Ørsted: Συνεργασία με τη Yara για την ανάπτυξη έργου πράσινης αμμωνίας στις Κάτω Χώρες

Ørsted: Συνεργασία με τη Yara για την ανάπτυξη έργου πράσινης αμμωνίας στις Κάτω Χώρες
Δευτέρα, 05/10/2020 - 15:30

Η Ørsted, μία από τις κορυφαίες εταιρείες υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στον κόσμο πρόκειται να συνεργαστεί με τη Yara, μία από τις κορυφαίες εταιρείες λιπασμάτων, για την ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού έργου με στόχο την αντικατάσταση ορυκτού υδρογόνου με ανανεώσιμο υδρογόνο στην παραγωγή αμμωνίας.

Η συγκεκριμένη δράση έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 100.000 τόνους ετησίως. Εάν εξασφαλιστεί η απαιτούμενη δημόσια συγχρηματοδότηση και υπάρξει το κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο, το έργο θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία μεταξύ 2024 και 2025.

Αναφορικά με το έργο η Yara και η Ørsted πρόκειται να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την κατασκευή μιας μονάδας ηλεκτρολύτη 100 MW που θα τροφοδοτείται με αιολική ενέργεια, για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου, στο εργοστάσιο Saraiskil της Yara, που βρίσκεται στην ολλανδική επαρχία Zeeland.

Το ανανεώσιμο υδρογόνο θα παράγει περίπου 75.000 τόνους πράσινης αμμωνίας ετησίως – περίπου 10% της ισχύος ενός από τα εργοστάσια αμμωνίας στο Sluiskil- το οποίο θα βασίζεται στην παραγωγή ενέργειας από διάφορα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ørsted. Αναφέρεται μάλιστα, ότι η Ørsted πρόκειται να εγκαινιάσει σύντομα το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Borssele 1 & 2, το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών του Zeeland κοντά στο εργοστάσιο Sluiskil.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πράσινη αμμωνία πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή λιπασμάτων μηδενικού άνθρακα, με σκοπό την αποανθρακοποίηση της τροφικής αλυσίδας αξίας, ενώ υπάρχει επίσης η δυνατότητα χρήσης τους μελλοντικά για ουδέτερα καύσιμα πλοίων.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ørsted Offshore, Martin Neubert, δήλωσε:

«Η Ørsted έχει δεσμευτεί να επενδύσει στην παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου, και με τη σωστή υποστήριξη αυτό το κοινό εμβληματικό έργο μεταξύ της Yara και της Ørsted θα οδηγήσει, όχι μόνο σε σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά θα βοηθήσει και στην ωρίμανση της τεχνολογίας για την ευρύτερη αποανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας».

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής των Λύσεων Καλλιέργειας της Yara, Terje Knutsen, δήλωσε:

«Η πράσινη αμμωνία μπορεί να είναι ουσιαστική για την βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, ενώ παράλληλα αναδύεται ως ο πλέον υποσχόμενος φορέας ενέργειας απαλλαγμένος από τον άνθρακα σε πολλές ενεργειακές εφαρμογές, όπως είναι τα καύσιμα πλοίων. Η συνεργασία με την Ørsted σε αυτό το έργο στις Κάτω Χώρες αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα έτσι ώστε η Yara να υλοποιήσει τις στρατηγικές της φιλοδοξίες».