ΟΠΕΚ: Μειώνει για ακόμα μία φορά τις προβλέψεις για τη ζήτηση πετρελαίου το 2021 καθώς αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού

ΟΠΕΚ: Μειώνει για ακόμα μία φορά τις προβλέψεις για τη ζήτηση πετρελαίου το 2021 καθώς αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού
Τετάρτη, 14/10/2020 - 13:38

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα ανακάμψει το 2021 με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ό,τι υπολογιζόταν σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ΟΠΕΚ στην μηνιαία έκθεσή του.

Ο Όμιλος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ίδιος και οι σύμμαχοί του στην εξισορρόπηση της αγοράς, προβλέποντας ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 6,54 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) το επόμενο έτος στα 96,84 εκατομμύρια bpd. Η πρόβλεψη αύξησης είναι 80.000 bpd λιγότερα από ό, τι αναμενόταν πριν από ένα μήνα.

Μια περαιτέρω μείωση της ζήτησης θα μπορούσε να απειλήσει τα σχέδια του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του για μείωση των περικοπών πετρελαίου το 2021. Ο ΟΠΕΚ παρακολουθεί την κατάσταση, αλλά προς το παρόν δεν σχεδιάζει να ακυρώσει την αύξηση της παραγωγής.

Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ μείωσε σταθερά τις προβλέψεις για την αύξηση της ζήτησης του πετρελαίου το 2021 από τα αρχικά 7 εκατομμύρια bpd που υπολογιζόταν τον Ιούλιο. Επιπλέον, μείωσε την εκτίμηση του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το τρέχον τρίμηνο κατά 220.000 bpd, ενώ σταθερή παρέμεινε η κλίμακα της ιστορικής συρρίκνωσης της χρήσης πετρελαίου στα 9,47 εκατομμύρια bpd.

Με στοιχεία από: Reuters