ITER: Εγκαινιάζεται η περίοδος συναρμολόγησης των μηχανημάτων του μεγαλύτερου θερμοπυρηνικού αντιδραστήρα

ITER: Εγκαινιάζεται η περίοδος συναρμολόγησης των μηχανημάτων του μεγαλύτερου θερμοπυρηνικού αντιδραστήρα
Δευτέρα, 27/07/2020 - 15:30

Αυτή την Τρίτη, 28 Ιουλίου, θα ξεκινήσει η συναρμολόγηση των μηχανών του μεγαλύτερου πειραματικού αντιδραστήρα σύντηξης στον κόσμο στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Θερμοπυρηνικού Πειραματικού Αντιδραστήρα, ITER, στη νότια Γαλλία, με την εικονική παρουσία του Γάλλου προέδρου Εμάνουελ Μακρόν καθώς και των υπολοίπων ηγετών των επτά μελών του έργου.

Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η έναρξη της συναρμολόγησης έχει καταστεί δυνατή με την άφιξη των εξαρτημάτων από όλο τον κόσμο κατά τους τελευταίους μήνες.

Αυτό το γεγονός, δείχνει την την προθυμία 30.000 ανθρώπων από τις 35 χώρες εταίρους και ενός εκατομμυρίου ανθρώπων του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος ITER να συμμετάσχουν στον κοινό αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν και ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κίνας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας, της Κορέας, της Ρωσίας και ο Οργανισμό ITER δηλώνουν την έναρξη μιας νέας ενεργειακής εποχής με την επίσημη έναρξη της συναρμολόγησης της συσκευής σύντηξης του ITER.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IANS η συμμετοχή θα είναι σε μεγάλο βαθμό εικονική ενώ η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά στο YouTube.

Σημειώνεται ότι η εγκατάσταση ITER στοχεύει στην παραγωγή περίπου 500 MW θερμικής ισχύος.

Στο πλαίσιο τη κατασκευής του, η Ευρώπη θα συνεισφέρει σχεδόν το ήμισυ του κόστους κατασκευής, ενώ τα άλλα έξι μέλη της διεθνούς κοινοπραξίας (Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Κορέα, Ρωσία και ΗΠΑ) θα συνεισφέρουν εξίσου το υπόλοιπο μερίδιο.