Κομισιόν: Δημοσίευσε χάρτες πορείας για τις ΑΠΕ και την ενεργειακή απόδοση σχετικά με το στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2030

Κομισιόν: Δημοσίευσε χάρτες πορείας για τις ΑΠΕ και την ενεργειακή απόδοση σχετικά με το στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2030
Τετάρτη, 05/08/2020 - 14:53

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την Τρίτη χάρτες πορείας που αφορούν την αναθεώρηση των οδηγιών για τις ΑΠΕ (2018/2001 / ΕΕ) και για την ενεργειακή απόδοση (2012/27 / ΕΕ και 2018/2002 / ΕΕ).

Πρόκειται για το πρώτο βήμα της διαδικασίας μείωσης των εκπομπών υπεύθυνων για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, αυτές θα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον κατά 50% μέχρι το 2030, με μέγιστο στόχο οι μειώσεις να φτάσουν το 55%.

Στους χάρτες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώνει του πολίτες για τους στόχους αυτής της πρωτοβουλίας και το ποιες πολιτικές επιλογές λαμβάνονται υπόψη, ενώ παράλληλα εγκαινιάστηκε μια περίοδος επτά εβδομάδων (3) Αυγούστου - 21 Σεπτεμβρίου) δημόσιας συζήτησης σχετικά με την ιδέα. Αυτή η διαδικασία πρόκειται να ανατροφοδοτήσει το περαιτέρω προπαρασκευαστικό έργο της Επιτροπής σχετικά με τις αναθεωρήσεις.

Σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο χάρτης πορείας έχει τη μορφή εκτίμησης των επιπτώσεων κατά την έναρξη. Θα αξιολογήσει εάν θα πρέπει να αυξηθεί ο ευρωπαϊκός στόχος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εάν άλλα μέρη της οδηγίας θα πρέπει να τροποποιηθούν, σύμφωνα με τη συνεχιζόμενη αξιολόγηση που στηρίζει το Σχέδιο Climate Target για το 2030, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες που έχουν ήδη εγκριθεί όπως είναι η Στρατηγική Βιοποικιλότητας, η Στρατηγική Ολοκλήρωσης του Ενεργειακού Συστήματος, η Στρατηγική Υδρογόνου, καθώς και εθνικά σχέδια ενέργειας και κλίματος των κρατών μελών.

Για την ενεργειακή απόδοση προβλέπεται ένας συνδυασμένος χάρτης πορείας αξιολόγησης και εκτίμησης επιπτώσεων κατά την έναρξη. Η αξιολόγηση θα επανεξετάσει την επάρκεια της οδηγίας σχετικά με τους υφιστάμενους στόχους πολιτικών και μέτρων ενεργειακής απόδοσης που καθορίζονται στα εθνικά σχέδια ενέργειας και κλίματος, ενώ θα λαμβάνει υπόψη τον υψηλότερο στόχο για το κλίμα που προαναφέρθηκε και τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Επιτροπής, όπως είναι η στρατηγική ολοκλήρωσης του ενεργειακού συστήματος. Τα ευρήματα της αξιολόγησης θα παρέχουν πληροφορίες για τα υπόλοιπα οικονομικά, περιβαλλοντικά και οργανωτικά εμπόδια, κάτι που θα βοηθήσει στον εντοπισμό πρόσθετων λύσεων για τη βελτίωση του πλαισίου ενεργειακής απόδοσης.

Οι χάρτες πορείας πρέπει να συμπληρώνουν τη συνολική εκτίμηση επιπτώσεων του Σχεδίου Climate Target για το 2030 και τις εργασίες που πραγματοποιούνται στην οδηγία για το σύστημα εμπορίας εκπομπών, τον κανονισμό για την κατανομή της προσπάθειας, τη χρήση γης, την αλλαγή της χρήσης γης και τη δασική ρύθμιση και τα πρότυπα απόδοσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για αυτοκίνητα και φορτηγά.

Η παρουσίαση του αποτελέσματος της επανεξέτασης και των πιθανών προτάσεων αναμένεται τον Ιούνιο του 2021.

Οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Οδηγία για την ενεργειακή απόδοσης

Πηγή: ec.europa.eu