RenewableUK: Καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να διαμορφώσει μια σαφή στρατηγική υδρογόνου

RenewableUK: Καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να διαμορφώσει μια σαφή στρατηγική υδρογόνου
Τετάρτη, 23/09/2020 - 16:35

Η RenewableUK παροτρύνει την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να προωθήσει την ταχύτερη ανάπτυξη του πράσινου υδρογόνου για την παραγωγή ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, ως μια οικονομική πηγή ενέργειας στο μέλλον.

Σε μια νέα έκθεσή της, «Ανανεώσιμο υδρογόνο - Αδράτοντας την ευκαιρία του ΗΒ», η RenewableUK αναφέρει ότι ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει τη δυνατότητα να αναπαράγει την επιτυχία που σημείωσε το Ηνωμένο Βασίλειο με την υπεράκτια αιολική βιομηχανία, μειώνοντας το κόστος του πράσινου υδρογόνου εντός της δεκαετίας.

Επιπλέον, η τεχνολογία του πράσινου υδρογόνου θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη μακροπρόθεσμη πράσινη οικονομική ανάκαμψη του Ηνωμένου Βασιλείου και να δημιουργήσει νέες σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για τη χώρα, ιδίως στις παράκτιες κοινότητες και στις βιομηχανικές πόλεις που χρειάζονται αναβάθμιση.

Η έκθεση υπογραμμίζει το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη ξεκινήσει τον παγκόσμιο αγώνα για την εμπορευματοποίηση πράσινου υδρογόνου, με μεγάλες δοκιμές σε εξέλιξη, όπως είναι το έργο Gigastack στο Humber. Στόχος είναι η χρήση ανανεώσιμης ενέργειας από υπεράκτια αιολικά πάρκα για την παραγωγή καθαρού υδρογόνου με τη διαδικασία της ηλεκτρόλυσης.

Οι κορυφαίοι κατασκευαστές ηλεκτρολυτών παγκοσμίως, όπως η ITM Power και η Siemens, έχουν ήδη την έδρα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για να διασφαλιστεί η έρευνα και η ανάπτυξη και η κατασκευαστική ισχύς του πράσινου υδρογόνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, η RenewableUK ζητεί από την κυβέρνηση να δημοσιεύσει μια στρατηγική υδρογόνου, καθώς και έναν χάρτη πορείας έως το 2050.

Αυτό θα καθορίσει το πως θα εξελιχθεί το ανανεώσιμο υδρογόνο από μια εξειδικευμένη τεχνολογία σε κεντρικό πυλώνα του ενεργειακού συστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης, περιλαμβάνεται ένα σχέδιο για την παράδοση του πρώτου ηλεκτρολύτη στο Ηνωμένο Βασίλειο που θα έχει ισχύ GW, προσδιορίζοντας πιθανά έργα και χρηματοδότηση για την προώθηση της καινοτομίας και των επενδύσεων.