Υποχρεωτικές οι αυξήσεις για τις μισές επιχειρήσεις εξαιτίας του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας

Υποχρεωτικές οι αυξήσεις για τις μισές επιχειρήσεις εξαιτίας του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας
Τρίτη, 07/06/2022 - 07:00

Η έκρηξη των τιμών στους λογαριασμούς ρεύματος θα πολλαπλασιάσει το ποσοστό εκείνων των επιχειρήσεων που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, ενώ ήδη το 35% των επιχειρήσεων έχουν αυξήσει τις τιμές τους κατά 20% (μεσοσταθμικά), καθώς αδυνατούν να απορροφήσουν τα αυξημένα κόστη.

Για το επόμενο διάστημα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μισές σχεδόν επιχειρήσεις (48,9%) θα αυξήσουν τις τιμές τους εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί.
Αυτά επισημάνθηκαν, στην ημερίδα που διοργάνωσε το σωματείο καταστηματαρχών κουρέων κομμωτών νομού Αττικής «Ο Ερμής», με θέμα: «Αύξηση τιμής ενέργειας και Ρήτρα αναπροσαρμογής στα κομμωτήρια» στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της ΓΣΕΒΕΕ.

Στην ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του επιμελητηρίου, απηύθυνε χαιρετισμό ο αντιπρόεδρος του επιμελητηρίου Νίκος Γρέντζελος, εκπροσωπώντας και τον πρόεδρο Γιάννη Χατζηθεοδοσίου.

Ο κ. Γρέντζελος, σχετικά με τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής, ανέδειξε τις πρωτοβουλίες του επιμελητηρίου, το οποίο, όπως επεσήμανε, έχει εξαρχής ταχθεί υπέρ της απαλλαγής από τις υπέρογκες αυτές αυξήσεις που εκτοξεύουν το λειτουργικό κόστος, στηρίζοντας, σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ, τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, το ΙΝΚΑ και την ΕΚΠΟΙΖΩ, τη συλλογική αντίδραση και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και μέλος της διοικητικής επιτροπής του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Γιάννης Βαφειαδάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ από το 2019 είχε επισημάνει τους κινδύνους που δημιουργεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, ενώ εκτίμησε ότι η έκρηξη των τιμών στους λογαριασμούς ρεύματος θα πολλαπλασιάσει το ποσοστό εκείνων των επιχειρήσεων που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Επίσης σημείωσε ότι, ήδη, το 35% των επιχειρήσεων έχουν αυξήσει τις τιμές τους κατά 20% (μεσοσταθμικά), καθώς αδυνατούν να απορροφήσουν τα αυξημένα κόστη. Για το επόμενο διάστημα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μισές σχεδόν επιχειρήσεις (48,9%) θα αυξήσουν τις τιμές τους εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί.

Η άποψη της ΓΣΕΒΕΕ, όπως εξήγησε, είναι ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα δομικά μέτρα για να επανέλθει το κόστος του ρεύματος στα επίπεδα του 2020. Σε αυτή την κατεύθυνση η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει πέντε μέτρα:

  • Να αναλάβει ο προϋπολογισμός την ρήτρα αναπροσαρμογής.
  • Σταθερή τιμή κιλοβατώρας, σε επίπεδο έτους.
  • Αλλαγή τρόπου υπολογισμού της τιμής στο ρεύμα, ώστε η συνολική, τελική τιμή να διαμορφώνεται βάσει της τιμής κάθε επιμέρους καυσίμου και του ποσοστού στο οποίο συμμετέχει στο ενεργειακό μίγμα.
  • Προσωρινή αναστολή των δικαιωμάτων ρύπων.
  • Λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων για όσο καιρό διαθέτουμε αποθέματα λιγνίτη

Στα προβλήματα του κλάδου αναφέρθηκε η πρόεδρος του σωματείου Χριστίνα Καπίρη, και στις δράσεις της Κλαδικής Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Ελλάδας (Κ.Ο.Κ.Κ.Κ.Ε) η πρόεδρός της Μαρία Σωτηροπούλου.