Βρετανία: Το 2020 ήταν το πιο «πράσινο» έτος στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος

Βρετανία: Το 2020 ήταν το πιο «πράσινο» έτος στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος
Τρίτη, 12/01/2021 - 12:09

Το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας σημείωσε το 2020 το ρεκόρ του πιο πράσινου έτους, σύμφωνα με το National Grid.

Πιο συγκεκριμένα, το 2020 η Μεγάλη Βρετανία σημείωσε υψηλό ρεκόρ στη χρήση ανανεώσιμης ενέργειας, καθώς και τη μεγαλύτερη περίοδο χωρίς άνθρακα από τη βιομηχανική επανάσταση. Σημειώνεται ότι η χώρα στοχεύει στην επίτευξη καθαρών εκπομπών έως το 2050, κάτι που θα κάνει απαραίτητη την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Σημαντικές περίοδοι παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας απαλλαγμένης από άνθρακα και ρεκόρ ισχύος από πηγές ενέργειας μηδενικών εκπομπών άνθρακα αποτέλεσαν τους βασικούς παράγοντες ... ενώ συνέβαλε και η χαμηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του lockdown», δήλωσε ο Διαχειριστής Συστήματος του National Grid.

Όπως ανέφερε το National Grid, η χώρα ηλεκτροδοτήθηκε από καθαρές πηγές ενέργειας το 2020 για περισσότερες από 5.147 ώρες, σε σύγκριση με 3.666 ώρες το 2019. Συνολικά, ο άνθρακας παρείχε μόλις το 1,6% της ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας το 2020, σε σύγκριση με το ποσοστό του 25% πριν από πέντε χρόνια.

Σημειώνεται ότι η χώρα σχεδιάζει να κλείσει εργοστάσια άνθρακα έως το 2024 ως μέρος των προσπαθειών για την επίτευξη του στόχου για καθαρές εκπομπές έως το 2050.

Αναφέρεται ότι το ρεκόρ για το υψηλότερο επίπεδο παραγωγής αιολικής ενέργειας έσπασε πολλές φορές το 2020, με τον την αιολική ενέργεια να παρέχει το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας στις 26 Αυγούστου. Η ηλιακή ενέργεια σημείωσε επίσης ένα νέο ρεκόρ, παρέχοντας το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας αρκετές ημέρες του Μαΐου, σύμφωνα με το National Grid.

Με πληροφορίες από: Reuters