NordLink: Δοκιμαστική λειτουργία της γραμμής διασύνδεσης από τις TenneT και Statnett

NordLink: Δοκιμαστική λειτουργία της γραμμής διασύνδεσης από τις TenneT και Statnett
Τετάρτη, 09/12/2020 - 14:02

Τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία η γραμμή διασύνδεσης NordLink μεταξύ Γερμανίας και Νορβηγίας, ισχύος 1400MW, από τους διαχειριστές συστημάτων TenneT και Statnett.

Η γραμμή 623 χιλιομέτρων, που ονομάστηκε πράσινο καλώδιο λόγω της ανανεώσιμης ενέργειας που θα διακινείται σε αυτήν, αναμένεται τώρα να τεθεί σε πλήρη λειτουργία την άνοιξη του επόμενου έτους.

Το NordLink, το οποίο θα διευκολύνει την εξαγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας από τη Νορβηγία και αιολικής ενέργειας από τη Γερμανία και υποστηρίζεται επίσης και από την KfW, μπορεί να τροφοδοτήσει 3,6 εκατομμύρια νοικοκυριά με καθαρή ενέργεια.

«Το NordLink είναι ένα έργο που σηματοδοτεί την ενεργειακής μετάβασης και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ένταξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο επικεφαλής λειτουργιών της TenneT, Tim Meyerjürgens.

«Η νορβηγική υδροηλεκτρική ενέργεια και η γερμανική αιολική ενέργεια αλληλοσυμπληρώνονται σε αυτό το σύστημα με τον βέλτιστο τρόπο. Είμαστε περήφανοι που η νέα γραμμή διασύνδεσης είναι έτοιμη για ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών», πρόσθεσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Statnett, Gunnar G. Løvås.