Σ. Φάμελλος: “Σοβαρές παραβάσεις δημοσίου συμφέροντος στη νέα χαριστική σύμβαση της Ελληνικός Χρυσός”

Σ. Φάμελλος: “Σοβαρές παραβάσεις δημοσίου συμφέροντος στη νέα χαριστική σύμβαση της Ελληνικός Χρυσός”
Πέμπτη, 11/02/2021 - 17:23

Ζήτημα παράβασης ευθύνης εκ μέρους των πολιτικών προσώπων που υπέγραψαν ή θα υπογράψουν την πρόσφατη χαριστική για την Ελληνικός Χρυσός «τροποποίηση» της Σύμβασής της με το Ελληνικό Δημόσιο, θέτει ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, με άρθρο του που δημοσιεύτηκε εχθές στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Τονίζει ότι η «τροποποίηση» της Σύμβασης εις βάρος του δημοσίου, με την αφαίρεση και παραπομπή στην ουσία στις ελληνικές καλένδες του πυρήνα της Σύμβασης, όπως είχε κρίνει και το Διαιτητικό Δικαστήριο το 2019, της καθετοποίησης δηλαδή της παραγωγής καθαρών μετάλλων, επιβεβαιώνει πως η Ελληνικός Χρυσός αξιοποίησε αυτό που χρόνια διεκδικούσε, δηλαδή μια βολική κυβέρνηση.

Η παράταση δύο ετών που δίνεται για να ολοκληρωθούν μελέτες μεταλλουργίας, προσθέτει ο Σ.Φάμελλος, που όμως η εταιρεία και η ΝΔ διατείνονταν ότι ήταν πλήρεις και ώριμες το 2016, δικαιώνει τις -τότε- αποφάσεις Σκουρλέτη. «Προστίθεται σε καθυστέρηση πολλών χρόνων της εταιρίας στις μελέτες μεταλλουργίας (από το 2011 ισχύουν οι περιβαλλοντικοί όροι) και πρακτικά είναι ένα συγχωροχάρτι για να μη γίνει ποτέ η καθετοποίηση της παραγωγής. Αυτό φαίνεται να υποδηλώνει και η επένδυση στο λιμάνι, δηλαδή τη μαζική εξαγωγή συμπυκνωμάτων στο εξωτερικό χωρίς μεταλλουργία, και άρα και χωρίς -έστω-οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα», υπογραμμίζει στη συνέχεια.

Η χαριστική εξυπηρέτηση των συμφερόντων μίας εταιρείας κλονίζει το κράτος δικαίου στη χώρα μας και στέλνει το μήνυμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα είναι ότι στην Ελλάδα οι κανόνες υπάρχουν για να παραβιάζονται υπογραμμίζει και δηλώνει τέλος: «Οι αρμόδιοι Υπουργοί της κυβέρνησης ΝΔ λειτουργούν εις βάρος του Δημόσιου συμφέροντος και προς όφελος των συμφερόντων της εταιρίας, κάτι που τους φέρνει αντιμέτωπους με σοβαρές πλέον ευθύνες παράβασης των καθηκόντων τους, μαζί με τις ευθύνες για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της Χαλκιδικής. Είναι έτοιμοι να αναλάβουν αυτές τις ευθύνες; Γιατί δε θα επιτρέψουμε να «παραγραφούν»».

Δείτε το άρθρο του Σ. Φάμελλου δημοσιευμένο στην ΕφΣυν  εδώ