Μέχρι και 50% εξοικονόμηση ενέργειας στους δήμους

Μέχρι και 50% εξοικονόμηση ενέργειας στους δήμους
Πέμπτη, 28/07/2022 - 06:15

Να σημειωθεί πως έχει τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα (publicenergysavings.gov.gr), η οποία είναι απαραίτητη για την εφαρμογή των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο.

Πριν λίγες ημέρες η επιτροπή «Περιβάλλον, Κλιματική Αλλαγή και Ενέργεια (ENVE) για το συντονισμό του έργου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών σε τομείς όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ενέκρινε δύο σχέδια γνωμοδοτήσεων σχετικά με το αέριο, το υδρογόνο και το μεθάνιο. Στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής επισημάνθηκε πως οι φιλόδοξοι στόχοι της ενεργειακής απόδοσης που προτείνονται στο σχέδιο REPowerEU, είναι το κλειδί για την υπέρβαση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο ενεργειακός τομέας και των επιπτώσεων στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Πρόσφατα ο κ. Βασίλης Τσολακίδης, σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού για το περιβάλλον και την ενέργεια της Energy Profit και ο κ. Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, Οικονομικός Σύμβουλος στην ίδια εταιρία μιλώντας στο συνέδριο της A- Energy Investment Initiative επεσήμαναν πως το κόστος της ενέργειας για τους ΟΤΑ υπολογίζεται σε 1,2 δις. ευρώ, τονίζοντας πως αυτό μπορεί να μειωθεί κατά 50%, εάν εφαρμόσουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και συγκεκριμένα επενδύσεις τεχνολογικής αναβάθμισης για εξοικονόμηση ενέργειας.

Μάλιστα πρότειναν οι δήμοι να εφαρμόσουν ένα Master plan Ενεργειακής Μετάβασης και με τις κατάλληλες δράσεις να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές ρύπων CO2 και να μειώσουν δραστικά τα κόστη προς όφελος των δημοτών. Εκτιμούν πως το μέσο ετήσιο όφελος ανά Δήμο είναι της τάξης των 2,5 εκατ. ευρώ ή 80 ευρώ ανά κάτοικο.

Να σημειωθεί πως έχει τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα (publicenergysavings.gov.gr), η οποία είναι απαραίτητη για την εφαρμογή των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα παρακολουθείται η υλοποίηση των δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και η πορεία των καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας για την επίτευξη του στόχου μείωσης, τουλάχιστον κατά 10%, της ηλεκτρικής ενέργειας, μέσα στο 2022, σε σχέση με τις καταναλώσεις του 2019.