυχία για ελλείψεις τον χειμώνα, πράγμα που ενισχύει την άνοδο των τιμών του αερίου.

Το επίπεδο των 214,005 ευρώ/MWh στο οποίο έκλεισε χθες το συμβόλαιο TTF Αυγούστου ήταν το υψηλότερο της ημέρας. Για τις παραδόσεις Σεπτεμβρίου η τιμή διαμορφώθηκε στα 215,955 ευρώ/MWh και στο συμβόλαιο Οκτωβρίου στα 218,120 ευρώ/MWh.