Τιμολόγια ρεύματος: Αιφνιδιαστική αναβολή για τις νέες τιμές

Τιμολόγια ρεύματος: Αιφνιδιαστική αναβολή για τις νέες τιμές
Παρασκευή, 08/07/2022 - 12:22

Αναβάλλεται η ανακοίνωση τιμολογίων ρεύματος από τους προμηθευτές.

Αναβάλλεται για μετά τις 25 Ιουλίου η ανακοίνωση από τους παρόχους της τιμής προμήθειας ηλεκτρισμού για τον Αύγουστο. Δύο ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία που δόθηκε, δηλαδή, τις 10 Ιουλίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αιφνιδιαστικά αποφάσισε να πάει προς τα πίσω την ημερομηνία αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της απόσυρσης της ρήτρας αναπροσαρμογής, οι πάροχοι θα ανακοινώνουν σε μηνιαία βάση τις χρεώσεις που θα ισχύσουν τον μεθεπόμενο μήνα.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έστειλε σχετική επιστολή προς τους προμηθευτές σχετικά με την μετάθεση της ημερομηνίας ανακοίνωσης χρεώσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τον μήνα Αύγουστο 2022.

Σημειώνεται ότι την ώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου χτυπούν κόκκινο, οι προμηθευτές ενέργειας θα έπρεπε σε δύο ημέρες από σήμερα να ανακοινώσουν τα νέα τιμολόγια χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς οι αλλαγές αυτές είναι από μόνες τους εξαιρετικά σημαντικές και οι επιπτώσεις τους είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν πόσο μάλλον που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τρελό ράλι τιμών φυσικού αερίου που έφθασε χθες στα 184,5 ευρώ/MWhκαι τίποτα δεν προμηνύει αποκλιμάκωση του.

Αντίθετα η ενδεχόμενη πλήρης διακοπή της ροής του ρωσικού αερίου προς τη Γερμανία μετά την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης συντήρησης του NordStream 1 στις 21 Ιουλίου, προοιωνίζεται την τέλεια καταιγίδα που κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι ακριβώς θα επιφέρει τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και επάρκειας τροφοδοσίας.

Δίκοπο μαχαίρι ο προσδιορισμός των τιμών

Έτσι ο προσδιορισμός των τιμολογίων λιανικής δυο μήνες πριν την εφαρμογή τους μοιάζει με δίκοπο μαχαίρι για τους παρόχους όχι τόσο λόγω του κινδύνου απώλειας μεριδίου αγοράς όσο κυρίως λόγω του κινδύνου αύξησης των ληξιπροθέσμων σε δυσθεώρητα και μη διαχειρίσημα επίπεδα.

Ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι οι πληροφορίες ότι τα αιτήματα διακανονισμών οφειλών ειδικά στη ΔΕΗ από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 80%. Μάλιστα το συγκεκριμένο ποσοστό αφορά διακανονισμούς που έγιναν από τα καταστήματα της επιχείρησης και δεν έχουν συνυπολογιστεί εκείνοι που γίνονται μέσω των τηλεφωνικών κέντρων. Εκτιμάται ότι περισσότερα από 200 εκατ ευρώ οφειλών έχουν μπει σε διακανονισμό τους τελευταίους μήνες.

Την ίδια ώρα οι αιτήσεις προς τον ΔΕΔΔΗΕ για αποκοπές καταναλωτών με μεγάλες οφειλές από την αρχή του έτους και για το σύνολο των παρόχων φθάνουν τις 230.000 ενώ από αυτές εκτελείτε το 35-40%.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι πάροχοι μιλούν για τιμές ανά KWhπου μπορεί να ξεπερνούν τα 40 λεπτά για τον Αύγουστο, αφού η χονδρεμπορική τιμή βρίσκεται στα 350 ευρώ/MWhκαι βαίνει αυξανόμενη ενώ η πρόβλεψη για τον Σεπτέμβριο μιλάει για ακόμη μεγαλύτερα ύψη.

Βεβαίως από το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί η επιδότηση που θα δίνει η κυβέρνηση μέσω του ΤΕΜ αλλά όταν η επιδότηση για τον Ιούλιο φθάνει τα 722 εκατ ευρώ με τιμή χονδρικής τα 240 ευρώ/MWh, κανείς δεν θέλει να σκεφθεί το ύψος των κονδυλίων που θα απαιτηθούν τους επόμενους μήνες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η τιμή της KWh για τους καταναλωτές να κυμαίνεται μεταξύ 15-20 λεπτών, όμως η διαφορά έως τα 40 λεπτά είναι τεράστια και θα είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί από τα χρήματα που θα παρακρατούνται από τα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρισμού στη χονδρική αγορά. Έσοδα που θα προκύπτουν από τα τεράστια ποσά που θα καλούνται να πληρώνουν οι προμηθευτές για να αγοράζουν ενέργεια. Και βεβαίως όταν οι εταιρίες προμήθειας είναι καθετοποιημένοι όμιλοι ίσως να υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας. Τι γίνεται όμως με τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται μόνο στην προμήθεια; Ο κίνδυνος να σκάσουν εταιρίες είναι υπαρκτός. Άλλωστε οι Γάλλοι προχωρούν ήδη στην κρατικοποίηση της EdF, ενώ η γερμανική UNIPER έχει ζητήσει κρατική ενίσχυση 11 δις ευρώ.