Στο «κόκκινο» οι αγορές ηλεκτρισμού στην Ευρώπη- Αποκλιμάκωση στην ελληνική αγορά

Στο «κόκκινο» οι αγορές ηλεκτρισμού στην Ευρώπη- Αποκλιμάκωση στην ελληνική αγορά
Τρίτη, 19/07/2022 - 06:33

O φόβος να κλείσει οριστικά η στρόφιγγα του Nord Stream εκτοξεύει στις ευρωπαϊκές αγορές τις τιμές του ηλεκτρισμού.

Αντίθετα στην Ελλάδα παρατηρείται μετά την εφαρμογή του πλαφόν στις αποζημιώσεις παραγωγών μια αποκλιμάκωση. Για σήμερα (19/7) η μέση χονδρική τιμή στην αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε στα 297,22 ευρώ/MWh και είναι η τρίτη φθηνότερη, αφού στην Ισπανία και την Πορτογαλία που λειτουργούν με τον δικό τους μηχανισμό η τιμή διαμορφώθηκε στα 142,35 ευρώ/MWh, στην Πολωνία βασίζεται στον άνθρακα διαμορφώθηκε στα 227,66 ευρώ/MWh και ακολουθεί η αγορά της Βουλγαρίας που όλες τις τελευταίες ημέρες ευθυγραμμίζεται με την ελληνική στα 297,22 ευρώ/MWh.

Γαλλία- Ιταλία από τις ακριβότερες στην Ευρώπη

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιταλική αγορά με την οποία είναι επίσης διασυνδεδεμένη η ελληνική, είναι από τις ακριβότερες στην Ευρώπη με 495,63 ευρώ/MWh. Σε δυσθεώρητα ύψη κινείται η τιμή του ηλεκτρισμού στην αγορά της Γαλλίας, η οποία το τελευταίο διάστημα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών έχει περιορίσει την παραγωγή των πυρηνικών εργοστασίων. Ετσι βλέπει σήμερα την τιμή της μεγαβατώρας να εκτοξεύεται στα 521,3 ευρώ/MWh.

Στο 41,87% η συμμετοχή των ΑΠΕ στο μίγμα

Σε επίπεδο μίγματος παραγωγής οι ανάγκες της ελληνικής αγοράς καλύπτονται σήμερα σε ποσοστό 41,87% από ΑΠΕ, 33,23% από φυσικό αέριο, 11,63% από λιγνίτη και 6,03% από μεγάλα υδροηλεκτρικά. Σημαντικές είναι εξάλλου και οι εξαγωγές που φθάνουν το 18,27%.

Η έκρηξη της τιμής ηλεκτρισμού στις αγορές της Ευρώπης αποτυπώνει το κλίμα φόβου που επικρατεί για την πλήρη διακοπή της ροής φυσικού αερίου στις 21 Ιουλίου από τον Nord Stream 1, αλλά και τις αυξημένες ανάγκες λόγω του καύσωνα σε πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Η αντίδραση στην «ανωτέρα βία» της Gazprom

Eνώ θα περίμενε κανείς έκρηξη στην τιμή του φυσικού αερίου με την είδηση ότι η Gazprom μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Ευρώπης η αγορά αντέδρασε ψύχραιμα.

Το συμβόλαιο TTF στο ολλανδικό hub έκλεισε στα 159,600 ευρώ/MWh (+0,021%). Άλλωστε το έγγραφο στο οποίο αναφερόταν το Reuters μιλούσε για διακοπή/μείωση παραδόσεων από τις 14 Ιουνίου, που αφορούσαν κυρίως τη διαδρομή μέσω του αγωγού NordStream 1, από τον οποίο ως γνωστόν οι παραδόσεις όντως μειώθηκαν πριν σταματήσουν εντελώς στις 11 Ιουλίου, όταν ο αγωγός έκλεισε για προγραμματισμένη τεχνική συντήρηση.