BP: Αναγκαία η περαιτέρω στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με έκθεση

BP: Αναγκαία η περαιτέρω στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με έκθεση
Δευτέρα, 14/09/2020 - 15:47

Η BP στοχεύει στις μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050, σύμφωνα με τη νέα έκθεσή της, 2020 Energy Outlook, που δημοσιεύτηκε σήμερα. Μάλιστα, αναφέρει πως τα δραστικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την ενεργειακή μετάβαση, όπως είναι η αύξηση των τιμών άνθρακα ενθαρρύνουν μια περαιτέρω στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η κατανάλωση ανανεώσιμης ενέργειας αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε απάντηση των απαιτήσεων των καταναλωτών, ενώ παράλληλα ενισχύεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των καυσίμων, όμως κρίνεται απαραίτητη η μόνιμη μείωση των εκπομπών.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η έκθεση εξετάζει τρία πιθανά σενάρια: την ταχεία μετάβαση, τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα και το business-as-usual. Η BP δήλωσε ότι και στα τρία πιθανά σενάρια, η δομή της ενεργειακής ζήτησης αλλάζει ριζικά, με τον ρόλο των ορυκτών καυσίμων να μειώνεται αποφασιστικά και να αντισταθμίζεται με το όλο και αυξανόμενο ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και με τον αυξανόμενο ρόλο της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BP, Bernard Looney, δήλωσε ότι το Energy Outlook βοήθησε την εταιρεία να αναπτύξει τη νέα της στρατηγική.

Συμπλήρωσε: «Ακόμη και αν η πανδημία έχει μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα, ο κόσμος παραμένει σε μια μη βιώσιμη πορεία. Ωστόσο, η ανάλυση δείχνει ότι με τη λήψη αποφασιστικών μέτρων και με περισσότερες επιλογές χαμηλών εκπομπών άνθρακα τόσο από τις εταιρείες όσο και από τους καταναλωτές, η ενεργειακή μετάβαση να μπορεί να επιτευχθεί».