Eni: Στόχος τα 60 GW έως το 2050

Eni: Στόχος τα 60 GW έως το 2050
Δευτέρα, 22/02/2021 - 11:45

Η Eni έχει αναπτύξει μια στρατηγική για την αύξηση της ισχύος της ανανεώσιμης ενέργειάς της σε 4 GW έως το 2024, σε 15 GW έως το 2030 και σε 60 GW έως το 2050.

Η κίνηση αποτελεί μέρος του στόχου της ιταλικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου να επιτύχει την ουδετερότητα σε άνθρακα έως το 2050.

Η εταιρεία προτίθεται επίσης να συγχωνεύσει τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών για να αυξήσει περαιτέρω την ενσωμάτωση και τις συνέργειες και να μεγιστοποιήσει την παραγωγή αξιών σε ολόκληρη την πράσινη αλυσίδα ενέργειας.

Αυτή η συγχώνευση θα αξιοποιήσει τη μεγάλη πελατειακή βάση της Eni, η οποία αναμένεται να αυξηθεί από 11 σε 15 εκατομμύρια πελάτες. Επιπλέον θα αυξήσει την παροχή ανανεώσιμης ενέργειας από τα 4 GW στα 15 GW αντίστοιχα μέχρι το 2024 και το 2030, ενώ η συνολική επένδυση για τις συνδυασμένες επιχειρήσεις θα ανέλθει σε 4 δις ευρώ, κυρίως σε ό,τι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές.

Η συγχωνευθείσα εταιρεία αναμένεται να αυξήσει το EBITDA σε σχεδόν 1 δις ευρώ το 2024 από 0,6 δις ευρώ το 2021.

Η επιχείρηση λιανικής θα αυξήσει το EBITDA στα 0,7 δις ευρώ έως το τέλος του προγράμματος, χάρη στο αυξημένο μερίδιο υπηρεσιών, όπως οι κατανεμημένες πωλήσεις φωτοβολταϊκών και οι ενεργειακές λύσεις, που θα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 20% του EBITDA.

Οι ανανεώσιμες πηγές θα προσφέρουν ένα ισχυρό EBITDA ύψους 0,2 δις ευρώ το 2024, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Eni.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eni, Claudio Descalzi, δήλωσε:

«Η Eni έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να παίζει βασικό ρόλο στη βιωσιμότητα και την καινοτομία, υποστηρίζοντας την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη σε όλες μας τις δραστηριότητες. Σήμερα κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός στην ενίσχυση του μετασχηματισμού μας. Δεσμευόμαστε για την πλήρη αποανθρακοποίηση όλων των προϊόντων και των διεργασιών μας έως το 2050. Το σχέδιό μας είναι συγκεκριμένο, λεπτομερές, οικονομικά βιώσιμο και τεχνολογικά αποδεδειγμένο. Σήμερα ανακοινώνουμε επίσης τη συγχώνευση των ανανεώσιμων και λιανικών μας επιχειρήσεων. Με αυτήν τη νέα επιχείρηση, η μεγάλη πελατειακή μας βάση θα συνεχίσει να αναπτύσσεται σε συνέργεια με τις ανανεώσιμες επιχειρήσεις μας».