IEA: Το δεύτερο κύμα κορωνοϊού θα μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου και θα δυσκολέψει τις προσπάθειες των παραγωγών για εξισορρόπηση της αγοράς

IEA: Το δεύτερο κύμα κορωνοϊού θα μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου και θα δυσκολέψει τις προσπάθειες των παραγωγών για εξισορρόπηση της αγοράς
Τετάρτη, 14/10/2020 - 15:36

Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου που αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας μειώνονται σταθερά, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) την Τετάρτη, αλλά ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού επιβραδύνει τη ζήτηση και θα περιπλέξει τις προσπάθειες των παραγωγών για εξισορρόπηση της αγοράς.

Οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του -συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας- γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) από τον Ιανουάριο, με τον IEA να προβλέπει ότι η κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη θα αυξήσει την παραγωγή εκεί στα 700.000 bpd το Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τα 300.000 bpd.

«Υπάρχει μόνο περιορισμένος χώρος για την αγορά να απορροφήσει την επιπλέον προσφορά τους επόμενους μήνες», ανέφερε ο IEA στη μηνιαία έκθεσή του. «Εκείνοι που επιθυμούν μια αυστηρότερη αγορά πετρελαίου εξετάζουν έναν κινούμενο στόχο».

Σημειώνεται ότι οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ + μειώνουν επί του παρόντος την παραγωγή κατά 7,7 εκατομμύρια bpd.

Ο IEA δήλωσε ότι «οι προσπάθειες των παραγωγών είχαν κάποια επιτυχία», λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικά σταθερές τιμές του πετρελαίου, με τα σιωπηρά παγκόσμια αποθέματα να μειώνονται κατά 2,3 εκατομμύρια bpd το τρίτο τρίμηνο, ενώ η πρόβλεψη για το τέταρτο τρίμηνο να είναι 4,1 εκατομμύρια bpd.

Ωστόσο, o Οργανισμός πρόσθεσε ότι η ανάκαμψη της ζήτησης το καλοκαίρι επιβραδύνθηκε λόγω ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού και νέων περιορισμών στις μετακινήσεις.

«Αυτό σίγουρα δημιουργεί αμφιβολίες για την ανθεκτικότητα της αναμενόμενης οικονομικής ανάκαμψης και συνεπώς, τις προοπτικές αύξησης της ζήτησης πετρελαίου», δήλωσε ο IEA.

Πηγή: Reuters