Sasol: Πουλά το μεγαλύτερο εργοστάσιο οξυγόνου στον κόσμο στην Air Liquide

Sasol: Πουλά το μεγαλύτερο εργοστάσιο οξυγόνου στον κόσμο στην Air Liquide
Τετάρτη, 29/07/2020 - 14:24

Η Sasol συμφώνησε να πουλήσει το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής οξυγόνου στον κόσμο, στη Secunda της Νότιας Αφρικής, στη γαλλική Air Liquide για περίπου 515 εκατομμύρια δολάρια, καθώς πουλά περιουσιακά της στοιχεία για την αποπληρωμή χρεών και αποφυγή ζητήματος σχετικά με τα δικαιώματα.

Η Sasol, ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο καυσίμων κινητήρα από άνθρακα, δήλωσε την Τετάρτη ότι συμφώνησε για την πώληση 16 μονάδων διαχωρισμού αέρα, ισχύος 42.000 τόνων την ημέρα, οι οποίες παράγουν οξυγόνο για τις διαδικασίες παραγωγής καυσίμων και χημικών προϊόντων, όπως επίσης και άλλα αέρια.

Η συγκεκριμένη κίνηση της Sasol αποτελεί μέρος της προσπάθειάς της να πουλήσει περιουσιακά της στοιχεία εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, γεγονότα που έχουν φέρει την εταιρεία να αντιμετωπίζει δυνητικά, ζήτημα δικαιωμάτων, ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από την άλλη, η γαλλική Air Liquide, μια εταιρεία βιομηχανικών αερίων που είναι παρούσα στο χώρο από το 1979 και ήδη κατέχει και λειτουργεί μια άλλη μονάδα διαχωρισμού αέρα, δήλωσε ότι θα εκκινήσει ένα πολυετές σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της.

Η αγοραπωλησία θα επιτρέψει τόσο στην Air Liquide όσο και στη Sasol να επικεντρωθούν στις βασικές δραστηριότητές τους, συνδυάζοντας τη λειτουργική αποδοτικότητα και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», δήλωσε ο Benoit Potier, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Air Liquide.

Η Sasol πρόσθεσε ότι οι εταιρείες σκοπεύουν να διαπραγματευτούν τις τελικές συμφωνίες μέχρι τα μέσα Αυγούστου, με την συναλλαγή να αναμένεται να κλείσει εντός του φορολογικού έτους 2021.

Πηγή: Reuters